-«Η προσέλκυση επενδύσεων θα φέρει την ανάκαμψη στην περιοχή»
Για την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Δημοκρατική Ευθύνη», τις διαφορές του εν λόγω πολιτικού φορέα από τα κόμματα εξουσίας, αλλά και τις αναλυτικές θέσεις του σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το επιχειρείν, την μεταλιγνιτική περίοδο, το μεταναστευτικό, καταθέτει σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον «Π», ο Γιάννης Μητλιάγκας.
Διαβάστε αναλυτικότερα:
- Τι εστί Δημοκρατική Ευθύνη και ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει στους πολίτες;
Η Δημοκρατική Ευθύνη είναι εργαστήρι σκέψης και παραγωγής πολιτικής. Γεννήθηκε βάση προγράμματος και όχι βάση ηγεσίας ή κάποιου πεφωτισμένου ηγέτη, πρόγραμμα το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται. Αποτελεί νησίδα καθαρότητας και ορθολογισμού στον ωκεανό του λαϊκισμού, της δημαγωγίας και της ακατάσχετης παροχολογίας που κυριαρχεί στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας.
- Ποιο κενό ήρθε να καλύψει το κόμμα σας, και ποιες είναι οι βασικές διαφορές από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας; Ισχύει ότι πολλά από τα στελέχη του κόμματος σας έχουν υπάρξει στο ΠΑΣΟΚ;
Το κενό αφορά την πραγματική παραγωγή πολιτικής και θέσεων που τα σημερινά παραδοσιακά κόμματα αρνούνται πεισματικά καθώς αποβλέπουν στο κράτος λάφυρο, ως μέσο ικανοποίησης ή τοποθέτησης των πολυπληθών στελεχών που αποβλέπουν στην προσωπική τους τακτοποίηση σαν να μην έχουν διδαχθεί τίποτα από τη πολυετή κρίση και τις θυσίες των πολιτών. Όλοι αλλάξαμε και προσαρμόσαμε τις ζωές και την καθημερινότητα μας εκτός από το πολιτικό σύστημα που έχει σαφέστατα και το μεγαλύτερο επίπεδο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Σε ότι μας αφορά η παρουσία και η στήριξη του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Ευθύνης από τον Αλέκο Παπαδόπουλο αποτελεί τιμή, προίκα και μεγάλη ευκαιρία για εμάς τους ανθρώπους της Δημοκρατικής Ευθύνης. Ευτυχώς ο καθένας κρίνεται και μπορεί να κριθεί από τη συνέπεια και τις πράξεις του αναφορικά με το δημόσιο βίο του. Οι άνθρωποι λοιπόν που στελεχώνουν και στηρίζουν τη Δημοκρατική Ευθύνη είναι πολίτες ενεργοί, άνθρωποι της εποχής που αντιλαμβάνονται πλήρως τις αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Είναι άνθρωποι του σήμερα με στόχο το αύριο, σε αντίθεση με τους κραταιούς αλλά κουρασμένους και παρηκμασμένους σχηματισμούς εξουσίας που έχουν ξεκάθαρη αναφορά σε άλλο πολιτικό χρόνο.
- Πως πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στις Ευρωεκλογές; Ποια ανάγκη συναισθανθήκατε και τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην απόφαση να κατέβετε ως υποψήφιος με την «Δημοκρατική Ευθύνη»;
Στη Δημοκρατική Ευθύνη ανήκω από το ξεκίνημα της. Είναι πράξη συνειδητή και όχι ευκαιριακή. Αποφάσισα λοιπόν να αποδεχθώ την πρόταση της εκλογικής επιτροπής, καθώς πρόκειται για την πρώτη και ιδιαίτερα κρίσιμη παρουσία της Δημοκρατικής Ευθύνης σε πολιτική αναμέτρηση, και η δική μου προσέγγιση είναι η ενεργός παρουσία μου στα δύσκολα.
- Είστε ένας νέος άνθρωπος, ένας άνθρωπος του επιχειρείν, της αγοράς. Μπορεί σήμερα ένας νέος άνθρωπος να παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα, ή θα βρει κλειστές πόρτες; Ο κόσμος μπορεί να αντιληφθεί, τη διαφορά ενός νέου που θέλει να προσφέρει με έναν επαγγελματία πολιτικού;
Στη ζωή και στην πολιτική δεν χαρίζεται τίποτα. Οι νέοι οφείλουν να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν μεγαλύτερη προσοχή και σημασία από την κοινωνία. Επαφίεται όμως και στους ίδιους να δώσουν περιεχόμενο και αξιοπιστία, σε ότι αφορά τη δημόσια παρουσία τους. Όσο για τις κλειστές πόρτες θεωρώ πως ξεκλειδώνουν και αν χρειαστεί σπάνε κιόλας. Είναι στο χέρι του καθενός να δώσει τον δικό του αγώνα. Αγώνα απέναντι σε νοοτροπίες και πρακτικές που σχετίζονται με την παροχολογία, το ψέμα, τις εύκολες λύσεις και το χάιδεμα των αυτιών σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες. Όλη αυτή η παθογένεια διαχωρίζει ξεκάθαρα την Ελλάδα του χθες από αυτήν του αύριο. Ο πολιτικός σήμερα δε χρειάζεται να είναι φίλος. Πρέπει να είναι όμως να είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωπος, με συγκεκριμένο στόχο την παραγωγή πολιτικής και λύσεων για πλήθος προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και φυσικά να μην βλέπει η χρησιμοποιεί τα κοινά ως επάγγελμα. Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Ευθύνης στο σημείο αυτό είναι ρηξικέλευθες και προάγουν απόλυτα την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Προτάσεις που μαζί με το πρόγραμμα μας βρίσκονται στο site μας https://www.dimokratikiefthini.gr/ προς ενημέρωση κάθε πολίτη.
- Από την εμπειρία σας στον τομέα των επιχειρήσεων, που πιστεύετε ότι χωλαίνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τις επιχειρήσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης σήμερα και ποιες οι θέσεις της «Δημοκρατικής Ευθύνης» στον άξονα αυτό;
Για το 2019 μετά τη συμφωνία του Συμβουλίου με το Ευρωκοινοβούλιο ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 165,8 δις ανάληψη υποχρεώσεων – ορισμένες θα εκταμιευθούν σε περισσότερα έτη – και148,2 δις πληρωμές. Η χώρα μας που είναι καθαρός λήπτης Ευρωπαϊκών πόρων περίπου 6 δις κάθε χρόνο, με τις κατάλληλες πολιτικές αποτελεσματικής αξιοποίησης, μπορεί να ενισχύσει ουσιαστικά την ανάπτυξη της γεγονός που ταυτίζεται με τον κεντρικό στόχο δαπανών του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού που είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι χωρίς να παραγνωρίζεται η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, κύρια υπεύθυνη για το σχεδιασμό και τη σωστή διάθεση των πόρων είναι η Ελληνική Πολιτεία. Επομένως το βασικό στοιχείο πολιτικής που πρέπει είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η κοινωνική αλληλεγγύη σκοντάφτει στην απουσία θεσμικών αλλαγών και στη λαθεμένη δομή και συσχέτιση πολιτικής εξουσίας και κράτους. Αν τα ανωτέρω δεν αποτελέσουν κοινή πεποίθηση τα επί μέρους απαραίτητα μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ και του φόρου φυσικών και νομικών προσώπων στο 20%, θα είναι αναποτελεσματικά. Η αύξηση της απασχόλησης είναι αποτέλεσμα πολιτικών και όχι ανακοίνωση μεμονωμένων και αποσπασματικών ελαφρύνσεων, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και στόχευση.
- Αρκετοί πολίτες γυρνούν στην «πλάτη» στις Ευρωεκλογές και με δεδομένο ότι συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές, αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα. Τι έχετε να τους πείτε; Γιατί είναι σημαντική η ψήφος μας στις Ευρωεκλογές;
Κάθε εκλογική διαδικασία είναι πρώτα από όλα πολιτική και έχει τη δική της σημασία και σημειολογία. Οι Ευρωεκλογές, βάσει ποσοστών συμμετοχής, απασχολούν τον Έλληνα (και όχι μόνο) ψηφοφόρο πολύ λιγότερο από οποιαδήποτε εθνική εκλογική αναμέτρηση. Στα κράτη μέλη επικρατεί μια κατά μέσον όρο αδιάφορη, έως εχθρική, στάση απέναντι στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως, η Ένωση να συναντά αντικειμενικές δυσκολίες ώστε επικοινωνήσει το σκοπό τον οποίον υπηρετεί και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιεί για να τον πετύχει. Τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκή Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι θέματα μάλλον ομιχλώδη για την πλειοψηφία των πολιτών. Επιπλέον, πόσο κατανοητό είναι το πως χρηματοδοτείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως ανταποδίδει τη χρηματοδότηση αυτή στα μέλη της; Το ερώτημα, από πού προέρχονται τα χρήματα και, κυρίως, που πηγαίνουν, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη πληροφόρηση και περισσότερη υπομονή και τεκμηρίωση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως για τη χώρα μας είναι σημαντικό να γίνει πεποίθηση πως πρέπει να υπάρξουν βαθιές τομές και αλλαγές για να μπορέσει επιτέλους να καταστεί αξιόπιστη και ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον. Και στη Δημοκρατική Ευθύνη πιστεύουμε πως οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζουν μια πορεία και μια κοινωνία αντάξια και ισάξια του μέσου Ευρωπαϊκού όρου.
- Στα ευρωπαϊκά θέματα που «καίνε» είναι και το μεταναστευτικό, που επηρεάζει και την περιοχή μας, ίσως όχι όσο άλλες περιοχές. Ποια η θέση της «Δημοκρατικής Ευθύνης» γύρω από το μεταναστευτικό;
Είναι ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς η μέχρι σήμερα ανεπαρκής αντιμετώπισή του απειλεί την κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών χωρών και τη συνεργασία τους των κρατών μελών της ΕΕ. Βασικές παράμετροι που επηρεάζουν και δυναμιτίζουν την ήδη τεταμένη κατάσταση είναι : 1 ) Η ανεπάρκεια της Ευρώπης να φρουρήσει τα εξωτερικά σύνορα στην Ελλάδα και την Ιταλία, και 2 )η απροθυμία και έλλειψη συναίνεσης των Ευρωπαίων να δεχθούν αναλογική ποσόστωση των μεταναστών στα εδάφη τους. Τα βήματα που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι σημαντικά, ουσιώδη και ογκώδη για τα έως τώρα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στο πρώτο σκέλος είναι απαραίτητη καθίσταται η ενίσχυση της φρόντεξ και σταδιακά η συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού με στόχο τη φύλαξη των συνόρων (κυρίως στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας σε σχέση με αυτά της Λιβύης και της Ελλάδας στο Αιγαίο σε σχέση με την Τουρκία).
Το δεύτερο που είναι και το κομβικότερο σημείο αφορά στη βούληση των μεταναστών καθώς οι ίδιοι επιδιώκουν να εγκατασταθούν στις χώρες της ΒΔ και κεντρικής Ευρώπης και όχι στις χώρες εισόδου Ελλάδα – Ιταλία για προφανείς λόγους, πράξη που όσο και αν προσπαθεί να αναχαιτιστεί από μέρος των χωρών της Ε.Ε. είναι αδύνατο να εξαλειφθεί.
Η ανάγκη αναμόρφωσης καιμεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού πλαισίου ασύλου με κύριο θέμα την συναίνεση των κρατών της ΕΕ για την ποσόστωση των μεταναστών και προσφύγων καθώς της επαναπροώθησής τους είναι επιτακτική και μαζί με αυτή πρέπει να προχωρήσει άμεσα και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών ασύλου με τη συγκρότηση μίας ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ασύλου, ως προς τους κανόνες για την αποθήκευση στοιχείων, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και πιθανά, ως προς τη διαμόρφωση σχεδίων για την νέα εγκατάσταση μεταναστών από τρίτες χώρες.
Το ελληνικό κράτος πρέπει να έχει την μερίδα του λέοντος σε επίπεδο λειτουργιών στην διαχείριση του μεταναστευτικού και οι διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ να συνεπικουρούν ποιοτικά και ποσοτικά. Επίσης βασική εθνική στρατηγική πρέπει να είναι η διαχείριση των μεταναστών σε προσωρινή βάση και η συγκέντρωση τεχνογνωσίας από το πλούσιο και καθ΄ όλα σεβαστό έργο των ΜΚΟ, τις οποίες στην παρούσα φάση το ελληνικό κράτος απλά παρακολουθεί ανήμπορο να διαμορφώσει συνολική πολιτική διαχείρισης του προβλήματος.
- Η μεταλιγνιτική εποχή έχει μπει και επίσημα. Έχει καθυστερήσει η Δυτική Μακεδονία; Και αν ναι, κατά πόσο μπορεί η ευρωπαϊκή ατζέντα (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης κ.ο.κ.) να βελτιώσει το κακό κλίμα; Σε ποιους άξονες θα πρέπει να κινηθεί η περιοχή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η περιοχή υστερεί σημαντικά με κύρια αιτία τη λάθος νοοτροπία που καλλιεργήθηκε διαχρονικά. Τώρα είναι αντιμέτωπη με τις λάθος επιλογές της και οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα. Σαφώς προσπάθειες όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όμως θεωρώ πως το έλλειμμα σχεδιασμού οφείλεται στη λάθος αντίληψη και πρακτική των συμμετεχόντων καθώς σχεδιασμός χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους αποδέκτες ( πολίτες – επιχειρήσεις ), είναι ελλιπής και ενίοτε και προσχηματικός. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη προσοχή και ειλικρίνεια από όλους και λιγότερος παρεμβατισμός τόσο σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας αλλά και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που οφείλουν να θέσουν τους κανόνες και απλά να παρακολουθούν την απαρέγκλιτη τήρηση τους επιδεικνύοντας διαφορετική λειτουργία. Μόνο τότε θα υπάρξει ανάκαμψη καθώς οι δυνάμεις που σήμερα ασφυκτιούν θα μπορέσουν να γίνουν μέρος της λύσης διαμορφώνοντας την τοπική οικονομία του μέλλοντος με βασικούς άξονες τη γνώση, την ενέργεια και την πρωτογενή παραγωγή. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι η μόνη λύση με τον ερχομό της αεροπορικής εταιρίας egnatia aviation στο Δήμο Κοζάνης να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εισροής εισοδήματος στον τόπο μας.
- Εν γένει, μπορεί ένα περιφερειακό ζήτημα, για παράδειγμα ένα ζήτημα που «καίει» τη Δυτική Μακεδονία) να φτάσει στις Βρυξέλλες; Και αν ναι πως; Οι πολίτες είναι λίγο απαισιόδοξοι για το αν η φωνή τους φτάνει στο ευρωπαϊκό κέντρο λήψης των αποφάσεων.
Το ζήτημα που «καίει» τη Δυτική Μακεδονία είναι η χρηματοδότηση της επόμενης μέρας με βασικό ζητούμενο την αύξηση των πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου.Είναι μια διεκδίκηση και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με σημαντική τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο χέρι μας είναι με όπλα τόσο την ανάγκη της περιοχής αλλά και την προσεκτική τεκμηρίωση βάση δεικτών στους οποίους η περιοχή παρουσιάζει υστέρηση, να επιτευχθεί σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την περιοχή μας, γεγονός που θα έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών με παρεμβάσεις τόσο για την τόνωση της απασχόλησης όσο και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
- Τέλος, ποιο το μήνυμά σας προς τους πολίτες ενόψει των Ευρωεκλογών; Γιατί να σας στηρίξουν στην προσεχή εκλογική μάχη;΄
Από τους πολίτες ζητάμε να στηρίξουν έναν σχηματισμό με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με ουσιαστικό κρυστάλλινο λόγο και πρόγραμμα, και αναφορικά με τη δική μου συμμετοχή ζητώ από τους συμπολίτες μου να στηρίξουν έναν άνθρωπο με συνετή και συνεπή παρουσία στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο της περιοχής, που δεν μασάει τα λόγια του.