Μετά το αλουμίνιο, το πλαστικό, τα αποτσίγαρα, το χαρτί και το γυαλί, σειρά στην ανακύκλωση για τον Δήμο Εορδαίας παίρνει η ορθή χρήση των βιοαποβλήτων, που είναι τα υπολείμματα τροφών, με στόχο τη μείωση των σκουπιδιών που παράγονται από υπολείμματα τροφών, στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και για λόγους επανάχρησης.
Κοινωνοί στην διαχείριση βιοαποβλήτων και ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι της κομποστοποίησης που προκύπτει από υπολείμματα τροφών και όχι μόνο, έγιναν οι δημότες της Εορδαίας αλλά και οι μαθητές σχολείων της περιοχής.
Η αρχή έγινε με παρουσίαση στους μικρούς μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο εκδηλώσεις, στις 30 Ιανουαρίου στο 1ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, παρουσία μαθητών της Α΄ Λυκείου και εκπαιδευτικών του 1ου ,2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας και του Μουσικού.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου για τη νέα καμπάνια κομποστοποίησης, που θα ξεκινήσει στην Εορδαία το προσεχές διάστημα, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου με την εκδήλωση για το κοινό, που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Εορδαίας, παρουσία αρκετού κόσμου, εκπροσώπων φορέων, του δημάρχου Εορδαίας Π. Πλακεντά, δημοτικών φορέων, αλλά και μαθητών.
Στις εκδηλώσεις, παρουσιάστηκε η νέα δράση βιοαποβλήτων του Δήμου Εορδαίας, που ξεκινάει, με την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης, αλλά και η χρήση οικιακών κάδων κομποστοποίησης, που θα μοιραστούν στους δημότες, μετά από σχετική αίτηση και πρόσκληση που θα προηγηθεί.
Οι μικρότεροι μαθητές, μάλιστα, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ενημερωμένοι ήδη για το αντικείμενο, αφού όπως ενδεικτικά αναφέρουμε η ομάδα του σχολείου Μουρικίου «Super Απίθανοι» φτιάχνει ήδη κόμποστ, πιλοτικά, μέσα από εκπαιδευτική δράση στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές έμαθαν τι χρειάζεται ώστε να γίνει το κόμποστ και πως αυτό λειτουργεί.
Και οι τέσσερις εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία του δήμου Εορδαίας, την υποστήριξη της ΔΙΑΔΥΜΑ και τη στήριξη των διευθυντών των σχολείων. Τα παιδιά, από την πλευρά τους, άκουσαν με ενδιαφέρον τις ενημερώσεις των ειδικών.
Οι μικροί μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρικίου έλαβαν πληροφορίες από τη γεωπόνο και υπάλληλο του Δήμου Εορδαίας κ. Χριστίνα Κανλή, πάνω στην ανακύκλωση και ιδίως στην κομποστοποίηση, ενώ οι μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ, 1ο ,2ο Γενικό Λύκειο και Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας ενημερώθηκαν σχετικά από τις κ. Ευγενία Καραπάτσιου Περιβαλλοντολόγο και Φανή Λίτου Μηχανικό Έργων Υποδομής με Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αποβλήτων.
Κομποστοποίηση και βιοαπόβλητα
Τι είναι όμως τα βιοαπόβλητα; Στους καφέ κάδους που θα τοποθετήσει ο Δήμος Εορδαίας, μπορούμε να πετάξουμε γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών μαζί με τα κόκαλα, φρούτα και λαχανικά, ακόμα και τις φλούδες, τα κοτσάνια των φρούτων, υπολείμματα από καφέ και τσάι μαζί με τα χάρτινα φίλτρα τους, ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, ρύζι και φύλλα.
Δεν ρίχνουμε στον καφέ κάδο: Ωμά κρέατα και ψάρια, μαγειρικά λίπη και λάδια, συσκευασίες κάθε είδους, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, στάχτη, αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικίδιων καθώς και τρόφιμα που είναι σε υγρή μορφή (γάλα ή χυμό).
Στους κάδους κομποστοποίησης, μπορούμε να πετάξουμε φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά, υπολείμματα από φαγητά όπως όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά και σαλάτες στραγγισμένες από τα λάδια, κατακάθια από καφέ και άλλα αφεψήματα με τα φίλτρα, ξερό ψωμί και μπισκότα. Επίσης, πράσινα και ξερά φύλλα, κλαδάκια, γκαζόν, άχυρα, ζιζάνια, ροκανίδια, στάχτη από τζάκι και καυστήρες, μόνο όμως ξύλο ή πέλλετ και όχι κάρβουνο.
Τα βιοαπόβλητα από τους καφέ κάδους παραλαμβάνουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου, ενώ το κόμποστ των οικιακών κάδων μπορεί να χρησιμεύσει σαν λίπασμα στον κήπο.
Οι μαθητές είχαν αρκετές και ενδιαφέρουσες απορίες για το πρόγραμμα, τη χρήση των βιοαποβλήτων και τη δράση της κομποστοποίησης, ενώ, έδειξαν ενδιαφέρον να πάρουν έναν κάδο κομποστοποίησης στο σχολείο τους.
Οι τέσσερις παραπάνω ενημερωτικές εκδηλώσεις, έγιναν στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων Δήμου Εορδαίας», συνολικού προϋπολογισμού 592.823,60€, στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής. Η πράξη που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΙΑΔΥΜΑ, αφορά την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, για την ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση προγραμμάτων χωριστής συλλογής των αστικών βιοαποβλήτων του Δήμου και στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη συμμετοχή τους στην ορθή εφαρμογή συστημάτων χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την οικιακή κομποστοποίηση.