Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιώργο Τοπαλίδη, Μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας Μετάβαση Α.Ε..
Αξιοποίηση των ορυχείων και των χαρακτηρισμένων περιοχών ως δασικές και δεν πρόλαβε να αξιοποιήσει ή ΔΕΗ ή φύτευσε, με την περιβαλλοντική αλλαγή να αναμένεται να είναι τεράστια
Ο κ. Τοπαλίδης ανέφερε, αρχικά, πως η ΜΕΤΑΒΑΣΗ είναι μια εταιρεία που ίδρυσε το κράτος με 2 εκ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και λαμβάνοντας 162 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσοντας το πρόγραμμα αποκατάστασης των ορυχείων έκανε μια τεράστια συμφωνία με τη ΔΕΗ, μεταφέρει τα ΔΕΗ από την επιχείρηση στο κράτος.
Τα πρώτα χρήματα αφορούν τις αποκαταστάσεις εδαφών, σημειώνει ο κ. Τοπαλίδης, ενώ στάθηκε στο σκέλος της επαναπόδοσης εδαφών με άλλο τρόπο, με τα εδάφη να επανέλθουν σε δημόσιο έλεγχο. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει και εδάφη ιδιωτών και δήμων και με fast track διαδικασίες να προχωρήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, λέγοντας πως είναι «μοχλός που μπορεί να βοηθήσει στην προχώρηση επενδυτικών σχεδίων».
Ο κ. Τοπαλίδης μετέφερε τις αρμοδιότητες και αντικείμενα της ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον διαγωνισμό που έχει βγει για τα κέντρα ανάπτυξης και απασχόλησης περιοχών ΔΑΜ, με 5000 επωφελούμενους άνεργους και εργαζόμενους με κέντρα σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Φλώρινα και Μεγαλόπολη και πολύ σύντομα η εταιρεία θα ψάξει χώρους στην περιοχή. Παράλληλα, θα ξεκινήσει τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας.
Επίσης, το μεγάλο έργο που αφορά στις χρήσεις γης των εκτάσεων που παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ, έχει βγει ο διαγωνισμός και μέχρι τον Μάρτιο θα αναμένεται το ΦΕΚ που θα ορίζει χρήσεις γης, δίνοντας λύση και ορίζοντας βιομηχανικές, αγροτικές κλπ ζώνες στη Δυτική Μακεδονία.
Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Τοπαλίδης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί μια βιομηχανική ζώνη 9.500 στρεμμάτων, περιγράφοντας τα βήματα που απαιτούνται μέχρι τη χωροθέτηση, σε εδάφη που ανήκουν στη ΔΕΗ και είναι αδιατάρακτα και ανάλογα με τις χρήσεις γης που θα βγουν θα μπορεί να εγκατασταθεί μια επένδυση. Σήμερα η Δ. Μακεδονία προσπαθεί να κάνει βιομηχανική περιοχή μεταξύ Κοζάνης και Μαυροδεντρίου αλλά δεν έχει γίνει τίποτα.
Τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια είναι σε φάση ολοκλήρωσης και αναμένεται ως τον Μάρτιο να βγει το ΦΕΚ των χρήσεων γης, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία παραχώρησης σε κάποιον άμεσα για να κάνει λ.χ. ένα θερμοκήπιο. Το ποιες είναι οι βιομηχανικές, αγροτικές κλπ περιοχές για θερμοκήπια, καλλιέργειες ή βιομηχανίες κλπ θα είναι χωροθετημένα, εξήγησε ο κ. Τοπαλίδης, μιλώντας και για την αξιοποίηση των 40.000 δασικών στρεμμάτων που μπορεί να φέρει μέχρι και 500 θέσεις εργασίας στην περιοχή.
«Τα πρώτα ορατά αποτελέσματα θα είναι τα κέντρα ενημέρωσης απασχόλησης ανέργων και επιχειρήσεων, ενώ τα πρώτα προγράμματα που θα βγουν για μικρή επιχειρηματικότητα και στήριξη του ντόπιου δυναμικού της περιοχής. Ενώ οι εκτάσεις θα παραχωρούνται προς αξιοποίηση με δύο κριτήρια, το ύψος της επένδυσης, τα χρόνια επένδυσης και οι θέσεις απασχόλησης που θα δώσει στην περιοχή», σημείωσε επίσης.
Σκοπός όλων αυτών είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής και να έρθουν πάνω από 5.000 θέσεις εργασίας, σημείωσε, για αυτό και θα υπάρχουν σχετικά κριτήρια για τους πιθανούς επενδυτές.
Ερωτηθείς αν η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ διατηρεί κάποιο μητρώο πιθανών επενδυτών, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως η περιοχή είναι στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, για αυτό και υπάρχουν εντολές στο ΥΠΕΞ και το Enterprise Greece όταν υπάρχουν ανάλογες μεγάλες επενδύσεις να κατευθύνονται στην περιοχή. Επίσης, αρμόδιο είναι το Υπ. Οικονομικών, το Ανάπτυξης και άλλοι φορείς.
«Στόχος και ανάγκη της περιοχής και ο λόγος που δημιουργήθηκε η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ είναι να υπάρξει κάτι γρήγορα για να μην φύγουμε από το ’24. Μέσα στο ’24 μπορούν οι δικαιούχοι να παραλάβουν τις εκτάσεις, να ετοιμάσουν τα σχέδια για να μπορούν να χτίσουν ακόμη και μέσα στο ’24. Από τη στιγμή που θα περάσει μια επιχείρηση το κομμάτι των αδειοδοτήσεων, θέλει 18 μήνες για να χτιστεί. Το δύσκολο είναι πως θα τελειώσουν οι αδειοδοτήσεις. Ανάλογους προβληματισμούς έχουν μεγάλοι πιθανοί επενδυτές», σημείωσε ακόμη.
Για την κριτική που υπάρχει για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών στα αδιατάρακτα εδάφη της Μετάβασης, ο κ. Τοπαλίδης απάντησε πως σε αυτές τις εκτάσεις δεν θα πάνε σε Φ/Β ούτε σε ένα τ.μ.
Πιθανώς αυτό να γίνει στις εκτάσεις της ΔΕΗ, προσέθεσε.
Χρονικά, θα αργήσουν να φανούν οι νέες λίμνες (σε 780 στρέμματα στην περιοχή της Καρδιάς) και μια μεγάλη λίμνη στο Αμύνταιο. Η πρώτη θα συγκεντρώσει τα νερά που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη της περιοχής, ανέφερε τέλος.