Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Γιάννη Μπασιά, Διδάκτωρ Γεωλογίας και πρ. Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων . Ο Γιάννης Μπασιάς κατάγεται από το Βελβεντό και έχει μεγάλη επαφή με την περιοχή.
Για τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και τις πολιτικές, οικονομικές και επιχειρηματικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε και στις δύο συρράξεις που καθορίζουν την αναδιάρθρωση των ισορροπιών των μεγάλων δυνάμεων στον τομέα της ενέργειας (με πρώτη τη σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας), λέγοντας πως οι συγκυρίες είναι οικονομικές και γεωπολιτικές.
Κατά πόσο οι πετρελαϊκές κρίσεις επηρεάζουν το κόστος ενέργειας, πολλώ δε μάλλον όταν αφορά κράτη της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μπασιάς σημείωσε πως «πιστεύουν πολλοί ότι είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δηλαδή οι υδρογονάνθρακες που καθορίζουν τις πολιτικές. Αυτό δε στέκεται. Η μετάβαση είναι οικονομική και έχει επιπτώσεις στο μείγμα, στο κόστος του κ.ο.κ. Η εξίσωση αυτή είναι που δημιουργεί όλα τα προβλήματα, σε σχέση με την πρόσβαση στην ενέργεια».
Σημείωσε, μάλιστα, πως η Ν/Α Μεσόγειος κρύβει μόλις το 2% των παγκόσμιων κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ για τη χώρα μας, τόνισε πως θα έπρεπε να έχει αναπτύξει τα δικά της κοιτάσματα, με αποτέλεσμα αντί να βγαίνουν λεφτά έξω, εκτιμώντας ότι οι τιμές των καυσίμων θα παραμείνουν υψηλές, αναλύοντας μια σειρά παραμέτρων που επηρεάζουν την τιμή, καταλήγοντας πως η αυξομείωση της παραγόμενης ποσότητας των υδρογονανθράκων είναι ένα μέσο πολιτικής, οικονομικής πίεσης.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα έκανε λάθος στον σχεδιασμό της για την απολιγνιτοποίηση, ο κ. Μπανιάς έκανε λόγο για έλλειψη σχεδιασμού, λέγοντας πως δεν έχει καμία διάθεση ο πληθυσμός της χώρας να φτωχύνει για να χρησιμοποιηθούν οι ΑΠΕ, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να στηριχθεί πάνω από ποσοστό 30%. «Περάσαμε από μια εξάρτηση Ρώσικη σε μια εξάρτηση που είναι περισσότερο Αμερικανική», είπε ακόμη, σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις με το αέριο.
Επίσης, σημείωσε πως θα έπρεπε να γίνει εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στην πράξη είναι πολύ δύσκολο, ενώ αν είχαν ξεκινήσει ακόμη και τώρα οι εργασίες θα είχε εξισορροπηθεί το έλλειμμα της χώρας. Τόνισε, δε, πως δεν είναι λογικό να εισάγεται φυσικό αέριο για να μπορεί να στηριχθεί η μετάβαση προς τις ΑΠΕ.
Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε και στην «άναρχη ανάπτυξη των Φ/Β και ΑΠΕ» στη χώρα, ενώ έκλεισε λέγοντας πως ο σημερινός ΥΠΕΝ καταλαβαίνει τα νούμερα, κάτι που θα επιτρέψει στο να δουν που είναι το πρόβλημα.