Η ομιλία του βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη στη Βουλή την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση-Κλεισθένης 1.
Ακολουθεί η ομιλία:
Αυτά που είδαμε αυτές τις τρεις ημέρες εδώ, στη Βουλή, ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν γίνονται. Ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Σκουρλέτης, αναφέρει ένα εκατομμύριο λόγους για αποσύνδεση αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Κτίζει ένα ιδεολογικό μανιφέστο και μετά έρχεται εν μία νυκτί και το αλλάζει. Για την ακρίβεια, του το αλλάζουν.
Παραιτηθείτε, κύριε Υπουργέ. Υπάρχει και η παραίτηση. Βεβαίως, μεταξύ της παραίτησης και της κωλοτούμπας επιλέξατε την κωλοτούμπα.
Κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα “Κλεισθένης”, Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμβάθυνση δημοκρατίας, ενίσχυση συμμετοχής». Βαρύγδουποι τίτλοι, όπως το συνηθίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα ηχεί στα αυτιά μου εκείνο το περιβόητο νομοσχέδιο «Επανεκκίνηση της οικονομίας» τους πρώτους μήνες του 2015, καθώς και τα χειροκροτήματα και ο ενθουσιασμός με την ψήφισή του. Το αποτέλεσμα; Τρία χρόνια κάναμε να συνέλθουμε από εκείνη την επανεκκίνηση.
Ξεκινώ με το «σπάσιμο» της Β΄ Αθήνας. Όλοι οι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για θέμα δημοκρατίας, περισσότερη δημοκρατία, εμβάθυνση δημοκρατίας. Εγώ θα μιλήσω για υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη δημοκρατία. Ναι, η Β΄ Αθηνών και άλλες μεγάλες περιφέρειες «βγάζουν μάτι». Έπρεπε να έχουν «σπάσει» εδώ και δεκαετίες, αλλά οι σοβαρές ασθένειες, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θεραπεύονται με ασπιρίνη, γιατί εδώ χρειαζόταν και χρειάζεται σοβαρή μεταρρύθμιση σε σχέση με τις εκλογικές περιφέρειες και την πολυσταυρία σ’ όλη τη χώρα, γιατί οι μεγάλες περιφέρειες δημιουργούν ετεροβαρείς εστίες εξουσίας και προϋποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.
Πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει αυτή η ανομοιογένεια στις εκλογικές περιφέρειες. Κοίταξα στη γειτονιά μας, στις προηγμένες οικονομίες και δημοκρατίες. Αγγλία, μονοεδρικές. Γαλλία, μονοεδρικές με μικρές ιδιαιτερότητες. Γερμανία, μονοεδρικές. Για ποιον λόγο οι παραπάνω χώρες –και όχι μόνο- έχουν ισοδύναμες περιφέρειες; Διότι έτσι εξασφαλίζουν δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες και ίδιες προϋποθέσεις στους πολίτες τους, όπως ορίζει εξάλλου και το Σύνταγμά μας. Γιατί να μην μπορεί ο κάτοικος του Περιστερίου της Αθήνας να βλέπει τον Βουλευτή του τόσο συχνά όσο και ο κάτοικος της Φλώρινας, δηλαδή των μικρών περιφερειών και να περιμένει στην ουρά μετά από εξακόσιες χιλιάδες κατοίκους;
Όλοι οι πολίτες της Ελλάδας, είτε ως υποψήφιοι είτε ως απλοί πολίτες, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίδιες προϋποθέσεις, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας και αυτό το εγγυώνται οι ισοδύναμες εκλογικές περιφέρειες, μονοεδρικές ή το πολύ διεδρικές, ίδιες για όλη την Ελλάδα. Ισονομία και ισοπολιτεία. Αυτή είναι η πραγματική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα για να σταματήσουν η κακοδαιμονία, οι τερατογενέσεις, οι ετεροβαρείς εστίες εξουσίας, διαπλοκής και διαφθοράς και για να γίνει πραγματική εμβάθυνση και διαπλάτυνση της δημοκρατίας.
Φέρνετε μια νομοθεσία για τα δημόσια έργα που επιμηκύνει τον χρόνο και την κάνει γραφειοκρατική και εν πάση περιπτώσει αντί να επιλύει, παραλύει την αποτελεσματικότητα.
Έρχομαι τώρα στην απλή αναλογική. Φέρνετε την απλή αναλογική, την πιο απλή που υπάρχει. Δημιουργείτε μ’ αυτόν τον τρόπο ανίσχυρους δημάρχους και ισχυρές μειοψηφίες. Πιστεύετε ότι μ’ ένα τέτοιο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο με εικόνα πύργου της Βαβέλ –γιατί αυτό θα γίνει- θα μπορούν να λαμβάνονται αποτελεσματικά οι αποφάσεις υπέρ των πολιτών; Ανάλογα με τα προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα του καθενός θα σαμποτάρονται ακόμα και έργα σημαντικά για την περιοχή, ενώ οι εκβιασμοί και οι πολιτικές συναλλαγές θα αποτελέσουν τον κανόνα. Προκειμένου να διευκολύνετε αυτήν την κατάσταση και τη συναλλαγή, επιτρέπετε σε κάποιον δημοτικό σύμβουλο να προσχωρήσει και σ’ άλλον συνδυασμό, ενώ αυτό απαγορευόταν.
Ο νέος νόμος δημιουργεί και άλλες αντιφάσεις. Την πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική ορίζονται οι έδρες και τη δεύτερη Κυριακή με την ενισχυμένη αναλογική βγαίνει ο δήμαρχος.
Ερωτώ: Πώς θα γίνει η αποτίμηση και ο απολογισμός στο τέλος της τετραετίας, όταν άλλα λέει η μία παράταξη και για άλλα δεσμεύεται η άλλη και αυτές οι παρατάξεις καλούνται να συμπράξουν για να κυλήσει η τετραετία; Αν θέλατε τον πραγματικό εκδημοκρατισμό για να μην είναι τόσο ισχυροί οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, όπως λέτε, αλλά και να μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, θα μειώνατε λίγο τις έδρες της πρώτης παράταξης και θα κάνατε το σύστημα λίγο πιο αναλογικό. Εσείς, όμως, θέλετε ακυβερνησία, χάος, συναλλαγή, δικτατορία των μειοψηφιών και ένα πλιάτσικο των δύο-τριών παρατάξεων που θα τα βρουν μεταξύ τους.
Τελικά ο τύπος τρώει την ουσία. Δεν σας ενδιαφέρουν οι πραγματικές και ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις. Πίσω από κάτι αληθινό ή αληθοφανές προσπαθείτε να υλοποιείτε κομματικές επιδιώξεις για μικροκομματικά και μόνο οφέλη.
Με αυτό το νομοσχέδιο, δυστυχώς, δεν δίνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε αρμοδιότητες, ούτε χρηματοδότηση, ούτε εργαλεία, που τα έχει απόλυτη ανάγκη για να μπορεί να λειτουργήσει. Κάτω από τον μανδύα του εκδημοκρατισμού φέρνετε χάος, κατακερματισμό και αναποτελεσματικότητα. Γι’ αυτό και οι πολίτες για μια ακόμα φορά θα σας γυρίσουν την πλάτη.
Ευχαριστώ.