Για τη διατήρηση κάποιων λιγνιτικών μονάδων ως «ψυχρή εφεδρεία» και μια πιθανή λύση στο μέλλον για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και το ζητούμενο της ΔΕΗ να αποζημιώνεται για τη διατήρηση των μονάδων της προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στο σύστημα, μίλησε στο webtv στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο βουλευτής ΝΔ Ν. Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης.
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση, με αφορμή και την κακοκαιρία που δρομολόγησε την ανάγκη για τροφοδοσία της λιγνιτικής παραγωγής σε πλήρης ισχύ για το ενεργειακό σύστημα της χώρας, σε σχέση και με την εξέλιξη του ΕΣΕΚ, ο κ. Αμανατίδης, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΔΕΗ αν τη συμφέρει ή όχι να κρατάει τις μονάδες, οι οποίες με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρούνται ζημιογόνες.
Ειδικότερα, τόνισε πως: «Με αιτία την πανδημία αλλά και τις τηλεθερμάνσεις, η λιγνιτική δραστηριότητα ήταν σημαντική και η συμμετοχή της ενέργειας που παράγεται από το λιγνίτη έφτασε μέχρι και 17%. Φάνηκε, η αναγκαιότητα λειτουργίας των μονάδων με βάση των λιγνίτη. Αν ήταν η μονάδα 5 θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα αντιμετώπιζε αυτή τη ζήτηση γιατί είναι σύγχρονη, πιο μεγάλη και πιο οικονομική. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα στο σύστημα, θα μπορούσε να είναι ελκυστικό ίσως για τη ΔΕΗ, εφόσον πληρώνονταν για το υπερβάλλον κόστος διατήρησης των μονάδων σε ψυχρή εφεδρεία. Θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή λύση για το μέλλον. Ήδη η ΔΕΗ ζητάει 550 εκ. από την ΕΕ λόγω των αναγκών να είναι σε ετοιμότητα οι μονάδες. Όπως έγιναν σε μερικά ακόμα κράτη. Αν δεν αντιδράσουν μερικοί παραγωγοί ενέργειας, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ. Αυτό έχει σχέση με τη ΔΕΗ και θα πάρει απόφαση αν τη συμφέρει να κρατάει ή όχι τις μονάδες, αλλά με τα μέχρι τώρα δεδομένα τις θεωρεί ζημιογόνες».
Αναφορικά με το αν μπορεί να θεσμοθετηθεί ευρωπαϊκά ή κεντρικά στη χώρα μας, η ετοιμότητα αυτή και αν υπάρχει και η πολιτική βούληση, ο κ. Αμανατίδης απάντησε πως: «Αν εγώ θέλω να κρατήσω τις μονάδες για να ανταποκρίνονται στο σύστημα όταν υπάρχει ένα πικ ζήτησης, θα ήθελα αυτό που χάνω κρατώντας τις μονάδες, να μου το δώσει κάποιος που θα έχει συμφωνήσει ότι εγώ θα είμαι σε λειτουργία. Μόνο αυτό μπορεί να γίνει. Για να καλύπτει το κόστος που θα επιβαρύνεται η ΔΕΗ. Δεν ξέρω αν υπάρχει βούληση, αυτό θα δοκιμαστεί, η ΔΕΗ σχεδιάζει κάτι τέτοιο».
Προσέθεσε, δε, ότι η μελέτη που είχε γίνει, αναφέρει ότι μπορεί το 2023 να υπάρξει μια ενεργειακή ισορροπία στη χώρα με κλισμένες λιγνιτικές μονάδες, ωστόσο, υπάρχουν και απόψεις που λένε ότι θα μπορούσαν για λόγους σταθεροποίησης του συστήματος και κάλυψης αναγκών να λειτουργούν κάποιες μονάδων.
Με αφορμή, μάλιστα, την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες με βουλευτές των περιοχών Κοζάνης και Φλώρινας με τα ενεργειακά συνδικάτα, ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση που έγινε, προσθέτοντας ότι: «Νομίζω ότι όσο συζητάει ο κόσμος, αποκτιέται συναντίληψη. Όλοι ζούμε εδώ , βλέπουμε τις ανάγκες της περιοχές και βλέπω ότι οι φορείς της ΔΜ θα έχουν συναντίληψη».
Σημαντικό, είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με τον ίδιο το ΕΣΕΚ θα τροποποιηθεί το 2022, καθώς επικαιροποιείται, γιατί όπως σημείωσε: «Οι στόχοι που τίθεται σε έναν εθνικό σχεδιασμό, παρεκκλίνουν του προγραμματισμού υλοποίησης. Το θέμα είναι γιατί υπάρχουν οι αποκλείσεις. Οι ενδιάμεσες τροποποιήσεις υπάρχουν».
Κατέληξε, λέγοντας ότι: «Εφόσον εκτιμηθεί από την ίδια τη ΔΕΗ μπορεί να θέσει κάτι τέτοιο. Η ΔΕΗ είναι κομβικός φορέας. Δεν υπονόησα ότι γίνεται συζήτηση για να παραταθούν οι μονάδες, αλλά σε κρίσιμες στιγμές φάνηκε ότι η λιγνιτική παραγωγή κράτησε το σύστημα».