Δε χρειάζεται να βγάλεις πλάστη για να φτιάξεις τη δική σου τριφτή ζύμη. Μπορείς να φτιάξεις μια μηλόπιτα ελληνική, που να ταιριάζει περισσότερο στο Φθινόπωρο που ζεις. Με τραγανό, χρυσοψημένο χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και μπόλικα μήλα, όποια βρεις στη λαϊκή.
Μηλόπιτα με χωριάτικο φύλλο κιχί
- Μερίδες: 10-12
- Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
- Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
- Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
- Σκεύος: στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος ή ταψί διαμέτρου 28-30 εκ.
Υλικά για τη γέμιση
- 6 μήλα
- χυμό από ½ λεμόνι
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 120 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
Άλλα υλικά
- 5 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
Δύο ώρες πριν ξεκινήσουμε, αφήνουμε το χωριάτικο φύλλο “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa να ξεπαγώσει για δύο ώρες περίπου σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη συσκευασία του ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.
1) Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σε μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
2) Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά, να ενωθούν τα υλικά σε γέμιση.
3) Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και πάνω του απλώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα “κιχί με αλεύρι ολικής άλεσης” alfa, λαδώνοντας με πινέλο το καθένα.
4) Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω.
5) Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, λαδώνοντάς τα κάθε φορά.
6) Κόβουμε όσο φύλλο μας περισσεύει πολύ στις άκρες της πίτας και διπλώνουμε να σχηματιστεί γείσο. Λαδώνουμε και το γείσο.
7) Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα μέχρι να χρυσοψηθεί.
8) Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ½ ώρα πριν σερβίρουμε.
Πηγή: madameginger.com