Περισσότεροι από 70 βουλευτές και πολλοί υπουργοί παρόντες στην ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τα 40 χρόνια της Π.Ο.Γ. “ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΗ”. Παρουσίες με σημασία: Προκόπης Παυλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κ.α.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων».
«Να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο για την μόνη πραγματική διαφορά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας».
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Επείγει ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διπλωματικής διεξόδου, καθώς δεν είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν στον ίδιο βαθμό το κίνητρο για κάτι τέτοιο, από την στιγμή που δεν υφίστανται τις συνέπειες στον ίδιο βαθμό».
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ-ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ
«Δεν μπορεί να μην σημειωθεί η καταφανής αναντιστοιχία στην στάση των περισσοτέρων συμμάχων και εταίρων στην εισβολή στην Κύπρο, σε σχέση με την αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία». Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «αναθεωρητική δύναμη». «Αυτή η κατάφωρα υποκριτική αναντιστοιχία εκθέτει σοβαρά όσους ομνύουν ότι μάχονται υπέρ αξιών και αρχών και εγείρει την υποψία ότι η επιλεκτικότητα στις ευαισθησίες υπαγορεύεται όχι από αρχές αλλά από γεωπολιτικές επιδιώξεις. Εκ των πραγμάτων έτσι αποδυναμώνεται η πολιτική, δικαϊική και ηθική υπεροχή του αφηγήματος της Δύσης. Γιατί εξ ίσου βεβαίως είναι αδιανόητη διαπραγμάτευση ή παραπομπή περί γκρίζων ζωνών, κυριαρχίας επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων, αποστρατικοποίησης νησιών που απειλούνται και του αναφαίρετου μονομερούς δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ-ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις κοινωνίες που πλήττονται, προφανώς κυρίως τις Ευρωπαϊκές. Και στο επισιτιστικό τι μπορεί να συμβεί σε μια χώρα, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, που εισάγει το 90% περίπου του σίτου που χρειάζεται από την Ουκρανία, σε κοινωνικοοικονομικό και κατά συνέπεια σε πολιτικό επίπεδο? Και κατ΄ επέκταση, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μεταναστευτικό αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις για την χώρα μας.
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έργο δύσκολο, με πολλές παγίδες και αντινομίες, αλλά αναπόφευκτο. Η Ευρώπη με τις γνωστές αδυναμίες της, την ανολοκλήρωτη ολοκλήρωσή της, τον αυτοπεριορισμό της σε ρόλο παθητικού θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις, καλείται να υπερβεί εαυτόν και να βρει τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Η οικονομική και η ενεργειακή κρίση εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Η αδυσώπητη συγκέντρωση πλούτου από μία νέα ελίτ σε βάρος της μεσαίας τάξης και στην εξώθηση των αστικών- μικροαστικών στρωμάτων στο περιθώριο. “Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός”.
ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ: «ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΕ ΚΩΛ
Ο Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνοντας την ομιλία του, κατέθεσε την δική του άποψη για τον πατριωτισμό, ανοίγοντας έναν θεωρητικό διάλογο με τον στρατηγό Σαρλ Ντε Κωλ, τον οποίο χαρακτήρισε «τον κορυφαίο ίσως Ευρωπαίο ηγέτη του 20ου αιώνα»: «Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για το λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός όταν το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο. Εμείς όμως δεν μισούμε κανέναν. Αγαπάμε την πατρίδα και τους ανθρώπους της πολύ βαθιά. Όλη μου τη ζωή είχα μια συγκεκριμένη ιδέα για την Γαλλία». Και εμείς στρατηγέ μου, κατ΄ αναλογία, μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ελλάδα έχουμε !
ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ !!!