Ένα νέο υποθαλάσσιο σιδηροδρομικό τούνελ, στο στενό του Γιβραλτάρ, που θα ενώσει την Ισπανία με το Μαρόκο, και κατ’ επέκταση την Ευρώπη με την Αφρική βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού, με στόχο να είναι έτοιμο το 2030, όταν και θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ).
Τα αρχικά σχέδια ήταν η σιδηροδρομική διαδρομή να ενώνει ορισμένα παραδοσιακά λιμάνια των δύο χωρών, αλλά σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα ισπανικών Μέσων που επικαλούνται καλά ενημερωμένες πηγές, η χάραξη της διαδρομής επαναπροσδιορίστηκε προκειμένου να ενώνει απευθείας τη Μαδρίτη, με τη μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι του Μαρόκο, την Καζαμπλάνκα.
Ο εκτιμώμενος χρόνος για τη διαδρομή Μαδρίτη-Καζαμπλάνκα θα είναι περίπου 5,5 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση προκρίθηκε -μεταξύ άλλων- επειδή οι διοργανώτριες χώρες του Μουντιάλ θα είναι το Μαρόκο, η Ισπανία και η Πορτογαλία -το πρώτο που θα διεξαχθεί σε δύο χώρες.
Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2025, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, όταν και θα διεξαχθεί η μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Η διαδρομή
Σύμφωνα με τα ίδια ισπανικά ΜΜΕ, τα δρομολόγια θα εκτελούνται από ιδιαίτερα γρήγορα τρένα, με τη διαδρομή να περιλαμβάνει 4 μεγάλους σταθμούς σε δύο χώρες. Ο κεντρικός
σταθμός θα είναι στη Μαδρίτη, στη συνέχεια ένας δεύτερος θα βρίσκεται στην πόλη Αλχεθίρας στο νότο, και αφού το τρένο θα διασχίζει το Στενό του Γιβραλτάρ μέσω υποθαλάσσιου τούνελ, θα σταματάει σε σταθμό στην Ταγγέρη (Μαρόκο), έχοντας ως τελικό προορισμό την Καζαμπλάνκα.
Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ισπανία και το Μαρόκο, αλλά και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για την ωρίμανση του απομένουν -μεταξύ άλλων- τα τελικά σχέδια για τη σιδηροδρομική διαδρομή, αλλά και η επιλογή των τρένων που θα εκτελούν το δρομολόγιο.
Σημειώνεται ότι πρόσφατες μελέτες της ισπανικής εταιρείας Secegsa επιβεβαίωσαν τη σκοπιμότητα του έργου, το οποίο σύμφωνα με όσους το παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, πέρα από την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Παγκόσμιου Κυπέλλου, θα ενισχύσουν περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις Μαρόκου-Ισπανίας, αλλά και του Μαρόκου με την Ευρώπη.