Άρση μέτρων ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών σε συνδυασμό με το πρόγραμμα εμβολιασμών μας επιτρέπουν να κάνουμε τα επόμενα βήματα και να προχωρήσουμε στην άρση επιπλέον μέτρων.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι φτάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Η ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας χωρίς εκπτώσεις παραμένει, συνέχισε.
Ο υφυπουργός τόνισε έτσι πως:
- Από Δευτέρα 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών όλων των εξαμήνων.
- Από το Σάββατο 12 Ιουνίου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τη 1.30 και θα ισχύει ως τις 05.00 το πρωί όπως ισχύσει σήμερα. Από την 1η Ιουλίου το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας σταματά
- Από το Σάββατο 12 Ιουνίου θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και για καθήμενους πελάτες. Όπως είπε, οι αρχές θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων και θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και αναστολή για 15 ημέρες στο κατάστημα σε περίπτωση δεύτερης παράβασης του μέτρου.
- Από το Σάββατο 12 Ιουνίου επιτρέπεται η λειτουργία καφέ και εστιατορίων σε στοές, με την προϋπόθεση πως έχουν δύο εξόδους για να διευκολύνεται η είσοδος και έξοδος, αλλά και ο αερισμός του χώρου.
Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε θέατρα και συναυλίες
Επιπλέον, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού πληρότητας σε δραστηριότητες ακροάματος/θεάματος με ημερομηνία έναρξης την 12η Ιουνίου:
από 50% σε 75% όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας ως 1.000 θέσεις,
στο 70% σε χώρους ως 5.000 θέσεων,
σε 65% όταν είναι δυναμικότητας ως 15.000 θέσεις και
αν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο αριθμός καθορίζεται σταθερά στα 10.000 άτομα.
Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου το όριο ατόμων σε δεξιώσεις είναι τα 300 άτομα, αντί 100 που έχει οριστεί ως σήμερα.
Τέλος αποφασίστηκε η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων μόνο σε περιφερειακές ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.
Το burnout των υγειονομικών επεσήμανε ο Βασίλης Κικίλιας
Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως θα ανοίξουν περισσότερα από 400.000 νέα ραντεβού για όλα τα εμβόλια, πλην της AstraZeneca, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι τα ποσοστά burnout ξεπερνούν το 40% σε εργαζόμενους στις ΜΕΘ και εντατικολόγους. Το 1/5 των υγειονομικών έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Έτσι, εξήγγειλε πρόγραμμα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ, που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και περιλαμβάνει καταγραφή, κατηγοριοποίηση, ανάπτυξη προγραμμάτων σε άτομα που έχουν εμφανίσει τέτοια συμπτώματα, αλλά και στους χώρους όπου εργάζονται.
Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή έχουν υποστεί πολύ μεγάλη πίεση σε μια ασταμάτητη προσπάθεια και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια.
Πηγή: iefimerida.gr