Την αναγκαιότητα συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό, έρχεται να καταδείξει η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη από τέλη Νοεμβρίου, που έσβησαν τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας και υποχρεώνεται η χώρα μας να στηριχτεί στο λιγνίτη αφού αντί για εισαγωγές κάνει πλέον εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Εκεί που η χώρα επί μήνες υπολειτουργούσε τις λιγνιτικές μονάδες και στηριζόταν σε εισαγωγές, στο Φυσικό Αέριο και στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) αυτή τη στιγμή- από το Νοέμβρη και ιδιαίτερα από αρχές Δεκέμβρη, η τροφοδοσία του ενεργειακού συστήματος της χώρας στηρίζεται στο λιγνίτη. Όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και Φυσικού Αερίου και τα υδροηλεκτρικά είναι στο σύστημα», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής του Ορυχείου Καρδιάς, Κώστας Μαχτής.
Εξήγησε δε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στην ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη με αποτέλεσμα να ζητείται από τη χώρα μας αντί για εισαγωγές να κάνει εξαγωγές ρεύματος στην Ευρώπη, λόγω ότι οι 13 πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας από αρχές Δεκεμβρίου, με επίσημη αιτιολογία τον έλεγχο ποιότητας υλικών. «Και παρά το ότι οι εισαγωγές Φυσικού Αερίου από Ρωσία και Τουρκία γίνονται κανονικά δεν φτάνουν, ενώ υπάρχει πρόβλημα με το υγροποιημένο Φυσικό Αέριο που έρχεται από τη Λιβερία στη Ρεβιθούσα λόγω θαλασσοταραχής στη Μεσόγειο. Η απόδοση των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά) είναι ελάχιστη αυτή την περίοδο, οπότε η χώρα στηρίζεται στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρεύματος λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν», πρόσθεσε.
Ο κ. Μαχτής σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση είναι τόσο οριακά που δόθηκε εντολή από τον ΑΔΜΗΕ στα ορυχεία, στη χαλυβουργία και σε όλους τους ενεργογόνους καταναλωτές να μειώσουν τη δραστηριότητά τους για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και τόνισε: «Το συμπέρασμα είναι ότι χωρίς λιγνίτες και νερά η χώρα θα έσβηνε. Άρα αν η χώρα στήριζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μόνο σε Φυσικό Αέριο και ΑΠΕ θα έμενε από μέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πόσο μάλλον που η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε λόγω του καιρού μια και ο κόσμος προτιμά να κάψει ρεύμα για να ζεσταθεί παρά πετρέλαιο που πρέπει να το πληρώσει προκαταβολικά».
Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ενέργειας/ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», Μόσχος Μόσχου, μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr»: «Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που οφείλεται στο κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γαλλίας, λόγω του φόβου για τρομοκρατικό χτύπημα από τζιχανιστές, καταδεικνύει αυτό που λέμε εμείς τόσο καιρό: ότι μόνο ο λιγνίτης μπορεί να παρέχει ενεργειακή ισορροπία και ασφάλεια. Φανταστείτε από τη στιγμή που βγήκαν εκτός των πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας για το φόβο χτυπήματος των τζιχανιστών και το Φυσικό Αέριο άρχισε να “τσιμπάει”, μετά από πολύ καιρό η χώρα μας χάρη στους λιγνίτες και στα νερά που ήταν σε ετοιμότητα, όχι μόνο έχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά μπορεί και εξάγει ρεύμα στην Ιταλία. Η σημερινή κατάσταση καταδεικνύει ότι μόνο ο λιγνίτης παρέχει σιγουριά. Γιατί, φανταστείτε τι θα γινόταν με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση ρεύματος, αν δεν είχαμε τους λιγνίτες η χώρα θα βυθιζόταν στο σκοτάδι».
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ υπογράμμισε τέλος ότι «η σημερινή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη δίνει μια απάντηση σε όλους τους πολέμιους του λιγνίτη, ότι πρέπει να σκύψουν στους λιγνίτες και να επανασχεδιάσουν πάνω στο λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά, για να μπορεί να υπάρχει ομαλή τροφοδοσία και ισορροπία του συστήματος.»