Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Εορδαίας για το 2018 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, ο προϋπολογισμός του οποίου υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια (40.060.021,29) ευρώ.
«Είμαστε ο δήμος με τις περισσότερες εγκρίσεις έργων» και ειδικά σε έργα σχολικής στέγης και συντηρήσεις σχολείων, ανέφερε ο δήμαρχος Σάββας Ζαμανίδης, προσθέτοντας πως «από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουμε ενταγμένα έργα όσα δεν υπήρχαν ποτέ.» Υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά άλλα έργα που δεν τα υποβάλλει ο δήμος αλλά η ΔΕΥΑΕ, η οποία έκανε αποδοχή ένταξης της επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Καθαρισμού, έργο άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ σύντομα εντάσσονται και τα εξωτερικά δίκτυα και μέσω της ΔΕΥΑΕ θα υποβληθούν και αυτά. Σχολιάζοντας μάλιστα αιχμές της αντιπολίτευσης ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι αντιγραφή προηγούμενων είπε ότι «όχι μόνο δεν είναι αντιγραφή του προηγούμενου προγράμματος αλλά έχει έργα σημαντικού προϋπολογισμού» κι ανέφερε για παράδειγμα την ανέγερση σχολικού διδακτηρίου για το 10ο Δημοτικό Σχολείο με προϋπολογισμό 4 εκατομ. ευρώ και τα αθλητικά έργα στο ΕΑΚ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις και την Κλειστή Αγορά Πτολεμαΐδας από το ΕΣΣΒΑΑ. «Υποβάλλουμε προτάσεις παντού σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα», είπε, σημειώνοντας ότι είναι σε καλό δρόμο και μέχρι τέλος του χρόνου θα ενταθούν και τα αντιπλημμυρικά του Περδίκκα στο ΕΣΠΑ. «Ό,τι προκήρυξη γίνεται υποβάλλουμε προτάσεις», τόνισε.
Ο κ. Ζαμανίδης ανέφερε επίσης ότι «έχουμε και άλλα έργα αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρηματοδοτικό σχήμα για να τα εντάξουμε. Δουλεύουμε πολύ και υπάρχουν και χειροπιαστά αποτελέσματα μιας πολύ σημαντικής και επίπονης εργασίας.» Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο πρόβλημα χρηματοδότησης έργων από το ΕΑΠ, καθώς οι ενεργειακοί δήμοι έχουν να πάρουν πολύ καιρό χρήματα από τον Τοπικό Πόρο, «έχει έρθει μέρος μόνο των χρημάτων από τον Τοπικό Πόρο για το 2013», είπε, ενώ έκανε αναφορά και στα προβλήματα που δημιουργεί η νέα νομοθεσία (νόμος 4412) στο να δημοπρατηθούν έργα για να μπορούν να δημιουργηθούν πλεονάσματα.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παρασκευή Βρυζίδου, δήλωσε πως η παράταξή της δεν το ψηφίζει διότι ήθελε ένα διαφορετικό τεχνικό πρόγραμμα, με διαφορετικό σχεδιασμό και περισσότερα έργα σε ένα μεγάλο δήμο όπως ο δήμος Εορδαίας.
Αρνητική ψήφο έδωσε και η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Αντωνία Χόλμπα, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι στους μηνονιακούς χρόνους δεν προτάσσονται έργα προς όφελος των πολιτών, κάνοντας ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι δύο από τους τρεις παιδικούς σταθμούς και 8 νηπιαγωγεία εξακολουθούν να στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτήρια και δεν σχεδιάζεται να πάρουν τηλεθέρμανση το Καρυοχώρι και ο Άγιος Χριστόφορος από την 5η μονάδα της ΔΕΗ μόλις ολοκληρωθεί.
Παράπονα εκφράστηκαν από τον δ.σ. της μείζονος αντιπολίτευσης Σοφοκλή Σιδηρόπουλο, ότι δεν περιλαμβάνονται έργα για τις Τοπικές Κοινότητες του δήμου, αλλά και από προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων. «Είναι το 3ο τεχνικό πρόγραμμα που δεν έχει κανένα έργο για τον Φούφα», ανέφερε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φούφα, Νίκος Βόρσιας. Αντίστοιχη διαμαρτυρία εξέφρασε και ο δ.σ. Κώστας Μίχος και μίλησε για την αναγκαιότητα ανάπλασης της Βόρειας εισόδου του Περδίκκα και στο πρόβλημα φωτισμού κοντά στο επικίνδυνο σημείο της γέφυρας όπου υπάρχει κίνδυνος ατυχημάτων, ενώ τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πενταβρύσου Τηλέμαχος Σωτηριάδης, λέγοντας ότι δεν δίνεται λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τα λύματα που πνίγουν τον οικισμό.
Στον αντίποδα η επικεφαλής του συνδυασμού “Εορδαϊκή Ανατροπή”, Ιωάννα Ανδρονικίδου, υποστήριξε ότι κακώς δεν γίνονται περισσότερα έργα για την πόλη της Πτολεμαΐδας, αφού σ’ αυτή κατοικεί ο περισσότερος πληθυσμός. Επεισόδιο απειλήθηκε μάλιστα όταν είπε ότι καλά κάνουν και διεκδικούν έργα οι πρόεδροι των Τ.Κ. για 500 κατοίκους, αλλά εκεί που περπατάει ο πολύς κόσμος σημειώνεται και η μεγαλύτερη φθορά και εκεί πρέπει να δίνεται βαρύτητα.
Τους παραπάνω ισχυρισμούς απέρριψε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά έργα για τις Τοπικές Κοινότητες και ότι υπάρχουν πολλά έργα που είναι μάλιστα σε διαδικασία δημοπράτησης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και έργα για τις Τοπικές Κοινότητες «με χρήματα που αφήσαμε από ΣΑΤΑ» και συμπλήρωσε ότι «στο τεχνικό πρόγραμμα δεν αρκεί να γίνεται προγραμματισμός έργων αλλά και να έχουμε τους προϋπολογισμούς των έργων.»