Με μεγάλες καθυστερήσεις θα πάρουν εφέτος τα ξύλα για το φετινό χειμώνα, οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων της Εορδαίας, με το πρόβλημα να είναι έντονο για Εμπόριο και Βλάστη. Η αλλαγή των Δασαρχείων που πέρασαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στον αρμόδιο αρμόδιου γ.γ., φαίνεται πως μπλόκαραν τη διαδικασία.
Ειδικότερα, την αγανάκτηση των κατοίκων για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ξύλευση, τονίζει μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης Εορδαίας, Γιάννης Τζιούμαρης. «Άλλες χρονιές θα είχαμε τα ξύλα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Φέτος υπάρχουν καθυστερήσεις, τώρα κόβουν τα συνεργεία και μέχρι να φτάσουμε να πάρουμε τα ξύλα θα πάει εκτιμώ Νοέμβριος, στην καλύτερη περίπτωση τέλη Οκτωβρίου».
Στη Βλάστη το χειμώνα διαμένουν 35 μόνιμοι κάτοικοι, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι. Πέρυσι οι κάτοικοι είχαν λάβει 14 χωρικά (αντιστοιχούν περίπου σε 8 τόνους ξύλα) και εφέτος μένουν να δουν τι θα πάρουν και κυρίως πότε. Να σημειωθεί πως η Βλάστη είναι ορεινή κοινότητα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα κρύα πιάνουν από νωρίς. Οι σόμπες χρειάζεται να ανάψουν ακόμη και τον Σεπτέμβριο.
Όπως τονίζει ο ίδιος, το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους κατοίκους, που περιμένουν να βρεθεί μια λύση.
Παρόμοιο πρόβλημα καταγγέλλει στον «Π» και ο πρόεδρος του Εμπορίου Εορδαίας, Αθανάσιος Μπόρσιας, με τους κατοίκους της εν λόγω κοινότητας, επίσης να είναι στον «αέρα» για την παράδοση των καυσόξυλων, τη στιγμή που το φθινόπωρο κάνει την εμφάνισή του.
Η θέση της Περιφέρειας
Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, με προέδρους κοινοτήτων της Εορδαίας για θέματα πλημμυρών και άρδευσης.
Όπως τόνισε ο ίδιος, έθεσε το ζήτημα στον Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυρά, λέγοντας ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Η μια είναι να αυξηθούν τα κονδύλια που δίνονται για υλοτομία και να διανεμηθούν να ξύλα στους δικαιούχους για 8 κυβικά και η άλλη πιθανότητα είναι να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να κόψουν ξύλα, όπως γινόταν παλιά.
«Περιμένουμε να δούμε τι χρήματα θα δοθούν από το Υπουργείο Οικονομικών και σε διαφορετική περίπτωση θα τρέξει το ρυθμιστικό. Αυτό είπε και η γενική δ/ντρια στα Γιάννενα. Θα περιμένουμε λίγο, έχουμε καθημερινή επαφή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι πρόεδροι διαμαρτυρήθηκαν λέγονταν ότι οι κυβερνώντες είναι απόντες, με τον περιφερειάρχη να απαντάει πως δεν είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας το θέμα της ξύλευσης. Επίσης, προσέθεσε ότι η Δυτική Μακεδονία παίρνει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά και γίνονται πιέσεις για να δοθεί η δυνατότητα να κοπούν ξύλα με ρυθμιστικές.
Το ζήτημα, πάντως, «καίει» το Εμπόριο και τη Βλάστη, που φαίνεται ότι «χρεώνονται» το μπέρδεμα αλλαγής της αρμοδιότητας των δασαρχείων, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ.