Με δενδροφύτευση άλλων 100 δένδρων στο «Αλσύλλιο Μνήμης», που δημιουργούν γερμανοί και έλληνες μαθητές σε λόφο μεταξύ των μαρτυρικών χωριών Μεσόβουνο και Πύργους του Δήμου Εορδαίας, ολοκληρώθηκε το φετινό πρόγραμμα «Πολιτισμός Μνήμης: Μεσόβουνο- Πύργοι- Ερμακιά», που υλοποίησαν για τέταρτη συνεχή χρονιά 12 μαθητές από το Osterholz-Scharmbeck της Γερμανίας και 12 μαθητές από τα τρία Γενικά Λύκεια της Πτολεμαΐδας.
Την ικανοποίησή του από την έκβαση του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε από 5 έως 15 Μαΐου, εξέφρασε ο υπεύθυνος του προγράμματος για φέτος, Καθηγητής του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαΐδας, Νικόλαος Κυριάκου, μιλώντας στον «Π», επισημαίνοντας ότι περιλάμβανε πάρα πολλές δράσεις. Οι σημαντικότερες ήταν οι επισκέψεις στα τρία μαρτυρικά χωριά της Εορδαίας, όπου οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από τους ελάχιστους επιζώντες από τα ολοκαυτώματα σε Μεσόβουνο, Πύργους και Ερμακιά αλλά και δεύτερης γενιάς, οι οποίοι περιέγραψαν τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο της γερμανικής κατοχής και τους διηγήθηκαν οι γονείς τους. «Υπήρχαν συγκινητικές στιγμές, κλάματα και από τα ελληνόπουλα και τα γερμανόπουλα, γιατί άκουγαν αυτές τις μαρτυρίες για πρώτη φορά στη ζωή τους και αυτό ήταν η βάση και το νόημα του προγράμματος, να γνωρίσουν τις θηριωδίες του ναζισμού για να μην ξαναέχουμε ποτέ φασισμό πουθενά στην Ευρώπη και στον κόσμο».
Ο κ. Κυριάκου σημείωσε ότι οι γερμανοί μαθητές κυρίως, δεν γνώριζαν καν ότι έγιναν τέτοια γεγονότα στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και είχαν αρχίσει να μπαίνουν λίγο στο νόημα από τις παρουσιάσεις που έκαναν οι μαθητές της Πτολεμαΐδας που επισκέφθηκαν τη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο, όπου φιλοτέχνησαν και νέες πήλινες πλάκες με τα ονόματα των θυμάτων του Μεσοβούνου και των Πύργων, οι οποίες θα τοποθετηθούν στη βάση των 600 δέντρων που θα φυτευτούν στο Αλσύλλιο Μνήμης, όσα και τα θύματα των Πύργων και του Μεσοβούνου.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν τους τόπους στους οποίους διαδραματίστηκαν τα θλιβερά γεγονότα, τους τόπους εκτέλεσης, τον αχυρώνα στους Πύργους στον οποίο κάηκαν ζωντανά εκατοντάδες γυναικόπαιδα, σημεία στο όρος Βέρμιο όπου πιάστηκαν τα γυναικόπαιδα, ενώ γερμανοί μαθητές κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των ολοκαυτωμάτων, πρόσθεσε ο κ. Κυριάκου, τονίζοντας ότι «υπήρχαν σημεία τα οποία ήταν όντως συγκλονιστικά και για εμάς τους μεγαλύτερους.» Επίσης, ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο της Ερμακιάς, επισκέφθηκαν την 5η λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Πέλλας και της Βεργίνας, ξεναγήθηκαν σε βυζαντινά και ρωμαϊκά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Επισκέφθηκαν τα Μετέωρα και τα Τρίκαλα, τους καταρράκτες της Έδεσσας και τα Λουτρά Πόζαρ (Αριδαίας) με τα οποία «ξετρελάθηκαν πραγματικά οι γερμανοί μαθητές».