Περιμένοντας με αγωνία την επιστολή
Κινούμενη άμμο αρχίζει να θυμίζει το θέμα της νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας.
Η εκτίμηση αυτή ανήκει σε έμπειρο παρατηρητή των πολιτικών εξελίξεων, ο οποίος σχολιάζοντας το πώς μπορεί να αισθάνονται πολλά από τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που, αν δεν αλλάξει κάτι, θα κληθούν σε μερικές μέρες να ψηφίσουν ναι ή όχι στο θέμα αυτό, ή να μην ψηφίσουν καν απέχοντας από την ψηφοφορία, τόνισε πως θα πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται πάνω σε μια κινούμενη άμμο, με ό,τι αυτό σημαίνει και συνεπάγεται.
***
Πάντως όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει εκείνη κατά την οποία οι τριακόσιοι εκπρόσωποι του λαού (σ. σ. ή όσοι μείνουν τελικά στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας) τόσο εκδηλώνονται οι διάφορες παράμετροι που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και ανάλογα ν’ αποφασίσουν.
Μια απ’ τις παραμέτρους αυτές, από τις πλέον σημαντικές, ή μάλλον η πιο σημαντική για πολλούς, είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας σ’ αυτό το φλέγον θέμα.
***
Για τη στάση της Εκκλησίας υπάρχει ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή χθες στο Dnews.gr, που έχει ως τίτλο του «Έμμεσος εκβιασμός Ιεράς Συνόδου: Θα σας κρίνουμε στις κάλπες» το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«…Έμμεσο εκβιασμό προς τους τριακόσιους βουλευτές, πρωτίστως αυτούς της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, εξασκεί η Εκκλησία με την επιστολή που θα τους απευθύνει την Τρίτη.
Με την επιστολή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα κάνει απολύτως σαφείς (και “με τεκμηριωμένο τρόπο”, όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι) τις θέσεις της για το γάμο των ομοφύλων, θα καλεί δε τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, υποδεικνύοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς, να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες η Εκκλησία θα αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί πως από τη στάση τους στην ψηφοφορία θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ίδια και τους πιστούς όταν έρθει η ώρα της κάλπης και ζητήσουν την ψήφο του χριστεπώνυμου πλήθους!».
***
Η επιστολή βέβαια δεν είχε σταλεί μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ αυτό του κ. Σκουρή, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε αν όντως επιβεβαιωθεί σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της.
Εικάζουμε, πως αρκετοί, για να μην πούμε πολλοί, από τους βουλευτές θα περιμένουν με εύλογη αγωνία να τη λάβουν και ανάλογα με το τι γράφει θα αποφασίσουν για το αν τελικά ψηφίσουν υπέρ ή κατά.
Ωστόσο, ορισμένοι είναι μάλλον σίγουρο πως έχουν λάβει ήδη το… μήνυμα προφορικά και δύσκολα θα το αγνοήσουν.
***
Υ.Γ. Ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε στο https://e-ptolemeos.gr/omofyla-zevgaria-iera-synodos-tha-sas-krinoume-stis-kalpes-megalonei-to-schisma-metaksy-ekklisias-kai-kratous
Ένα αναπτυξιακό συνέδριο με δύο αναγνώσεις.
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και από τη Δυτική Μακεδονία (στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη) ξεκινάνε τα αναπτυξιακά συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία θα προηγηθούν του συνεδρίου του κόμματος που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη του μήνα αυτού.
Το συνέδριο θα ασχοληθεί φυσικά με τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και μέσα από τις απόψεις που θα κατατεθούν θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί η πρόταση του κόμματος για την αναπτυξιακή πορεία μιας Περιφέρειας που βρίσκεται σε ύφεση, εδώ και χρόνια, αντιμετωπίζοντας πολλά και σοβαρά προβλήματα, εξ αιτίας, κυρίως, της απόφασης για την απολιγνιτοποίηση της.
***
Αυτή είναι η μία ανάγνωση σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο συνέδριο.
Υπάρχει όμως και μια άλλη, καθώς πολλοί λένε, και ίσως να μην έχουν άδικο, πως θα είναι και ένα ακόμα τεστ «εσωτερικής» αξιολόγησης για το κόμμα που μετά την ανάληψη της Προεδρίας του από τον κ. Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος θα δώσει το παρόν στη διαδικασία και θα κάνει και τη δική του τοποθέτηση, αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα και ένα απ’ αυτά ήταν η αποχώρηση πολλών στελεχών και μελών του που δεν συμφωνούσαν με τη νέα ηγεσία και τον τρόπο που πολιτεύεται.
***
Όλα αυτά τα στελέχη και τα μέλη από τη Δυτική Μακεδονία που αποχώρησαν προφανώς και δεν πρόκειται να παραστούν στο συνέδριο, αλλά υπάρχουν και εκείνα που παραμένουν, αν και έχουν διάφορες αντιρρήσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις για μια σειρά θέματα, τηρώντας στάση αναμονής.
Μέσα, λοιπόν, από μια τέτοια διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου, για θέματα μάλιστα πολύ σοβαρά και κρίσιμα για την περιοχή μας, είναι σίγουρο πως θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους αυτούς, να διαμορφώσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη για την πολιτική που θα θελήσει να προτείνει και να ακολουθήσει η νέα ηγεσία, κάτι που ίσως κάμψει ή άρει τις όποιες επιφυλάξεις ή διαφωνίες τους.
Μπορεί όμως και να τις αυξήσει…
Το τι θα συμβεί θα το μάθουμε προφανώς μετά το συνέδριο.