Μια είδηση που έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα για το μεγάλο project του υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, κυκλοφορεί από το πρωί σε πολλά site της χώρας, δημιουργώντας πολλαπλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς συμβαίνει με τον περιβόητο «Λευκό Δράκο».
Το αποκαλούμενο «White Dragon» όπως όλα δείχνουν χάνει το τρένο της χρηματοδότησης με 8 δις από τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, βγαίνοντας από τη λίστα των έργων IPCEI, τη στιγμή που άλλα έργα υδρογόνου πήραν ήδη την έγκριση σε πρώτη φάση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο project, έτρεξαν περισσότερο δικά τους αυτόνομα έργα υδρογόνου, με αρκετά να έχουν πάντως αναφορά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ το μεγάλο κόστος της επένδυσης οδηγεί εκτός χρηματοδότησης το «White Dragon».
Τα 8 δις. δείχνουν να αποτελούν παρελθόν για το «Λευκό Δράκο» και θα γίνει προσπάθεια για έργο μικρότερης κλίμακας(ίσως και 1δις.), ενώ άλλες πηγές αναφέρουν πως από την πρόταση έλειπε η καινοτομία κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την Κομισιόν.
Καλά πληροφορημένες πηγές και άνθρωποι που έχουν πλήρη εικόνα για το θέμα, μιλώντας στον «Π» τόνισαν πως η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε πριν από περίπου 15 ημέρες να μην προχωρήσει προ- κοινοποίηση του έργου το οποίο χρειαζόταν άντληση 5δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ διαψεύδουν πως υπήρχε ζήτημα έλλειψης καινοτομίας στο έργο, σημειώνοντας πως στην Ευρώπη ο «Λευκός Δράκος» ήταν από τις προτάσεις που έκαναν εντύπωση.
Για το ζήτημα των εταιρειών που ενδεχομένως να μην υποστήριξαν το έργο, ασχολούμενοι με δικά τους project, οι πηγές του «Π» δεν θέλησαν να σχολιάσουν θεωρώντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, ενώ επιμένουν πως ο «Λευκός Δράκος» θα συνεχίσει να είναι ζωντανός έστω και με έργο μικρότερης κλίμακας.
Παρά την δεδομένη απογοήτευση που υπάρχει για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, άνθρωποι που ασχολούνται με το project «υδρογόνο» στη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνουν πως η έγκριση του «Green Hipo» της Advent Technologies αλλά και ο «H2CAT TANKS» της B&T Composites από τη Φλώρινα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την περιοχή ώστε να αποτελέσει κόμβο υδρογόνου.
Ζήσης Πιτσιάβας