Εκτιμώντας πως είναι θέμα ημερών και για την Ελλάδα να γνωρίσει την πλήρη εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» πιθανά μέσα στον Ιανουάριο -καθώς τα κρούσματά της διπλασιάζονται κάθε 2 με 3 ημέρες, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου- νέους υγειονομικούς περιορισμούς είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της διασποράς του κορονοϊού σε μαχητά επίπεδα, παρά την εορταστική ατμόσφαιρα.
Αποφασίζουν οι επιστήμονες
«Εορταστικοί» περιορισμοί
Κάθε δεύτερη σκέψη προς αυτήν την κατεύθυνση απέκρουσαν, άλλωστε, χθες τόσο ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, όσο και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετους, «εορταστικούς» περιορισμούς. Εκτός από το lockdown, μακριά από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αυστηροποίηση των περιορισμών παραμένουν, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου η κυκλοφορία, η οικονομική δραστηριότητα και τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς σε αυτούς τους τομείς δραστηριότητας τις ημέρες των γιορτών «πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο», τόνισε ο ίδιος.
Rapid test στο ρεβεγιόν
Στον αντίποδα, ως εξαιρετικά πιθανό φαντάζει το μέτρο της επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού Rapid test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους κατά το ρεβεγιόν, μέτρο δηλαδή που αφορά στους εμβολιασμένους πολίτες. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «εξετάζουμε μόνο για εκείνους που το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, θα δούμε, δεν θέλω να προτρέχω, η Επιτροπή θα πει κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά, εκτός από το ό,τι μόνον εμβολιασμένοι επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test».
Το σκεπτικό
Η επιλογή του «έκτακτου» αυτού μέτρου αποβλέπει στο να «εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί», ώστε να αποφευχθεί, κατά τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η υπερμετάδοση του ιού. Παράλληλα, η διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου ως προϋπόθεση για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εκτιμάται ότι θα συνδράμει και στην γενική ιχνηλάτηση της κοινότητας σε μεγάλο ποσοστό, ώστε να καταγραφεί η τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία αποτελεί ζητούμενο για τους επιστήμονες σε αυτή τη φάση.
«Φωτογραφία» της πανδημίας
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε χθες πως «αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα». «Ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing» σχολίασε ο ίδιος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας- και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους».
Πιστή τήρηση
Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι «είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα αλλά και οι συστάσεις κι από κει και πέρα κάνουμε περαιτέρω σημειακές παρεμβάσεις σε πράγματα που καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα», όπως σημείωσε ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ως προς το κόστος του Rapid test για το ρεβεγιόν ότι «είναι μία επιβάρυνση. Κάθε επιβάρυνση είναι δυσάρεστη». Ο κ. Οικονόμου, όμως, αντέτεινε πως «νομίζω ότι χρειαζόμαστε αυτή την επιπλέον εξασφάλιση για τη μία μόνο αυτή μέρα» και υπενθύμισε ότι ισχύει το πλαφόν ως προς τις τιμές των διαγνωστικών τεστ.
Διαρκής εγρήγορση
Η αυστηροποίηση του περιοριστικού πλαισίου ενόψει των γιορτών, αν και «έκτακτη», ίσως να μην αποδειχθεί και έσχατη, καθώς οι επιστήμονες παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς το ρυθμό εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον». «Οφείλουμε να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας για να αντιμετωπίσουμε αυτά που θα προκύψουν» δήλωσε σχετικά χθες ο κ. Οικονόμου με φόντο την νέα χρονιά, τη στιγμή που περιοχές, όπως το Κεμπέκ, επαναφέρουν την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση.
Πέρα από το μέτρο του ρεβεγιόν, εντατικοί θα είναι οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθώς απαραίτητη -ιδίως σε αυτό το χρονικό σημείο- κρίνεται η ευλαβική εφαρμογή όλων των υφιστάμενων μέτρων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα υπερμετάδοσης του ιού. Ειδικότερα, ως κρίσιμο διάστημα για τους σαρωτικούς ελέγχους ορίζεται αυτό από την Παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου), ενώ το εύρος τους θα είναι τέτοιο που θα βγουν «ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας», όπως περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάνοντας λόγο για «σαρωτικούς» ελέγχους. Απευθύνοντας ο ίδιος αυστηρή προειδοποίηση, τόνισε ότι «το μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο, οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. «Το λέω τόσο απλά», κατέληξε.
Στο «σαφάρι» ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων θα συμμετάσχουν 10.000 αστυνομικοί κατά τις ημέρες των γιορτών, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση περιφρούρησης της δημόσιας υγείας, ώστε να οριοθετηθεί τυχόν μαζική διασπορά του ιού, τόσο κατά τις ημέρες των ρεβεγιόν, αλλά και όσες μεσολαβούν αυτών.
Στο πλαίσιο αυτό, «η Ελληνική Αστυνομία, στην πραγματικότητα, όλη αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί το 95% των ελέγχων. Έχει πάρει πάνω της πολύ μεγάλο βάρος και το ίδιο θα κάνουν οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ, με αυταπάρνηση, τις επόμενες γιορτινές μέρες» περιέγραψε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, γνωστοποιώντας πως «δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους όλη αυτήν την περίοδο, καθημερινά, από τώρα μέχρι και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, όλες τις γιορτινές ημέρες με μία διπλή αποστολή: Την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού».
Προλαμβάνοντας τα χειρότερα, πρόσκληση σε ρεβεγιόν 8-10 ατόμων το πολύ και με τη βεβαίωση αρνητικού Rapid test στην κατοχή τους πρότεινε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη στους πολίτες, επισημαίνοντας πως «αν πραγματικά θέλουμε όλοι να είμαστε ασφαλείς και συγχρόνως και να διασκεδάσουμε, νομίζω ότι ένα τεστάκι δεν είναι τόσο δύσκολο», δήλωσε η ίδια.
Επιπλέον, στην υπό διαμόρφωση νέα δέσμη μέτρων τις τελευταίες ώρες εξετάζεται ακόμη η σύσταση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, αλλά και τα αυξημένα τεστ για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, ενώ σε εφαρμογή έχει τεθεί από την περασμένη Κυριακή και το μέτρο του υποχρεωτικού αρνητικού (PCR/ Rapid) τεστ σε όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.