Με ένα γλυκό ψωμί παρόμοιο με αυτό του τσουρεκιού φτιάχνεται το γνήσιο πολίτικο εκμέκ, αν και πλέον έχει επικρατήσει περισσότερο η εκδοχή με το φύλλο κανταΐφι.
Εάν, λοιπόν, σας έχει περισσέψει τσουρέκι από το Πάσχα, ή έχει ξεραθεί και δεν θέλετε να το πετάξετε, με μια σπιτική αρωματική κρέμα γίνεται ένα εξαιρετικό εκμέκ, με όλα τα αρώματα της Ανατολής.
Οι «Μαγειρικοί διάλογοι» του pontosnews.gr δίνουν τη συνταγή:
Για τη βάση
½ κούπα ζάχαρη |
½ κούπα νερό |
1 κ.σ. μέλι |
Χυμό από μισό λεμόνι ή πορτοκάλι |
½ κιλό τσουρέκι κομμένο σε φέτες |
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα |
1 κούπα ζάχαρη |
Ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι |
4 βανίλιες |
½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη (προαιρετικά) |
4 κ.σ. νισεστέ |
1 κ.σ. αλεύρι |
6 κρόκους αυγών |
100 γρ. βούτυρο κρύο (σε κύβους) |
Για το γαρνίρισμα
150 γρ. φουντούκι ή φιστίκι (ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό) |
250 ml κρέμα γάλακτος |
- Φτιάχνουμε τη βάση του γλυκού στρώνοντας το τσουρέκι στο ταψί, χωρίς κενά.
- Με το νερό, το χυμό λεμόνι , τη ζάχαρη και το μέλι κάνουμε σιρόπι.
- Σιροπιάζουμε το τσουρέκι και το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί.
- Ξεκινάμε να φτιάχνουμε την κρέμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, 2 κουταλιές της σούπας από τη δοσολογία της ζάχαρης, τα 100 ml από το γάλα, το αλεύρι, το νισεστέ. Τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
- Στην κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις βανίλιες, τη μαστίχα και το ξύσμα.
- Όταν το γάλα έρθει σε σημείο βρασμού, το αποσύρουμε από τη φωτιά και με μια κουτάλα ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Μόλις ομογενοποιήσουμε τα ⅔ από το γάλα με τα αυγά, ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα το μίγμα. Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσουν να δημιουργούνται πολλές φουσκάλες.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε, εκτός φωτιάς πάντα, μέχρι να ομογενοποιηθεί με την κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Την απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι και το ξεκουράζουμε για 10 λεπτά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, ώστε να παγώσει.
- Για να ολοκληρώσουμε το εκμέκ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη στρώνουμε στο παγωμένο γλυκό.
- Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένους και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.
Σάββας Καρίπογλου