Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων των κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για το διάστημα 31 Ιουλίου – 31 Οκτωβρίου 2018.
«Εν νυκτί…»:Εβδομάδες εκδηλώσεων, με θεματική τις ιστορίες της νύκτας, 28 Ιουλίου – 11 Αυγούστου 2018.
Διοργάνωση: ΥΠΠΟΑ, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας.
«Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη της ανθρώπινης δραστηριότητας διαχρονικά, η εναλλακτική προσέγγιση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και η ενίσχυση της επισκεψιμότητάς τους.»
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η ΕΦΑ Κοζάνης θα πραγματοποιήσει στις 31 Ιουλίου 2018 εκδήλωση στην αυλή της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης.Η εκδήλωση έχει τον τίτλο «Έναστρες μουσικές αφηγήσεις» καιπεριλαμβάνει:
- 21:30 – 22:00 Ομιλία από τον κ. Βασίλη Καραγιάννη με τίτλο: «Διαβάτη ρίξεμια αναστοχαστική ματιά και στη συνέχεια προσπέρνα».
- 22:00 – 23:00 Μουσικά ακούσματα από τοπικό μουσικό σχήμα. Μαζί μας θα είναι οι«Περιπατητές βυθού»: ΔημήτρηςΒαβλιάρας, ΖήσηςΦτάκας, ΣτέλιοςΜπούκος.
Η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 19:00 έως 24:00.
Είσοδος ελεύθερη
Εκδηλώσεις Πανσελήνου Αυγούστου 2018: Κυριακή 26 Αυγούστου 2018
Διοργάνωση: ΥΠΠΟΑ, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ΕΦΑ Κοζάνης θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2018 με εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο “Ένα φεγγάρι αλλόκοτο”. Περιλαμβάνει:
- 20:30 Παρουσίαση – εγκαίνια έκθεσης των έργων του Θερινού Εικαστικού Εργαστηρίου με γενικό θέμα «Με αφορμή το παρελθόν. Σύγχρονα έργα σε ιστορικούς τόπους», και με ειδικό θέμα για το 2018 «Γυναίκα εν οίκω και εν δήμω». Το Εργαστήριο πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, από τις 20-6-2018 έως και 5-7-2018, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον προθάλαμο του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου.
- 9:30 Συναυλία με την Καλλιόπη Βέττα και τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, στην αυλή των γλυπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 18:00 έως τις 24:00.
Είσοδος ελεύθερη
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2018:
28-30 Σεπτεμβρίου 2018, θέμα: ΠΟΛ(ε)ΙΣ (2η χρονιά)
Διοργάνωση:ΥΠΠΟΑ, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών. «Στόχος του εορτασμού δεν είναι απλώς να προβάλει μια τυπική αναδρομή της ιστορίας των πόλεωναπό την πόλη – κράτος έως τη σύγχρονη μεγαλούπολη και τα δίκτυα πόλεων υπό το πρίσμα της πολεοδομικής ή θεσμικής τους οργάνωσης. Αντίθετα, είναι ανάγκη η πόλη να «εκτεθεί» ως ένα ζωντανόκαι σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις – δημογραφική, κοινωνική,οικονομική, πολιτική – και τη δυναμική του – τάσεις για οριζόντια και κάθετη κινητικότητα, συμμετοχή ήπεριθωριοποίηση,ενσωμάτωση ή απόρριψη.»
Η ΕΦΑ Κοζάνης θα συμμετέχει με εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Ποντοκώμη Κοζάνης: Κομμώσεις γυναικών της Νεολιθικής Εποχής». Θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 11:00, στο κλειστό Αμφιθέατρο Τ.Κ. Ποντοκώμης, Δήμου Κοζάνης. Φορέας συντονισμού είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και συνεργαζόμενοι φορείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης, η Τ.Κ. Ποντοκώμης Δήμου Κοζάνης και ο Σύλλογος Κομμωτών Κοζάνης. Περιλαμβάνει:
- Παρουσίαση των ευρημάτων, με έμφαση στα νεολιθικά ειδώλια, των ανασκαφών της Εφορείας στο Τ.Κ. Ποντοκώμης, του Δήμου Κοζάνης, από την Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Κοζάνης.
- Κομμωτές της Π.Ε. Κοζάνης θα αναπαράγουν νεολιθικές κομμώσεις, χτενίζοντας γυναίκες της περιοχής.
Δήλωση ενδιαφέροντος στη Γραμματεία του Αρχ/κού Μουσείου Αιανής και της Αρχ/κής Συλλογής Κοζάνης, τηλ. 24610/98800, 98801 (εσωτ. 0) και 24610/26210, 49193 (εσωτ. 0)
Περιβάλλον και Πολιτισμός:18, 19, 20, 21 Οκτωβρίου 2018
Διοργάνωση: ΥΠΠΟΑ, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας.
Η φετινή δράση, όπως και το 2017, έχει ως κεντρικό θέμα τον αέρα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, και τίτλο «Πνοές ανέμων».Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού, θα πραγματοποιήσει πειραματική κατασκευή και ψήσιμο πήλινων τροχήλατων και χειροποίητων αγγείων, ως εξής:
- Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018: Αύλειος χώροςΚΠΕ Βελβεντού.
- Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018: Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να καταδείξει τη συμβολή του αέρα στο ψήσιμο και το τελικό αποτέλεσμα στην επιφάνεια των αγγείων και των άλλων πήλινων αντικειμένων των προϊστορικών και ιστορικών χρόνων.
Δήλωση ενδιαφέροντος στη Γραμματεία του Αρχ/κού Μουσείου Αιανής και της Αρχ/κής Συλλογής Κοζάνης, τηλ. 24610/98800, 98801 (εσωτ. 0) και 24610/26210, 49193 (εσωτ. 0)
Υπενθύμιση: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παραμένει ανοιχτή μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2018, με ελεύθερη είσοδο, η Έκθεση Φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην Κοινωνία», με θέμα «Από την ανασκαφή στην παρουσίαση». Η Έκθεση για το 2018 προβάλλει τη δουλειά των Υπαλλήλων των ΕΦΑ Κοζάνης και Μαγνησίας.
Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης και των Υπαλλήλων της προβάλλεται μέσα από 18 ταμπλό, ανηρτημένα στον αίθριο του Μουσείου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Χώρος της Αιανής, η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, τα Μεγάλα Δημόσια Έργα, η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, οι μακεδονικοί τάφοι Σπηλιάς και Πύργων, τα παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά Αγίας Παρασκευής, Βελβεντού και Καισάρειας, ο Επισκοπικός ναός Σισανίου, η Βυζαντινή Καστροπολιτεία Σερβίων, τα Αρχοντικά της Σιάτιστας και της Κοζάνης, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και εργασίες συντήρησης, τεκμηρίωσης και μελέτης του υλικού.