Σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι του Περδίκκα καθώς οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο κάμπος του Περδίκκα, αλλά και στάνες που βρίσκονται κοντά στο ρέμα του Περδίκκα, το οποίο ξεχείλισε και έπνιξε τις γύρω περιοχές, καθώς δεν μπόρεσε να δεχθεί τον τεράστιο όγκο νερού που υπερχειλίζει από την τεχνητή λίμνη του Περδίκκα. Την ίδια ώρα όμως έρχεται στην επιφάνεια η εγκατάλειψη του φράγματος, καθώς όπως καταγγέλλεται είναι αφημένο στην τύχη του, με αποτέλεσμα να έχει κλαπεί από επιτήδειους πανάκριβος εξοπλισμός ενώ ό,τι απέμεινε να το τρώει η σκουριά.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ανησυχήσει και τους ιθύνοντες, καθώς επίσκεψη στο φράγμα και στον κάμπο του Περδίκκα πραγματοποίησαν χθες ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Κάτανας και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση στην περιοχή.
Η στάθμη του νερού στο φράγμα τη Δευτέρα είχε φθάσει στα 17,45 μέτρα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει και το ρέμα του Περδίκκα στο οποίο διοχετεύεται η υπερχείλιση του φράγματος και χρειάστηκε να εκκενωθούν τουλάχιστον δύο στάνες, ενώ καταστράφηκαν ζωοτροφές, κυρίως καλαμπόκι και μπάλες με τριφύλλι που είχαν αποθηκευμένες οι ιδιοκτήτες τους, όπως δήλωσαν μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περδίκκα, Φώτης Κεμερλής και ο αντιδήμαρχος Εορδαίας, Κοσμάς Σιδηρόπουλος. Επισήμαναν ωστόσο ότι από χθες άρχισε να πέφτει η στάθμη του νερού στο φράγμα, έχει πέσει τουλάχιστον 10-15 πόντους και εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι το φαινόμενο θα υποχωρήσει χωρίς να προξενήσει άλλες ζημίες.
Κάτοικοι του Περδίκκα δεν έκρυβαν όμως την ανησυχία τους, γι’ αυτό και κάποιοι είχαν στήσει αυτοσχέδια χωμάτινα φράγματα κατά μήκος του ρέματος για να μην πλημμυρίσουν τα σπίτια τους.
Ανήσυχος δήλωσε στον «Π» ένας από τους κατοίκους, ο κ. Θανάσης, ο οποίος επισκέπτεται συχνά το φράγμα προκειμένου να δει από κοντά τον όγκο της υπερχείλισης, διότι: «έχει πάρα πολύ νερό το φράγμα και θεωρώ επικίνδυνο ότι υπάρχει διαρροή στο σημείο “μηδέν”. Αυτή τη διαρροή εγώ προσωπικά την φοβάμαι, γιατί σ’ αυτό το φράγμα έχει να γίνει έλεγχος εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί.»
Την ανησυχία του εξέφρασε μιλώντας στον «Π» και ο κ. Γεώργιος Καζαντζίδης, ο οποίος εργάστηκε μάλιστα 40 χρόνια στο φράγμα ως καταμετρητής. «Από τον χειμώνα του ’63-’64 είχαμε να δούμε τόσο πολύ νερό, όταν γεμίσαμε το φράγμα νερό για να δούμε την υπερχείλιση να τρέχει και τότε κατάλαβαν οι γεωλόγοι ότι κάτι συμβαίνει στη λίμνη, ότι εκεί που είχε ασβεστόλιθο στον πυθμένα έχει καταβόθρες και το νερό έφευγε προς τα κάτω. Από τότε έχει να γεμίσει τόσο η λίμνη, που παίρνει 11 εκατομμύρια κυβικά νερό, και αυτό που βλέπετε σήμερα είναι το πλεόνασμα που τρέχει από την υπερχείλιση.»
Ο κ. Καζαντζίδης εξέφρασε και το παράπονό του για το γεγονός ότι από το 2002 που έφυγε στη σύνταξη το φράγμα είναι εγκαταλειμμένο. «Τότε που έφυγα στη σύνταξη ειδοποίησα όλους, τον τότε νομάρχη κ. Δακή και τον τότε δήμαρχο κ. Φραγκουλίδη, όλους τους δημάρχους, να μεριμνήσουν, γιατί έχουν σκουριάσει οι πόρτες εκκένωσης του φράγματος και δεν ανοίγουν. Μόνο η μία πόρτα ανοίγει 40 πόντους ενώ η διάμετρος της κάθε μιας είναι 1 μ.. Τόσα χρόνια δεν έχουν στείλει ένα συνεργείο το καλοκαίρι να τις συντηρήσουν.»
Ο κ. Καζαντζίδης τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ο δήμος ή η περιφέρεια να στείλουν μια μπουλντόζα για να διανοίξουν το ρέμα από τον Περδίκκα μέχρι τις γραμμές του τρένου στην Πεντάβρυσο, για να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια και οι στάνες που βρίσκονται στην περιοχή που βρίσκεται το περίπτερο με τον ελέφαντα του Περδίκκα.
Το δυστύχημα, όπως σημείωσε ο κ. Καζαντζίδης, είναι ότι το φράγμα ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και παρότι έγιναν κάποιες προσπάθειες δεν έχει περάσει ακόμα στο δήμο Εορδαίας, «με αποτέλεσμα να είναι αφημένο στην τύχη του και να έχουν κλέψει τα πάντα. Δεν έχουν αφήσει τίποτα. Έχουν πάρει τα ρολόγια της ΔΕΗ, τις σχάρες που είχαμε για να ρυθμίζουμε τι νερό θα στείλουμε στην ΑΕΒΑΛ και τι νερό θα βγάλουμε στο ποτάμι. Δεν άφησαν τίποτα, έχει γίνει βομβαρδισμένο τοπίο. Έκλεψαν μέχρι και τα 100 μανόμετρα που είχαμε ανά δύο μέτρα κατά μήκος του φράγματος για να βλέπουμε από πού έχει διαρροή το φράγμα.»