Βουλγαρικος φόρος! Αύριο; Τα διόδια του Γιβραλτάρ;
Δυστυχως δικαιωνομαστε αρνητικα, για την μεγαλη εξαρτηση των ενεργειακων αναγκων της Ευρωπης οπως και της χωρας μας, απο το εισαγομενο Φυσικο αεριο.
Στην πρωτη δεκαετια της νεας χιλιετιας, οι ανευθυνοι στην καλυτερη περιπτωση,θεσμικοι της ενεργειακης αγορας και της ασφαλειας εφοδιασμου της χωρας, ακολουθωντας πληρως την ενεργειακη πολιτικη της Commision, απαγορευσαν στην ΔΕΗ, την κατασκευη νεων αντιρυπαντικων μοναδων παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας και την ταυτοχρονη αποσυρση ολων των παλαιων, καταδικαζοντας με αυτο τον τροπο την χωρα, να εισαγει αναγκαστικα το πανακριβο Φ.Α τα επομενα πενηντα τουλαχιστον χρονια, για τις αναγκες του μιγματος παραγωγης.
Πιστεψαν ή πείσθηκαν;;
Ειναι το μεγαλο ερωτημα, για οσους υπεγραψαν τις μεγαλες συμφωνιες εισαγωγης και τιμολογησης των εισαγωγων Φ.Α., οι οποιοι δυστυχως θεωρησαν δεδομενες για το μελλον, τις απρόσκοπτες σε ποσοτητα και διαρκεια προμηθειες Φυσικου αερίου, οπως και τις χαμηλες τιμες αγορων αερίου, καθ’ολη την επομενη πεντηκονταετια.
Ηταν ετσι τα πραγματα;;
Με πρωτο το συνδικατο αλλα και πολλους θεσμικους φορεις και προσωπικοτητες της αγορας ενεργειας, τονιζονταν σε ολους τους τονους,
– η εξαρτηση της χωρας απο ενα εισαγωγιμο καυσιμο, – η υπερ εκθεση σε γεωπολιτικες μεταβολες, – η τεραστια εκροή συναλαγματος και -η απαξιωση των εγχωριων ενεργειακων δομών και πόρων.
Παρα ταυτα οι Ελληνες πολιτικοι υπακουοντας -στα κελευσματα της Comission και -στην πεμπτη φαλαγγα των ιδιωτων παραγωγων, που επενδυσαν αποκλειστικα στις μικροτερου κοστους δομες παραγωγης του Φ.Α., αποφευγοντας τις επενδυσεις εντασεως χρονου και κεφαλαιου, κυριως στα νερα των Ελληνικων ποταμων, επέλεξαν και για προσθετους λογους, που μπορει κανεις να φαντασθει, τις ευκολες τοτε συμβασεις προμηθειας, με τους φυλάρχους ιδιοκτητες του Φ.Α. της Ανατολης.
Ως ενα σημειο, δικαιως θα μπορούσε κανεις να επικαλεσθει πως, η επιλογη αυτη ειναι σημαντικη για την χωρα, διοτι προσέθετε μια ακομη εναλλακτικη πηγη ενεργειας, η οποια θα μπορουσε να προσδωσει ευελιξια στην διαχειρηση των εθνικων καυσιμων για το μελλον.
Οπως επισης οτι οι δομες της Ρεβυθουσας και της Αλεξανδρουπολης, μετατρεπουν την Ελλαδα σε ενεργειακο κομβο στην Μεσογειο.
Η ενσταση που τιθεται ειναι πως παραλληλα θα επρεπε να προβλεφθει, η στηριξη του καθαρου Εθνικου παραγωγικου δυναμικου, με την εγκαιρη αντικατασταση των παλαιων μοναδων και την προικοδοτηση τους με φθηνα διακαιωματα ρυπων, ετσι ωστε το δυναμικο αυτο να αποτελει παραγοντα εξισορροπησης, -των γεωπολιτικων πιεσεων, -των κατα καιρους ελλειψεων της αγορας καυσιμων και -της τιμολογιακης πολιτικης.
Δυστυχως λογω των -οικονομικων προβληματων της χωρας, – της ανυπαρξιας κεφαλαιων στην ΔΕΗ για αγορα δικαιωματων ρυπων -των προαναφερομενων εσωτερικων και εξωτερικων πιεσεων και -της εφεσης των πολιτικων στις ευκολοτερες λυσεις, η χωρα δεν αξιοποιησε με δημοσια αλλα και ιδιωτικα κεφαλαια το υδραυλικο της δυναμικο.
Κλασσικη περιπτωση η Μεσοχωρα, Για μια εικοσαετία φορτωθηκε στις πλατες του λιγνιτη και στα ταμεια της ΔΕΗ, το μεγαλο κοστος της βασης παραγωγης, για οσο καιρο χρειαζονταν τα ιδιωτικα κεφαλαια να επενδυσουν στις νεες τεχνολογιες των Α.Π.Ε., με πραγματικη την παρ’ολιγον χρεωκοπια και απαξιωση της μεγαλυτερης εταιριας της χωρας.
Αποτελεσμα ολων αυτων των συνθηκων, ειναι η σημερινη τεραστια εξαρτηση του μιγματος παραγωγης απο το Φυσικο αέριο και τις εισαγωγες, παρα την νεα πετυχημενη ομολογουμενως στρατηγικη της ΔΕΗ, του συνδυααμου δηλαδη της υδραυλικης παραγωγης με τις ΑΠΕ και την ταχυτατη προωθηση νεων μεγαλων επενδυσεων στις νεες τεχνολογιες, η οποια θα περιορισει πλεον τις οικονομικες απωλειες απο τις αγορες Φ.Α., που προοπτικα θα ειναι δυσβασταχτες.
Δυστυχως στο προσεχες διαστημα την επιλογη αυτη δεν θα εχουν οι ιδιωτες παραγωγοι, οι οποιοι αναλογα με την εκθεση τους σε παραγωγη απο Φ.Α.,
θα αντιμετωπισουν προσθετες δυσκολιες, λογω της υπεραυξησης των τιμων απο την φορολογηση δικαιωματων ρυπων, αλλα και την ελλειψη κεφαλαιων δανεισμου απο τις Τραπεζες, οι οποιες θετουν οσονουπω σε διωγμο και το Φυσικο αεριο.
Τα επομενα χρονια θα συζητουμε για την Απο-αεριοποίηση, οπως ακριβως συνεβη με την επιλογη της βιαιης απολιγνιτοποιησης.
Πρωϊμο ή ωριμο, νεο δειγμα αυτων των εξελιξεων, ειναι και η αποφαση της Βουλγαρικης κυβερνησης να επιβαλλει και αλλο φορο διελευσης, τον προβαλλομενο ως Βουλγαρικο φορο, ο οποιος ως ηταν αναμενομενο, ξεσηκωσε ηδη τις πρωτες αντιδρασεις,των ιδιωτων παραγωγων ενεργειας.
Σημερα ο Βουλγαρικος φορος , αυριο πιθανα καποιος αλλος φορος του Γιβραλταρ για το Αμερικανικο αέριο; Τα γεωπολιτικα οικονομικα παιχνιδια κρατουν σε ομηρια την Ευρωπη, που βιασθηκε να σωσει τον πλανητη, πλανεμενη απο τα δωρα των φυλαρχων του Φ.Α.
Ειδωμεν.