Έκπληκτοι παρακολουθήσαμε τις συνεντεύξεις του Δημάρχου Κοζάνης για το θέμα που ο ίδιος δημιούργησε και αφορά τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας.
Η έκπληξή μας ξεκινά από το διαδικαστικό μέρος, γιατί πρώτον, πως είναι δυνατόν ένας Δήμος να εκπονεί μελέτη που να προτείνει την υποβάθμιση των νοσοκομείων άλλων δήμων και δεύτερον, πως είναι δυνατόν να αναθέτεις την μελέτη σε ιδιώτες και οι ιδιώτες να παίρνουν στοιχεία από την ΥΠΕ. Δηλαδή θα μπορούσε ο καθένας και η καθεμία να έχει τα υγειονομικά στοιχεία από την ΥΠΕ; Μήπως λοιπόν υπάρχουν και κάποιοι κρατικοί παράγοντες που συναινούν και επιδιώκουν τη δημοσίευση μιας τέτοιας μελέτης; Γιατί κάτι ακούσαμε για τη συναίνεση της υφυπουργού της κυρίας Γκάγκα, όταν επισκέφθηκε την Κοζάνη και επίσης είδαμε την «γλυκιά» υποδοχή του κυρίου Μαλούτα προς τον Πρωθυπουργό.
Όμως η μεγάλη μας έκπληξη ήρθε από το περιεχόμενο της μελέτης. Είναι μια μελέτη που μιλάει με όρους οικονομίστικους (κόστους-οφέλους) μάλιστα μιλάει για ασθενή/πελάτη, που το κύριο θέμα της και ο στόχος της είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο, στον κόμβο των Κοίλων και τα πέντε υπάρχοντα να υποβαθμιστούν και σε κλίνες και σε γιατρούς και σε υπηρεσίες και να μετατραπούν σε Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ). Παραθέτουμε εδώ τις κλίνες τις οποίες προτείνει για κάθε Νοσοκομείο για να βγάλουν όλοι τα συμπεράσματά τους.
Το Νοσοκομείο της Καστοριάς από 110 κλίνες να πέσει σε39.
>> >> Φλώρινας 132 >> 86.
>> >> Κοζάνης 153 >> 80.
> >> Γρεβενών 95 >> 80
και το Νοσοκομείο της Πτολεμαϊδας από 195 κλίνες να πέσει σε 90
Μιλάμε για υποβιβασμό των Νοσοκομείων σε κέντρα υγείας και αν αναλογιστούμε πως η μελέτη μιλάει για Αυτοχρηματοδότηση των μονάδων, που σημαίνει πως οι Διοικητές πρέπει να βρίσκουν χορηγούς για την λειτουργία των Νοσοκομείων, καταλαβαίνουμε εύκολα, πως σε λίγα χρόνια οι υποβαθμισμένες μονάδες, δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν και η πρόταση που θα πέσει τότε θα είναι η πώλησή τους σε ιδιώτες.
Είναι κλασσικό το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι γνωστή η εμμονική της ιδεοληψία, ότι η αγορά θα τα ρυθμίσει όλα, έχει εφαρμοστεί εξάλλου στις τηλεπικοινωνίες, με την πώληση του ΟΤΕ, στην πώληση της Ολυμπιακής, στην ενέργεια με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και βεβαίως είναι το ίδιο μοντέλο που άρχισε να εφαρμόζεται και στην Παιδεία, με την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΙΕΚ με αυτούς του δημόσιου Πανεπιστημίου και τον αποκλεισμό στη συνέχεια 40.000 νέων από τα Πανεπιστήμια.
Εμείς σαν παράταξη μιας περιοχής που εκτός από τις δύο κρίσεις που πέρασε η υπόλοιπη Ελλάδα (οικονομική και υγειονομική) περνάμε και μια τρίτη, αυτή της απολιγνιτοποίησης, προτείνουμε να στηριχτούν τα ήδη υπάρχοντα Νοσοκομεία, να μην δώσει το κράτος 80 εκατομμύρια ευρώ για νέο, ώστε να έχουν όλα τις βασικές κλινικές σωστά στελεχωμένες, να αλλάξουν τα απαρχαιωμένα οργανογράμματά τους, να γίνει ένας ενιαίος φορέας για τις προμήθειες, ώστε να ελεγχθούν οι δαπάνες και από εκεί και πέρα να ενισχυθούν σε κάθε Νοσοκομείο οι ιδιαίτεροι τομείς στους οποίους αυτό υπερτερεί. Για παράδειγμα το Μποδοσάκειο έχει καλή ορθοπεδική που πρέπει να στηριχτεί. Έχει την μαιευτική για να στηρίξει και την αντίστοιχη σχολή. Έχει απίθανες εγκαταστάσεις για ογκολογική και οφθαλμολογική κλινική που πρέπει να στελεχωθούν.
Όλα αυτά όμως αν και τα περισσότερα είναι αυτονόητα, χρειάζονται διεκδίκηση. Αλήθεια που βρίσκονται οι βουλευτές μας; Που βρίσκεται ο Εορδαίος Υπουργός; Τι άποψη έχουν γι αυτή τη μελέτη; Τι γνώμη έχει ο Δήμαρχος; Ακούσαμε αντιδράσεις από τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Φλώρινα που είπε πως το Μποδοσάκειο πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Οι δικοί μας βουλευτές θα τοποθετηθούν; Οι αυτοδιοικητικοί θα πάρουν θέση; Θα ξεσηκώσουν το λαό; Για άλλη μια φορά απουσιάζουν. Μονίμως απόντες. Σε όλα τα μεγάλα θέματα αδικαιολογήτως απόντες.. κρίμα!
Με τιμή
Ο επικεφαλής της παράταξης: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Κοκκινίδης Στάθης