Οι στιγμές που ζούμε είναι (σχεδόν…) πρωτοφανείς. Η πρακτική άρνηση της κυβέρνησης να τηρήσει την ευνομία και την τάξη, έχει οδηγήσει σε ένα πρωτοφανές κύμα καταλήψεων δημοσίων κτιρίων σε ολόκληρη την χώρα που δείχνει να μην έχει τελειωμό. Πριν αναφερθώ στον αριθμό των καταλήψεων και στις πολιτικές προεκτάσεις του ζητήματος, να προσθέσω το εξής: Ακόμα εντονότερο μπαράζ καταλήψεων και καταστροφών δημοσίων κτιρίων, έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν. Ήταν η περίοδος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008. Η άδικη δολοφονία ενός νέου από έναν ψυχικά διαταραγμένο Ειδικό Φρουρό υπήρξε η αφορμή ώστε η Αθήνα και η υπόλοιπη Ελλάδα να καίγονται και να καταστρέφονται για δύο ολόκληρες εβδομάδες. Το παραπάνω γεγονός βέβαια, υπήρξε η αφορμή και όχι η αιτία του «ολοκαυτώματος» που ακολούθησε. Η αιτία ήταν η επαίσχυντη στάση ανικανότητας και ευθυνοφοβίας, που έδειξε ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης της κυβέρνησης Καραμανλή (και σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας…) Πρ. Παυλόπουλος. Με τις περίφημες εντολές περί μη-αντίδρασης, που έδωσε τότε στην Ελληνική Αστυνομία…
Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης διαφορά εκείνης της κατάστασης με την σημερινή. Τότε, η αιτία των καταλήψεων και καταστροφών υπήρξε η ανεπάρκεια των τότε κυβερνώντων. Σήμερα αιτία του ίδιου φαινομένου, είναι η ακραία πολιτική ιδεοληψία των σημερινών κυβερνώντων. Υπάρχει διαφορά…
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, συνεχίζεται για 9η μέρα η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το εσωτερικό του πανεπιστημίου να έχει καταλεηλατηθεί και τους πανεπιστημιακούς και φοιτητές να περιμένουν μάταια να ελευθερωθεί από τους τραμπούκους, που κάποιοι στην κυβέρνηση βαπτίζουν ως «αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων». Παράλληλα, έληξε πρόσφατα η κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχη κατάληψη έληξε και στα γραφεία των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ σε Κόρινθο και Πάτρα. Επίσης, κατάληψη έχουμε στον ναό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, ενώ αντίστοιχη κατάληψη βρίσκεται εν ενεργεία στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο στα Χανιά, καθώς και στο Δημαρχείο Ξάνθης. Βεβαίως, το πιο σημαντικό συμβάν κατάληψης συνέβη πριν λίγες μέρες. ‘Όταν 20 «αναρχικοί» εισέβαλαν στο περιστύλιο της Βουλής και σχεδόν έφτασαν έξω από τις πόρτες των υπουργικών και βουλευτικών γραφείων. Να σημειώσω πως η συγκεκριμένη κατάληψη επιτράπηκε να συμβεί για δύο λόγους: Πρώτον λόγω της απομάκρυνσης των κιγκλιδωμάτων γύρω από τον Άγνωστο Στρατιώτη και κυρίως λόγω της απομάκρυνσης της διμοιρίας των ΜΑΤ από την είσοδο της Βουλής, μετά από εντολή (κυβερνητικού στελέχους…).
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το παραπάνω συμβάν ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα καταλήψεων από «αντιεξουσιαστές» σε ολόκληρη την χώρα. Στην σύσκεψη συμμετείχαν τόσο ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Δημοσίας Τάξης Γιάννης Πανούσης, όσο και οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο πιο δυναμικής αντίδρασης της πολιτείας αλλά παραδόξως, ο μόνος που συμφώνησε με την γραμμή του αρμόδιου υφυπουργού ήταν… ο πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι υπουργοί -με προεξέχοντα τον κ. Βούτση- θεωρούσαν πως η πολιτεία «θα έπρεπε να αναμένει την οικειοθελή αποχώρηση των αντιεξουσιαστών»!
Φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει καλές προθέσεις. Και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η διακυβέρνηση απαιτεί ρεαλιστικούς χειρισμούς και επιδιώξεις, που απέχουν από την στείρα δημαγωγία και την ακραία ιδεοληψία που συχνότατα έδειχνε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Δυστυχώς όμως κάποιοι από τους ακραίους που επέλεξε να βάλει στην κυβέρνηση, μάλλον θα κάνουν «την ζωή δύσκολη», τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ίδια την πατρίδα. Φαίνεται πως ο υπουργικός όρκος «ορκίζομαι να τηρώ το σύνταγμα και τους νόμους», για κάποιους αποτελεί απλά διαδικαστικό προαπαιτούμενο της υπουργοποίησής τους. Αντίθετα με την εφαρμογή της ακροαριστερής ιδεοληψίας τους, που αποτελεί βασικό συστατικό της πολιτικής τους…
Παύλος Κιλίντζης