Το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που εισάγει την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης το βράδυ της Δευτέρας. Οι επικεφαλής των συνδυασμών κατέθεσαν τις σκέψεις και τις προτάσεις, χωρίς όμως να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά ούτε και για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, η οποία το απορρίπτει.
Αντιθέτως, αποφασίστηκε όλες οι προτάσεις και θέσεις που διατύπωσαν οι επικεφαλής των συνδυασμών, να μεταφερθούν στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται την Πέμπτη 10 τρέχοντος στη Αθήνα.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Κοζάνης ξεκαθάρισε ότι «η παράταξή μας είναι από την αρχή υπέρ της απλής αναλογικής και αυτή η θέση δεν αλλάζει. Από την άλλη στο νομοσχέδιο υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν επιπλέον συζήτηση και διαβούλευση. Η απλή αναλογική πέρα από το ότι είναι ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα, θα επιτρέψει να δημιουργηθούν συγκλίσεις και συνεργασίες, αλλά και να αναδειχθούν νέες φωνές στην τοπική κοινωνία. Από την άλλη δεν θα επιτρέψει να υπάρχει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά απαιτεί προγραμματικό λόγο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «από κει και πέρα υπάρχουν θέματα και επιμέρους ζητήματα όχι μόνο για την απλή αναλογική, αλλά και για άλλες ρυθμίσεις που προτείνει ο «Κλεισθένης», που χρήζουν αλλαγών και βελτιώσεων. Προτείνουμε «ναι» στην απλή αναλογική, αλλά ζητάμε περισσότερο χρόνο για διαβούλευση, σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε ο κάθε δήμος να είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός. Δεν μπαίνω στη λογική της ΚΕΔΕ, που κρίνει απαράδεκτο το νομοσχέδιο και ζητάει την πλήρη απόσυρσή του».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας, υποστήριξε πως «αυτό που έχει εισηγηθεί ο κ. Σκουρλέτης και η κυβέρνηση δεν είναι απλή αναλογική. Είναι απλή αναλογική Α΄ Κυριακής και πλειοψηφικό Β΄ Κυριακής. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι να ενισχύει την διαπλοκή και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται συγκλίσεις και συναινέσεις και προγραμματικές συμφωνίες μέσα σε ένα πλαίσιο αναλογικότερης εκπροσώπησης από το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που έχει κλείσει τον κύκλο του, αλλά αυτό μέσα από μία ολοκληρωμένη πρόταση που θα επιτρέπει τις συγκλήσεις. Λέω για παράδειγμα γιατί πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στο σύστημα της απλής αναλογικής της μιας Κυριακής, όπου η εκλογή του δημάρχου γίνεται έμμεσα από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι ένα σύστημα πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη;».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Δεληγιάννης, τόνισε ότι «για μια φορά ακόμη η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι προετοιμασμένη για αλλοπρόσαλλους στόχους. Γιατί θέλει να φέρει τον «Κλεισθένη» για να αλλάξει τον «Καλλικράτη» και να φέρει περισσότερη δημοκρατία, διαγράφοντας την δημοκρατία. Και αυτό το κάνει φέρνοντας ένα νόμο που καταργεί την πενταετία και την κάνει τετραετία, επιτρέποντας τους δημάρχους να διοικήσουν άλλους επτά μήνες παράταση, χωρίς να έχει το δικαίωμα. Αν εφαρμοστεί ο «Κλεισθένης» ο δήμαρχος δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις διότι θα κρατά ισορροπίες και δεν θα μπορεί να παράξει έργο.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γκουτζηκώστας, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» είναι αποπροσανατολιστικό γιατί οι βαθύτερες ρίζες βρίσκονται σε πολιτικές που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα τον ελληνικό λαό, όπως ήταν και τα προηγούμενα. Εμείς δεν είμαστε κατά της απλής αναλογικής, είμαστε υπέρ της γνήσιας απλής αναλογικής, έτσι ώστε να εκφράζεται ισότιμα η ψήφος όλων των ψηφοφόρων. Όμως αυτό χρησιμοποιείται ως αποπροσανατολισμός. Ζητάμε την απόσυρση και την καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίου γιατί θα επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον ελληνικό λαό, μέσα στο πλαίσιο των μνημονιακών νόμων, γι’ αυτό ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί».
Ο Κώστας Κύργιας δήλωσε ότι «εμείς ως παράταξη είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά είμαστε και υπέρ της απλής λογικής, που μας λέει ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όπως είναι το δικό μας υπάρχουν διάφορες τάσεις. Είναι πολύ δύσκολο να κυβερνηθεί. Δεν θέλουμε να σαλαμοποιήσουμε το νομοσχέδιο, όμως ένα κείμενο 250 σελίδων ερχόμαστε σε τρεις μέρες, χωρίς να προλάβουμε να το διαβάσουμε».