O σύνθετος και πολυεπίπεδος ρόλο του σχολείου στην εξέλιξη του σχολικού πληθυσμού, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν έγκειται μόνο στη μετάδοση γνώσεων και στη διευκόλυνση της μαθησιακής διαδικασίας, αλλά στοχεύει και στην ολόπλευρη ψυχοκοινωνική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη των ατόμων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις απειλές της σύγχρονης κοινωνίας.
Η βία και ο εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών, αλλά αντίθετα έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί σε διεθνές επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια (Αρτινοπούλου 2001, 2010 Eron, Huesmann, Dubow, Romanoff, & Yarmel, 1987 Espelage, & Swearer, 2003). Οι συνέπειες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές στη διαδικασία της μάθησης και στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση των μαθητών (Georgiou, & Stavrinides∙ 2008 Μπαμπάλης, 2011α).
Η 6η Μαρτίου, καθιερώθηκε πανελληνίως από το Υπουργείο Παιδείας, κατά της νέας κοινωνικής «μάστιγα» της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κυρίως διαδικτυακή. Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για τον σχολικό εκφοβισμό και το bullying μετά από σχετική δημόσια διαβούλευση με στόχο μεταξύ άλλων την καταπολέμηση φαινομένων σχολικής βίας.
Με το μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «ΜΕ ΣΥΜΜΑΧΟ ΣΟΥ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΔΙΩΞΕ ΤΗ ΒΙΑ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ», τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 υλοποιήθηκαν μια σειρά δραστηριοτήτων για ενημέρωση και πρόληψη κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και Cyber bulling στο Δημοτικό Σχολείο Πύργων όπως εισήγηση, δημιουργία αφίσας, παρακολούθηση βίντεο, παιχνίδια ρόλων.
Ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος Δ.Σ. οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σημειώνει ότι η πρόληψη μπορεί να σώσει τις ζωές των παιδιών. Είναι η εγρήγορση που πρέπει να επιδεικνύουν οι γονείς, προκειμένου να προστατεύουν καθημερινά τα παιδιά τους από κινδύνους που διαρκώς αυξάνονται. «Ένα με δυο παιδιά τηλεφωνούν κάθε ημέρα ζητώντας βοήθεια».
Μάγκου Νατάσα
γυμνάστρια