H οικονομική επίπτωση στη ΔΕΗ χωρίζεται σε βραχυπρόθεσμη και σε μακροπρόθεσμη. Η βραχυπρόθεσμη έχει να κάνει με την αξία του εξοπλισμού, ο οποίος θα αποδειχθεί στο τέλος ότι καταστράφηκε, διότι ένα μέρος του μπορεί να επισκευαστεί. Αυτό θα αποδεχθεί μετά από ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων όταν θα είναι δυνατή η επανάληψη εργασιών στα σημεία στα οποία υπήρξε κατολίσθηση. Και πιστεύουμε ότι θα διασωθεί ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού.
Αυτός ο εξοπλισμός ναι μεν έχει αποσβεστεί, προφανώς όμως έχει αξία, γιατί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο διάστημα ακόμη.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάρουμε καινούργιο εξοπλισμό διότι θα μεταφέρουμε εξοπλισμό από άλλα ορυχεία, όταν χρειαστεί να επαναλάβουμε τις εργασίες.
Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις έχουν να κάνουν με το κοίτασμα το οποίο χάθηκε μετά την κατολίσθηση, και το οποίο θα το εξορύσσαμε μετά από 10 – 15 χρόνια. Σε συνάρτηση με την λειτουργία του σταθμού, η ακριβής αποτίμηση της αξίας αυτού του κοιτάσματος δεν μπορεί να γίνει τώρα, μπορεί να είναι σχετικά μικρή αλλά, μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Θα το μάθουμε αφού γίνουν οι εργασίες, η απομάκρυνση των μαζών οι οποίες έχουν καταρρεύσει και δούμε μέσα από αυτές τις μάζες πόσο κοίτασμα μπορούμε να πάρουμε.
Εκείνο όμως που θέλω να πω είναι ότι για την λειτουργία του σταθμού, για τις 17.000 ώρες που μας έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να λειτουργήσει μέχρι το 2020, για να δίνει και Τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο, υπάρχει μέρος του κοιτάσματος το οποίο δεν έχει θιγεί και θα αρχίσουμε να το εξορύσσουμε από τον Οκτώβριο.
Σε ότι αφορά τώρα τις επιτροπές. Επειδή είναι σοβαρή όπως και να το κάνουμε η κατολίσθηση τόσο μεγάλων ποσοτήτων και η ζημιά η οποία έγινε, το θεωρώ πολύ λογικό να κάνει και η Πολιτεία τις δικές της εκτιμήσεις.
Εμείς από την πλευρά μας συστήνουμε μια επιτροπή από έγκριτους επιστήμονες του Πολυτεχνείου και υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης θα κάνει και τις δικές της εκτιμήσεις η Επιθεώρηση Μεταλλείων ώστε τελικά να εξαχθούν τα συμπεράσματα.
Θα έλεγα ότι δεν πήγε κάτι λάθος, ενδεχομένως για να είμαι απόλυτα πλήρης για να μην αφήνουμε να πέσει τίποτα κάτω ίσως μπορεί να υπήρχαν κάποια επικοινωνιακά θέματα, αυτό το αναγνωρίζω, τεχνικά όμως δεν πήγε κάτι λάθος από τα στοιχεία που έχουμε.
Δηλαδή υπήρχε ένα ρήγμα, το οποίο το παρακολουθούσαμε ήδη. Επειδή είχε αρχίσει να δίνει σήματα κατάρρευσης ενός μέρους του κοιτάσματος είχαμε σταματήσει το ορυχείο και είχαμε απομακρύνει τα μηχανήματα και βέβαια είχαν δοθεί αυστηρές εντολές και δεν πλησίαζαν άνθρωποι στα σημεία που μπορεί να υπήρχε κατάρρευση. Υπολογίζαμε πως θα είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο όμως ενεργοποιήθηκε και ένα άλλο ρήγμα το οποίο δεν είχε δώσει κανένα σήμα. Ίσως, δεν μπορώ να το πω τώρα, εξ αντανακλάσεως από το πρώτο ρήγμα;;; Αυτό θα το πουν οι επιστήμονες αφού κάνουν και τις αναγκαίες μετρήσεις. Και έγινε αιτία να κατολισθήσουν πολύ μεγαλύτερες μάζες. Δηλαδή περίπου αυτά τα 80 εκατομμύρια που είπαμε. Με αποτέλεσμα αυτές οι μάζες, απρόβλεπτα εντελώς γιατί δεν είχε δώσει κανένα σήμα, να επηρεάσει τον εξοπλισμό που είχαμε απομακρύνει και τον είχαμε μεταφέρει σε σημεία που εθεωρούντο, από τους ανθρώπους μας εκεί και τους επιστήμονες, ασφαλή.
Για τους κατοίκους: Κατά αρχάς να πούμε ότι υπήρχε νόμος ο οποίος έλεγε ότι θα γίνει η μετεγκατάσταση μέσα στην επόμενη δεκαετία, δηλαδή μέχρι το 2019 – 2020. Αυτό σημαίνει ότι όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση η αντίληψη ήταν ότι επρόκειτο περί οχλήσεως και όχι περί κινδύνου, γιατί αν φανταζόντουσαν ότι υπάρχει κίνδυνος θα έπρεπε να φύγουν αμέσως.
Στις περιπτώσεις αυτές η δαπάνη είναι 50% της ΔΕΗ και 50% η Πολιτεία και πιστεύω θα γίνουν άμεσα οι διαδικασίες.
Μέχρι τότε αφενός η ΔΕΗ θα παράσχει κάθε δυνατή συμπαράσταση για την καθημερινότητα των κατοίκων και για τις οικονομικές τους δραστηριότητες, αφετέρου ζητήσαμε να πάει αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας το ΤΑΣ, που πηγαίνει σε περιπτώσεις σεισμών να κάνει αποτίμηση, να κάνει εκτίμηση ποια σπίτια είναι ακατοίκητα, πια σπίτια είναι επισκευάσιμα ή κατοικήσιμα. Πιστεύω η πλειοψηφία τους είναι κατοικήσιμα, ένα μικρό μέρος ίσως είναι μη κατοικήσιμα και να παρθούν τα ανάλογα μέτρα.
Θα ήθελα να πω επίσης για το προσωπικό. Υπηρετούν στο Αμύνταιο περίπου 600 άτομα. Μεγάλο μέρος από αυτό το προσωπικό θα πάει σε άλλα ορυχεία ανάλογα με τις ανάγκες. Εχουμε ανάγκες και εκεί. Μέχρι να αποκατασταθούν οι πρώτες βλάβες για επεκταθεί το ορυχείο, σε όποιο βαθμό μπορέσουμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία του, οπότε και θα επαναφέρουμε το προσωπικό.