Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων ανακοίνωσε σήμερα ο Γ. Σταθάκης

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων ανακοίνωσε σήμερα ο Γ. Σταθάκης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Την άμεση αναγκαστική απαλλοτρίωση της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων του δήμου Αμυνταίου, ανακοίνωσε σήμερα- πριν από λίγο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στους κατοίκους του οικισμού, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες Σάββατο στο γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου, με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι ρωγμώσεις σε δεκάδες σπίτια του των Αναργύρων και να κηρυχθεί ο οικισμός σε έκτακτη ανάγκη.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτή την εβδομάδα νομοθετείται από την κυβέρνηση η αλλαγή του νόμου του 2011 που προβλέπει την μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων, καθώς μετά τις εξελίξεις στο ορυχείο Αμυνταίου προέχει η ασφάλεια των κατοίκων των Αναργύρων. Η κυβέρνηση, είπε, αποφάσισε να αλλάξει το νόμο του ’11 προκειμένου η απαλλοτρίωση του χωριού να γίνει άμεσα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση.

Σημείωσε ότι αποκόπτοντας την απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση λύνεται το πρόβλημα της άμεσης απαλλοτρίωσης αλλάζοντας το άρθρο 28 του συγκεκριμένου νόμου, άρα κινείται η διαδικασία με γρήγορες αποφάσεις και με τη διασφάλιση των κονδυλίων θα προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση. «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη πιο γρήγορη διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Επισήμανε ακόμη πως σε ό,τι αφορά την μετεγκατάσταση θα συνεχίσει αυτόνομα την πορεία της με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να βοηθηθεί η περιφέρεια για να ολοκληρώσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Τη διαβεβαίωση ότι η ΔΕΗ θα αναλάβει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. Δήλωσε επίσης ότι άμεσα θα γίνει εξέταση των κτισμάτων του οικισμού από την αρμόδια υπηρεσία για τον χαρακτηρισμό τους, όπως γίνεται σε περίπτωση σεισμών, ώστε να ξέρει ο κόσμος ποια σπίτια είναι κατοικήσιμα και ποια κατεδαφιστέα.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση είναι το τελικό βήμα, γιατί και το Προεδρικό Διάταγμα να το παίρναμε και να πήγαινε στο ΣΤΕ και να γινόταν νόμος, θα έπρεπε να κυνηγάμε τη ΔΕΗ και το κράτος να προχωρήσουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση, τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης.

Την ανακοίνωση χαιρέτισαν οι κάτοικοι, χωρίς ωστόσο να πάψουν να εκφράζουν αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ κριτική για την αργοπορία που σημειώθηκε αναφορικά με την απαλλοτρίωση άσκησαν οι δήμαρχοι Αμυνταίου και Εορδαίας, κ.κ. Κώστας Θεοδωρίδης και Σάββας Ζαμανίδης, αντίστοιχα, λέγοντας ότι χρειάστηκε να βάλει το χέρι της η φύση (κατολίσθηση) για να ληφθεί αυτή η απόφαση, ενώ ο Σ. Ζαμανίδης ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη