Αρχική > Slider > Ξεσπιτώθηκαν 180 κάτοικοι των Αναργύρων – Λόγω της επικινδυνότητας των σπιτιών τους από την μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου – Κραυγή αγωνίας από αγρότες

Ξεσπιτώθηκαν 180 κάτοικοι των Αναργύρων – Λόγω της επικινδυνότητας των σπιτιών τους από την μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου – Κραυγή αγωνίας από αγρότες

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Δεύτερη βραδιά σε ξενοδοχεία της Πτολεμαΐδας πέρασαν τουλάχιστον 180 κάτοικοι των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου, με δαπάνη της ΔΕΗ, λόγω της μεγάλης ζημίας που έχουν υποστεί τα σπίτια τους αλλά και δρόμοι του χωριού, από την τεράστια κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου.

Ο οικισμός τους ως γνωστό έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου τον οικισμό μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Αμυνταίου, το οποίο με απόφασή του το βράδυ του Σαββάτου κήρυξε τον οικισμό των Αναργύρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο οικισμός των Αναργύρων είναι αστυνομοκρατούμενος, καθώς  αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύουν  την πρόσβαση των κατοίκων σε μια ολόκληρη περιοχή του οικισμού που βρίσκεται πολύ κοντά στο ορυχείο, καθώς έχει υποστεί σοβαρή καθίζηση από την κατολίσθηση που διεύρυνε τις ρωγμώσεις σε δεκάδες σπίτια και στους δρόμους των Αναργύρων και κατέστρεψε δίκτυα ύδρευσης και ρεύματος στην εν λόγω περιοχή.

Εκτός όμως από το γεγονός ότι οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους, κάποιοι από αυτούς έχουν υποστεί και σοβαρή οικονομική καταστροφή, αφού οι αγρότες δεν μπορούν να πλησιάσουν τις καλλιέργειές τους, ενώ κτηνοτρόφος που διατηρεί τη στάνη του στην αποκλεισμένη περιοχή δεν μπορούσε χθες να πάει για να ταΐσει τα ζώα του.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός νεαρού αγρότη των Αναργύρων , του Πέτρου Καρυπίδη,  ο οποίος διατηρεί και φυτώριο στην αποκλεισμένη περιοχή των Αναργύρων: «Είμαι αγρότης της περιοχής, έχω καλλιέργειες με μπλούμπερις (μύρτιλλα) και αμύγδαλα και ένα φυτώριο για μπλούμπερις- είναι το μοναδικό φυτώριο με πρωτογενές υλικό στην Ελλάδα, και παράλληλα έχω και ένα κομμάτι μεταποίησης, μια αδειοδοτημένη βιοτεχνία στο χώρο του σπιτιού, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μας αφήνουν καν να πλησιάσουμε. Γιατί  εκτός από τις ζημιές στο σπίτι μου, επιχειρηματικά έχω καταστραφεί. Τα φυτά αυτή τη στιγμή είναι στο έλεος, οι παραγγελίες τρέχουν. Έχω μηνύματα από πελάτες αλλά δεν μπορώ να τούς εξυπηρετήσω και η αγορά τρέχει. Ακόμα και αν πάρω αποζημίωση τι θα μου  καλύψει αυτή η αποζημίωση, εκτός από τον πάγιο εξοπλισμό;»

Περισσότερες φωτογραφίες από τις καταστροφές στην αποκλεισμένη περιοχή των Αναργύρων ΕΔΩ

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη