Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων 5 οικισμών του Δήμου Αμυνταίου γύρω από το ορυχείο Αμυνταίου, λόγω της διεύρυνσης των ρηγματώσεων εδαφών που προκλήθηκαν στους οικισμούς από την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο ορυχείο Αμυνταίου – Φιλώτα στις 10 Ιουνίου 2017 και τα οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση ανάγκης, ενώ οι Ανάργυροι- ο οικισμός που επλήγη εντονότερα- εκκενώθηκε άμεσα και βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης.
Η διεύρυνση των ρηγμάτων φαίνεται να είναι πιο έντονη στους οικισμούς των Αναργύρων, των Βαλτόνερων και του Φανού, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης στο «e-ptolemeos.gr». Αυτός είναι άλλωστε, είπε, ο λόγος που μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διατάχθηκε από τον γενικό γραμματέα κ. Ταφύλλη η άμεση διεξαγωγή τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης από την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με σκοπό την εξέταση κατολισθητικών φαινομένων και των επιπτώσεών τους, καθώς και την εκτίμηση της επικινδυνότητας για τις επηρεαζόμενες κατασκευές (οικισμοί, οδικό δίκτυο και συνωδά έργα) στις περιοχές των Τοπικών Κοινοτήτων Αναργύρων, Βαλτονέρων, Πεδινού, Ροδώνα και Φανού του Δήμου Αμυνταίου.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου ανέφερε ότι με το που ενημερώθηκε στις αρχές Αυγούστου σχετικά με την ύπαρξη ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΙΓΜΕ σχετικά με καταστροφικά φαινόμενα γεωλογικής αιτιολογίας, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών -στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «και ζητήσαμε την ενεργοποίηση αυτού του μνημονίου συνεργασίας με το ΙΓΜΕ, γιατί συνεχώς τα ρήγματα διευρύνονται.» Σημείωσε ότι «σε μια επίσκεψη που είχα κάνει στους Ανάργυρους τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι με ενημέρωσαν ότι τα ρήγματα διευρύνονται και δεν έχει σταθεροποιηθεί το φαινόμενο. Επίσης είναι γνωστό ότι στα Βαλτόνερα μια ολόκληρη περιοχή πρέπει να εγκαταλειφθεί -έχει γίνει μία σύσταση από τον Καθηγητή Σεισμολογίας κ. Λέκκα να εγκαταλειφθεί και να μεταστεγαστούν οι κάτοικοι που κατοικούν σ’ αυτή τη ζώνη που είναι επικίνδυνη κατά τον κ. Λέκκα. Στον Φανό ένα μεγάλο ρήγμα πιάνει επίσης ένα μεγάλο μέρος του οικισμού και δημιούργησε ρήγματα πολύ έντονα σε περίπου 7-8 σπίτια και σε 5-6 αποθήκες.»
Ο δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε μάλιστα ότι «υπάρχει αγωνία και αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Το να σου ζητάνε να εγκαταλείψεις το σπίτι σου και νη μη γίνεται τίποτε όλο αυτό το διάστημα από την πολιτεία και τη ΔΕΗ –που πολλοί θεωρούν υπεύθυνη- και αγωνία δημιουργεί και την πεποίθηση ότι έχουν εγκαταλειφθεί αυτοί οι άνθρωποι στην τύχη τους.» Ιδιαίτερα, που όπως τόνισε, επίκειται και η λήξη της περιόδου της έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί η περιοχή. «Γι’ αυτό ζητάμε την άποψη του ΙΓΜΕ, το οποίο έχει μια μεγάλη εμπειρία και το οποίο πιστεύω ότι θα επιβεβαιώσει τις υποψίες και την εντύπωση που έχουμε όλοι μας -και οι κάτοικοι- σχετικά με τη συνεχή ενεργοποίηση αυτού του φαινομένου και τη διεύρυνση των ρηγμάτων. Περιμένουμε να έρθει το ΙΓΜΕ, το οποίο θα συντάξει μια έκθεση σχετικά με την επικινδυνότητα αυτού του φαινομένου και τις επιπτώσεις στη ζωή και την περιουσία των κατοίκων αυτής της περιοχής.» Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Θεοδωρίδης, η επίσκεψη κλιμακίου του ΙΓΜΕ αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.