Στην ελληνική αποστολή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ECOFIN και της διαπραγματευσης του ΥΠΟΙΚ για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση συμμετείχε τις δύο προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, τετραμελής ομάδα στελεχών του ΥΠΕΝ με επικεφαλής το διευθυντή του γραφείου του υπουργού, κ. Νικολακάκη.
Οι πληροφορίες από την οδό Μεσογείων αναφέρουν ότι υπήρξαν συναντήσεις των στελεχών του ΥΠΕΝ με όλο το φάσμα των κοινοτικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, για όλα τα ανοικτά ενεργειακά ζητήματα με κύριο μενού, ωστόσο, την επόμενη μέρα μετά το ναυάγιο του διαγωνισμού αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της Κομισιόν επισήμαναν κατά τις συναντήσεις το γεγονός ότι η αποεπένδυση επιχειρείται μέσα σε ένα περιβάλλον με σημαντικά ανοικτά θέματα (ΑΔΙ, λειτουργία Αμύνταιου, αυξημένα μερίδια της ΔΗΕ σε παραγωγή και προμήθεια, δομή ηλεκτρικής αγοράς, μη επαρκής απόδοση του μηχανισμού ΝΟΜΕ κτλ), ωστόσο οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η πώληση των δύο συγκεκριμένων λιγνιτικών πακέτων Μελίτης και Μεγαλόπολης, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει το κοινοτικό δίκαιο.
“Μόνον αυτός ο φάκελος υπάρχει αυτή τη στιγμή προς συζήτηση” αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται στο τραπέζι όλα τα πιθανά σενάρια, χωρίς να έχει αποκλειστεί ακόμα η επανάληψη του διαγωνισμού από τη ΔΕΗ (με διαφορετικούς προφανώς όρους), ή ακόμα και η κατά κάποιον τρόπο συνέχιση του ίδιου του διαγωνισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πάνω στο τραπέζι και τα σενάρια του να αναλάβει η Κομισιόν την πώληση.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα διαδικασία χωρίς να τεθεί κανένα ζήτημα σε σχέση με τα υδροηλεκτρικά, θέμα για το οποίο συνεχίζει το ΥΠΕΝ να θεωρεί ότι αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.