Υπέρ του αγώνα των αγροτών, τάσσονται οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδριάζει απόψε με πρώτο θέμα τα αγροτικά προβλήματα, τι στιγμή που τρακτέρ έχουν κάνει ηχηρή εμφάνιση έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, στην π. νομαρχία Κοζάνης.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θεόδωρος Καρυπίδης, αναφέρθηκε στην ανισότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι αγρότες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Το μήνυμα που πρέπει να φύγει από τη Δυτική Μακεδονία είναι πολλαπλό. Μπαίνουν για ακόμη μια φορά, μπροστά, οι αγρότες, δεν είναι έτσι όπως θέλει να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι της μόδας κάθε τέτοια εποχή να βγαίνουν οι αγρότες. Οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει να φύγει ένα μήνυμα ότι “δεν πάει άλλο”. Πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής, να καθίσει να συζητήσει με τους αγρότες, να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. Είναι άδικο σε άλλες περιοχές να εισακούγονται, να υπάρχουν αποζημιώσεις και ενδο-νομαρχιακή ανισότητα. Αυτά προκαλούν αγανάκτηση και θυμό γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί το κράτος με δύο μέτρα και δύο σταθμά”.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Ελπίδα”, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, σημείωσε πως πρέπει να βγει ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δίνει έναν αγώνα επιβίωσης και ότι το περιφερειακό συμβούλιο δεν πρέπει να είναι χώρος καταγραφής προβλημάτων αλλά να συμβάλει στις λύσεις, αναφερόμενη και στη ρήτρα μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία. “Αυτή η περιφέρεια δεν αντέχει να χάσει ακόμη έναν παραγωγικό τομέα και πρέπει στην περιοχή να έρθουν λύσεις κατά προτεραιότητα”, τόνισε, προτείνοντας μια σειρά λύσεων για αγροτικό τιμολόγιο, πετρέλαιο κ.α. “Κανείς δεν πρέπει να κρυφτεί ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης”, τόνισε.
.
Για τους αγρότες που έχουν δίκιο και στενάζουν κάτω από αυτά τα μέτρα, μετά από μια δεκαετία κρίσης, με το κόστος παραγωγής να είναι τεράστιο, έκανε λόγο ο Στέφανος Πράσσος, δηλώνοντας πως θα στηρίξει τα αιτήματά τους.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σε δηλώσεις του, τόνισε πως το κόστος παραγωγής είναι ασύμφορο για τους αγρότες, τονίζοντας πως πρόκειται για ιδιαίτερο κρίσιμο πρόβλημα, κινδυνεύοντας να δημιουργηθεί επισιτιστική κρίση με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη διεθνή πραγματικότητα. “Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των παραγωγών, να υποστηριχθεί το κόστος παραγωγής ώστε να βγουν στις καλλιέργειες”, τόνισε, λέγοντας πως η παραγωγή προϊόντων είναι η βάση της οικονομίας.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τον Ελλήσποντο, τόνισε πως τα χωριά αυτά βρίσκονται κοντά στα εργοστάσια της ΔΕΗ, τη στιγμή που τα περισσότερα χωράφια τα παίρνουν για Φ/Β και επενδύσεις, τονίζοντας πως είναι οι πιο αδικημένοι της Ελλάδας, τη στιγμή που οι αποκαταστάσεις δεν προχωρούν.
Ο Δ. Μόσχος από τους αγρότες της Καστοριάς, βάζει το κόστος παραγωγής, την αύξηση ενέργειας, αύξηση ζωοτροφών και πετρελαίων, ζητώντας στήριξη από την κυβέρνηση. “Θα πρέπει το περιφερειακό συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων”, σημείωσε, λέγοντας πως οδηγούν τους μικρούς καλλιεργητές έξω από τις καλλιέργειες, σε μια Δ. Μακεδονία που ματώνει λόγω απολιγνιτοποίησης και άλλων ζητημάτων.
Από την πλευρά της η Δ. Κρητικού από τους αγρότες του Αμυνταίου, σημείωσε πως “φαίνεται περίτρανα τι μας βγάζει στο δρόμο. Κοινά προβλήματα μας βγάζουν έξω. Είμαστε αποφασισμένοι να μην κάνουμε βήμα πίσω, θα μείνουμε στα μπλόκα”.