Για τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου μετατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το σημερινό προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στο οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί το προτεινόμενο SPA για τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Αυτό αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου της εταιρίας ειδοποιήθηκαν χθες πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν και τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για τη χρήση του 2018.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κείμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας των δύο μονάδων δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο και προφανώς η σημερινή αναβολή του διοικητικού συμβουλίου φανερώνει πως ακόμη και την τελευταία στιγμή γίνονται απόπειρες συμπερίληψης όρων που θα καθιστούν πιο ελκυστικές τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.
Πάντως, παράγοντες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις της διαγωνιστικής διαδικασίας υποστηρίζουν πως «το SPA για την ώρα δεν περιλαμβάνει θεαματικές αλλαγές. Και με δεδομένο το αντίξοο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τον άνθρακα το εγχείρημα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ βρίσκεται και πάλι σε κρίσιμο σημείο», συμπληρώνουν.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ισχυρές αβεβαιότητες παραμένουν στο πλαίσιο της πώλησης των μονάδων, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να τις αποσαφηνίσουν.
Ακόμη και η συμφωνία με τους ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου της Αχλάδας για την τιμή των 16,5 ευρώ ανά τόνο την περίοδο 2020 – 2024, σύμφωνα με τους παράγοντες, δεν έχει αναρτηθεί μέχρι στιγμής στο VDR. Έτσι οι υποψήφιοι επενδυτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το πραγματικό περιεχόμενο της και να αξιολογήσουν αν τους συμφέρει.
Επίσης, για το θέμα των ΑΔΙ δεν φαίνεται ορατή λύση στο άμεσο μέλλον. Η Ευρ. Επιτροπή δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα των ελληνικών αρχών για λειτουργία του μηχανισμού.
Η στάση των υποψηφίων επενδυτών, όπως το να συνεχίσουν στη διαγωνιστική διαδικασία ή να αποχωρήσουν θα καθοριστεί από το τι θα
περιλαμβάνεται στο SPA. Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει μηχανισμός επιμερισμού ζημιών και κερδών, αλλά κάποιοι τουλάχιστον εκ των διεκδικητών έχουν ζητήσει να υπάρχουν άλλου τύπου ρήτρες που να δημιουργούν κάποια σχετική ασφάλεια στον μελλοντικό αγοραστή.
Για παράδειγμα να υπάρχουν σενάρια που να προβλέπουν άλλους όρους για την περίπτωση που θα υπάρχουν ΑΔΙ (και διαβαθμίσεις ανάλογα με τα ποσά) και άλλους αν δεν θα υπάρχουν. Ή αντίστοιχα να υπάρχουν προβλέψεις ανάλογα με την πορεία των τιμών CO2.
Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται από τους “μνηστήρες” το να υπάρχουν γραπτές δεσμεύσεις (κάποιοι μάλιστα θέτουν και θέμα αποζημιώσεων) για το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (με πρώτο σε σημασία το Αμύνταιο), και βέβαια για την τροφοδοσία της Μελίτης (ποσότητες και τιμές) από το ορυχείο της Αχλάδας.
Ως προς το θέμα του ΑΗΣ Αμυνταίου, η διοίκηση της δημόσιας εταιρίας αν κι επιχείρησε να φέρει σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο το θέμα του κλεισίματος του, όταν εξαντληθούν οι ώρες λειτουργίας του, εντούτοις ανέβαλε τη λήψη απόφασής. Πληροφορίες θέλουν, οι διεκδικητές να αναμένουν και για το Αμύνταιο γραπτή δέσμευση.