Αρχική > Ενέργεια > ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επόμενο στοίχημα τα πλωτά φωτοβολταϊκά και η αποθήκευση – 8 Σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη και Πλωτοί Φ/Β σταθμοί σε Λίμνη Πολυφύτου και λιμνοδεξαμενή Φλώρινας

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επόμενο στοίχημα τα πλωτά φωτοβολταϊκά και η αποθήκευση – 8 Σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη και Πλωτοί Φ/Β σταθμοί σε Λίμνη Πολυφύτου και λιμνοδεξαμενή Φλώρινας

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Αποφασισμένη να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και με έργα αποθήκευσης και πλωτά φωτοβολταϊκά εντός της επόμενης τριετίας εμφανίζεται η διοίκηση της ΔΕΗΔΕΗ -3,13% Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ).

Το πρώτο βήμα έγινε με την υποβολή των σχετικών αιτήσεων στη ΡΑΕ, για τις οποίες αναμένεται η έγκριση, και το δεύτερο είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις αυτές, όπως επισημαίνεται αρμοδίως.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕHΑΝ σχεδιάζει οκτώ συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με σωρευτική ισχύ περίπου 1 GW και χωρητικότητα περί τις 3 GWh. Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε πλέον των 500 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή της διοίκησης της εταιρείας να αναπτύξει μονάδες αποθήκευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά, δηλαδή, διαφορετικά επίπεδα ισχύος και διαφορετικές ώρες λειτουργίας, καθώς και με γεωγραφική διασπορά, εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο της να ενταχθούν οι μονάδες αυτές σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η ΔΕHΑΝ ήταν η πρώτη εταιρεία που υπέβαλε στη ΡΑΕ σχετικές αιτήσεις, στα τέλη του 2020, για ανάλογα έργα συνολικής ισχύος περί τα 50 MW. Οι σταθμοί αυτοί σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και σε λιμνοδεξαμενή της Φλώρινας.

Οι επενδύσεις τόσο για τα έργα αποθήκευσης όσο και τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα υλοποιηθούν αποκλειστικά από τη ΔΕHΑΝ. Αντίθετα, τα πλωτά θαλάσσια αιολικά, που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της εταιρείας αλλά σε δεύτερο χρόνο, θα επιδιωχθεί να αναπτυχθούν σε συνέργειες με άλλους επενδυτές, με τους οποίους βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις.

Στον πυρήνα του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕHΑΝ περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των ορυχείων της μητρικής ΔEΗ κατά τη μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορα ορυχεία της ΔΕH, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW.

Στα τέλη του 2022, η ΔΕHΑΝ προσδοκά να διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ πάνω από 500 MW, με στόχο της επόμενης τριετίας το 1,5 GW.

 

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Νέο πρατήριο φυσικού αερίου κίνησης Fisikon στα Κοίλα Κοζάνης

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας ενός νέου πρατήριου φυσικού αερίου κίνησης Fisikon (JETOIL) ...