Σοβαρές επιφυλάξεις για την πορεία της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη διατυπώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας, ασκώντας έντονη κριτική στον σχεδιασμό και τις επιλογές που έγιναν από το 2024 και μετά, απαντώντας στις ανησυχίες που προκάλεσε η επιστολή της ΔΕΗ για καθυστερήσεις στα έργα.
Όπως ανέφερε, ο συνδυασμός «Ενότητα», είχε από την αρχή μια «πιο καθαρή εικόνα» για την εξέλιξη του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι ήδη από τη φάση των πρώτων αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν εμφανές πως το σχέδιο, με τον τρόπο που συμφωνήθηκε, δεν μπορούσε να προχωρήσει. «Αυτό το αναδείξαμε με επανειλημμένες παρεμβάσεις και δημοσιεύσεις», σημείωσε ο ίδιος.
Ο κ. Μαλούτας, υπενθύμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης είχε συναινέσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας με τη ΔΕΗ, το οποίο προέβλεπε σαφές χρονοδιάγραμμα για την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και το κλείσιμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έως το τέλος του 2025. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε απορία για το τι θα εισηγηθεί η δημοτική αρχή στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, όπου το θέμα της τηλεθέρμανσης τίθεται πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
Αναφερόμενος στην υλοποίηση των έργων, ο κ. Μαλούτας έκανε λόγο για υπαρκτές καθυστερήσεις τόσο στον αγωγό διασύνδεσης όσο και στις απαιτούμενες μετασκευές στο αντλιοστάσιο της τηλεθέρμανσης. Όπως εκτίμησε, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα έργα αυτά δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το 2028. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, η κάλυψη των αναγκών θα βασιστεί σε λέβητες αιχμής που κατασκευάζει η ΔΕΗ στον χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΚ στην περιοχή του Κασλά Κοζάνης.
Παράλληλα, επικαλούμενος την επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, υποστήριξε ότι η διαδημοτική επιχείρηση «ουσιαστικά δεν υφίσταται», καθώς –όπως είπε– δεν είναι εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ, ενώ σημείωσε ότι τα έργα που έχει αναλάβει η ΔΕΗ προχωρούν κανονικά, με τη μονάδα ΣΗΘΥΑ να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις μονάδες αιχμής έως τον Οκτώβριο του 2026.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της προμήθειας καυσίμου, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τη ΔΕΥΑΚ για την εξασφάλιση πετρελαίου. «Η κατάσταση τα τελευταία δυόμισι χρόνια κινείται χωρίς σταθερή κατεύθυνση», ανέφερε, ασκώντας παράλληλα κριτική στη δημοτική αρχή για την απουσία προόδου σε βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις, όπως το σχέδιο eco-θέρμανσης.
Τέλος, αναφέρθηκε και στις συζητήσεις για την επέκταση της τηλεθέρμανσης σε Δρέπανο και Κρόκο, επισημαίνοντας ότι παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιο απτό αποτέλεσμα.































