Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε οκτώ Άδειες Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, συνολικής ισχύος 950 MW.
Από τις 8 αιτήσεις, τα δύο έργα βρίσκονται στη Μεγαλόπολη και τα 6 έργα στη Δυτική Μακεδονία, στις περιοχές δηλαδή της απολιγνιτοποίησης, όπου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προγραμματίζει μεγάλου ύψους επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Τα 8 έργα αποθήκευσης ενέργειας θα παρέχουν χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 3 GWh. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, πολλαπλάσια από όλες όσες έχουν ήδη κατατεθεί για αδειοδότηση στη ΡΑΕ.
Η ΔΕΗ δυναμικά και στην αποθήκευση ενέργειας
Η αποθήκευση ενέργειας, αποτελεί τον σημαντικό κρίκο για την καλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα, αφού βελτιστοποιεί τη διείσδυση των σταθμών ΑΠΕ στην αγορά. Ουσιαστικά δίνει λύση στην ανάγκη σταθερότητας εφοδιασμού του ηλεκτρικού συστήματος, που δεν εξασφαλίζεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της υψηλής μεταβλητότητας της παραγωγής τους.
Με την παρουσία του στον ανερχόμενης σημασίας ενεργειακό κλάδο της αποθήκευσης, ο όμιλος ΔΕΗ αυξάνει το είδος των τεχνολογιών για τις οποίες διαθέτει Άδεια Παραγωγής έχοντας πλέον ένα μεγάλο και πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη.
«Ο όμιλος θεωρεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης θα είναι απαραίτητες στο νέο ενεργειακό μίγμα που προγραμματίζεται και δίνει μεγάλη προσοχή ώστε να επενδύσει σε αυτές. Με προσεκτικά επιχειρηματικά βήματα και έχοντας ως βάση το επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου προχωράει γρήγορα στην ανάπτυξη και υλοποίηση αυτών των επενδύσεων» σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.
Εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου
Υπενθυμίζεται, ότι η ΡΑΕ, παρότι δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας ακόμη, στα τέλη του 2020 προχώρησε σε ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία ορίζει ότι η αδειοδότηση μπορεί να γίνει με βάση τον Κανονισμό του 2000, που αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος.
Το θεσμικό πλαίσιο, όταν ολοκληρωθεί θα ορίζει άλλες σημαντικές παραμέτρους που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, όρους σύνδεσης κλπ., καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις χρηματιστηριακές αγορές ενέργειας οι σταθμοί αποθήκευσης, παρέχοντας φορτίο αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας, εξισορρόπησης κ.λπ.
Πηγή: https://www.mononews.gr/