Με τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή να έχει συμπληρώσει δύο χρόνια και τις ελπίδες για κατάπαυση του πυρός να μη διαφαίνονται στον ορίζοντα, ο κλάδος της ελληνικής γούνας προσπαθεί να ανασυνταχθεί.
Τα πλήγματα για τη διεθνώς φημισμένη γούνα της Καστοριάς τα τελευταία χρόνια ήταν απανωτά.
Το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και το πάγωμα κάθε εμπορικής και εξαγωγικής δραστηριότητας έπληξε σημαντικά τους γουνοποιούς, οι οποίοι απώλεσαν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εξαγωγές προς τη Ρωσία από τα 45 εκατομμύρια ευρώ το 2019, χρονιά προ πανδημίας, έπεσαν στα 8 εκατομμύρια ευρώ το 2020.
Το 2021 ο κλάδος φάνηκε πως ανακάμπτει με την αξία των εξαγωγών να ανεβαίνει στα 14,5 εκ. ευρώ ωστόσο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το 2019 με τις απανωτές κρίσεις οι μειώσεις εξαγωγών γούνας έχουν αγγίξει το 70%.
Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι οι μοναδικοί που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας εδώ και 25 μήνες ως μια προσπάθεια υποστήριξης από πλευράς της πολιτείας.
Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση σε πωλήσεις πολυτελών αγαθών σε Ρώσους υπηκόους ως αντίποινα στην Ρωσία είχαν ως συνέπεια να σταματήσει κάθε εξαγωγική δραστηριότητα με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας να χάσουν εκατομμύρια ευρώ από τις παραγγελίες, αλλά και από έτοιμα ενδύματα που ήταν έτοιμα να αποσταλούν σε εκλεκτούς πελάτες στη Ρωσία, στην εμπόλεμη Ουκρανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου υπάρχουν καταστήματα ρωσικών συμφερόντων.
«Από την απόφαση για το εμπάργκο χάσαμε το 90% της δουλειάς μας. Έκλεισαν εκατοντάδες γουναράδικα και χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας» επισημαίνει στη Voria.gr ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολος Τσούκας.
Χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα στη βαρυχειμωνιά που έχει πλήξει τον κλάδο, αποτέλεσε η διοργάνωση της 49ης Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή δεκάδων εκθετών από μεγάλους οίκους του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας και εκατοντάδων εμπορικών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας αναφέρει στη Voria.gr πως η 49η Διεθνής Έκθεση Γούνας ήταν η καλύτερη με διαφορά κλαδική έκθεση γούνας που έγινε στον κόσμο.
«Υπήρχαν 87 εκθέτες από την Ελλάδα και μεγάλους οίκους του εξωτερικού όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Κροατία, η Φιλανδία και η Κίνα, ενώ εκατοντάδες ήταν οι εμπορικοί επισκέπτες από όλον τον κόσμο, από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μέχρι τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Νότια Κορέα, το Κουβέιτ, την Τουρκία και την Βαλτική».
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκα, η Έκθεση έστειλε το μήνυμα ότι παρά τα σοβαρά προβλήματα λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, ο υπόλοιπος κόσμος επιστρέφει ξανά τόσο στη φυσική όσο και στην οικολογική γούνα.
«Όλοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας φέτος το πρώτο πράγμα που λανσάρουν είναι η γούνα, το δέρμα και συνδυασμούς με ύφασμα. Φαίνεται πως μετά από δέκα και πλέον χρόνια η γούνα επιστρέφει ξανά σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν μεγάλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Αμερική και τώρα Κίνα όπου οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις πωλήσεις, καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε στο μηδέν, αλλά εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες με την Έκθεση έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ανακάμψουμε. Γνωρίζαμε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, αλλά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι πελάτες ήταν διψασμένοι για γούνα, είδαμε ότι μετά από χρόνια αμφισβήτησης οι Ευρωπαίοι και ο υπόλοιπος κόσμος κάνει ξανά στροφή στην γούνα της Καστοριάς».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας επισημαίνει ότι η στροφή του κόσμου προς τα φυσικά προϊόντα είναι ένα θετικό σημάδι για τη γούνα και εκτιμά πως, όταν ο πόλεμος λήξει, ο κλάδος θα εκτοξευθεί.
«Ο πόλεμος που έγινε προς εμάς τα προηγούμενα χρόνια από το πλαστικό ρούχο είχε κάνει μεγάλη ζημιά. Βλέπω ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όλη η πολιτική στρέφεται κατά του πλαστικού και ξεκινούν καμπάνιες υπέρ των φυσικών προϊόντων», σημειώνει.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο, αφού η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς συμπληρώνει τα 50 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια γουνοποιία.