Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε Περιφέρειες της ΕΕ που συμμετέχουν στο έργο με πιλοτική περιοχή με σκοπό την εκμετάλλευση και την αποκατάσταση παλαιών λιγνιτορυχείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σχετικά με το MarginUp!
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο MarginUp! ξεκίνησε με σκοπό να αυξήσει τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Το έργο MarginUp! θα αναπτύξει βιώσιμες και κυκλικές αλυσίδες αξίας για την παραγωγή βιοπροϊόντων και βιοκαυσίμων από φυσικές πρώτες ύλες που καλλιεργούνται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Εισάγοντας μη εδώδιμες καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο κλίμα και φιλικές προς τη βιοποικιλότητα σε υποβαθμισμένα και χαμηλής παραγωγικότητας εδάφη, το MarginUp! θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του γεωργικού συστήματος, θα ενισχύσει τη βιοποικιλότητα και θα προωθήσει τη συμμετοχή των φορέων.
Το έργο MarginUp! θα προτείνει λύσεις για τη διασφάλιση της χρήσης και την απόδοση της κερδοφορίας σε υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ θα παρέχει ταυτόχρονα μια άφθονη τοπική πηγή ανανεώσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων και θα υποστηρίζει την αποκατάσταση και την υγεία του οικοσυστήματος. Το έργο MarginUp! θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με διαχειριστές γης, αγρότες και ενδιαφερόμενους φορείς από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία βιοοικονομίας.
Αυτό το έργο, διάρκειας 48 μηνών, ξεκίνησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2022 και θα λάβει συνολική επιχορήγηση περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Horizon Europe στα πλαίσια του προγράμματος «Κυκλική οικονομία και τομείς της βιοοικονομίας» (CORDIS).
Μέσα από αυτές τις δράσεις, το έργο MarginUp! συμβάλλει άμεσα στους στόχους και τις πολιτικές της Ευρώπης για την κλιματική ουδετερότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, η Στρατηγική Βιοοικονομίας και η Στρατηγική της ΕΕ για το Έδαφος.
Μαθαίνοντας στην πράξη: Η περίπτωση της Ελλάδας
Το έργο συντονίζεται από το Ινστιτούτο Leibniz Institute of Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB) και σε αυτό συμμετέχουν 29 Ευρωπαίοι εταίροι από οκτώ διαφορετικές χώρες και δύο διεθνείς εταίροι από Αργεντινή και Νότιο Αφρική, που συνολικά καλύπτουν από όλους τους τομείς της γεωργίας και της βιοοικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης εναρκτήριας συνάντησης στη Mérida της Ισπανίας, η κοινοπραξία του MarginUp! συζήτησε για πρώτη φορά από κοντά τις μελλοντικές της εργασίες.
Το έργο MarginUp! βασίζεται σε επτά πιλοτικές περιοχές. Στην Ελλάδα η πιλοτική περιοχή περιλαμβάνει υποβαθμισμένα εδάφη παλιών λιγνιτορυχείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στην υλοποίηση θα συμμετέχουν το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας-CluBE, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η ΔΙΑΔΥΜΑ και η ALFA WOOD GROUP.