Ήταν μια βραδιά γιορτής για τη γαστρονομία, αυτή της Δευτέρας 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, όπου απονεμήθηκαν οι Χρυσοί Σκούφοι 2024, που μετρούν ήδη 31 χρόνια παρουσίας και επιρροής στα εστιατορικά πράγματα της χώρας. Aπ’ τη σκηνή τους παρέλασαν μερικοί από τους πλέον δημοφιλείς σεφ σε μια τελετή που έκλεισε με ένα εντυπωσιακό δείπνο «4 χεριών».
Την υψηλότερη βαθμολογία του θεσμού συγκέντρωσαν δύο εστιατόρια του σεφ Έκτορα Μποτρίνι, το Etrusco στην Κέρκυρα και Botrini’s Athens, καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως. Μόνο έκπληξη δεν θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηρίσει κανείς τούτη την πρωτιά, αφού το Etrusco βρίσκεται στην κορυφή της «χρυσής λίστας» για 12 συναπτά έτη. Τα δύο προαναφερθέντα εστιατόρια του Μποτρίνι είναι άλλωστε και τα μοναδικά εστιατόρια της Ελλάδας με δύο Χρυσούς Σκούφους.
Οι Χρυσοί Σκούφοι 2024 σε αριθμούς
Συνολικά φέτος διακρίθηκαν 43 εστιατόρια διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια, σε νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα -κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε τουριστικούς προορισμούς. Τα 17 από τα διακριθέντα με Χρυσούς Σκούφους εστιατόρια συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Οι νέες αφίξεις στην ομάδα των βραβευμένων έφτασαν φέτος τις 9, ενώ 5 εστιατόρια έχασαν το περσινό τους Σκούφο. Πολύ κοντά στο ακριβοθώρητο 15άρι, που εξασφαλίζει το Χρυσό Σκούφο βρέθηκαν 19 εστιατόρια, οι σεφ και ιδιοκτήτες των οποίων έφυγαν με την τιμητική διάκριση Top Notch. Για άλλη μια χρονιά δόθηκε το βραβείο To Watch στο καλύτερο νέο εστιατόριο (πρόκειται για το Nyn Esti), ενώ ο Θοδωρής Μωυσίδης είναι από χθες Chef Patissier 2024.
Την τελετή παρουσίασαν ο Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα ΠαπουτσάκηΤην τελετή παρουσίασαν ο Γιώργος Καραμίχος και η Κατερίνα Παπουτσάκη
Αυστηροποίηση της βαθμολογίας
Σχολιάζοντας την υπερσυγκέντρωση εστιατορίων στη βαθμολογική ζώνη κάτω του 15/20 που απαιτεί ένας Χρυσός Σκούφος και την απουσία εστιατορίων με βαθμό άνω του 16/20 και ακόμη περισσότερο του 16,5/20 που προϋποθέτουν οι δύο Χρυσοί Σκούφοι, η Άννη Ηλιοπούλου, υπογράμμισε την ανάγκη αυστηροποίησης των κριτηρίων και της βαθμολόγησης της γευσιγνωστικής επιτροπής. Για τη συνιδιοκτήτρια του περιοδικού «αθηνόραμα», εμπνεύστρια και επικεφαλής των Χρυσών Σκούφων, αλλά και το σύνολο του καταξιωμένου τιμ το γεγονός μαρτυράει απ’ τη μια μεριά την εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο της ελληνικής εστίασης. Απ’ την άλλη όμως -και καθώς ο στόχος του θεσμού δεν είναι «να μοιράζει βραβεία», όπως ειπώθηκε, αλλά να ωθεί σε ακόμη καλύτερα και ποιοτικότερα εστιατόρια- απαιτεί επαναπροσδιορισμό της αξιολογικής πολιτικής του. Κάτι τέτοιο έρχεται έπειτα από πολλά χρόνια.
Oι σεφ Jacob Jan Boerma και Παύλος Κυριάκης με τον κριτικό γεύσης Δημήτρη ΑντωνόπουλοOι σεφ Jacob Jan Boerma και Παύλος Κυριάκης με τον κριτικό γεύσης Δημήτρη Αντωνόπουλο
Ένα έξοχο δείπνο «4 χεριών»
Αυτή τη φορά οι Χρυσοί Σκούφοι επεφύλαξαν στους βραβευμένους και στους παρευρισκόμενους μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, καθώς το δείπνο της διοργάνωσης υπέγραψαν δύο «αστεράτοι» σεφ, οι Jacob Jan Boerma και Παύλος Κυριάκης. Ο Jacob Jan Boerma, βραβευμένος με 3 αστέρια Micelin, θεωρείται μετρ μιας φινετσάτης, διεθνούς κουζίνας υψηλής τεχνικής και διευθύνει τρία βραβευμένα εστιατόρια σε Άμστερνταμ, Αμβέρσα και Τόκυο. Ο Παύλος Κυριάκης, βραβευμένος με 1 αστέρι Michelin και Χρυσούς Σκούφους συγκαταλέγεται στους πλέον ταλαντούχους και επιδραστικούς σεφ της νεότερης γενιάς. Οι δυο τους συνέπραξαν σε ένα μενού με τόλμη και κομψότητα, όπου η Μεσόγειος διασταυρώθηκε με διεθνικές επιρροές, σε γευστικά αποτελέσματα που δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Οι πρώτοι των πρώτων
Ακολουθεί η λίστα των 9 εστιατορίων που συγκέντρωσαν από 16/20 και πάνω βαθμούς, μια βαθμολογική ζώνη δύσκολη πλέον γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να δουν την πλήρη λίστα και των 43 βραβευμένων εστιατορίων και τους σεφ τους στην επίσημη σελίδα των Χρυσών Σκούφων πατώντας εδώ.
Etrusco (17/20), Δύο Σκούφοι | Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης | Κέρκυρα
Botrini’s Athens (16,5/20), Δύο Σκούφοι | Σεφ: Έκτoρας Μποτρίνι, Νίκος Μπίλλης | Αθήνα
Botrini’s Santorini (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Θωμάς Μπόσμος, Executive Σεφ: Έκτορας Μποτρίνι | Σαντορίνη
Delta (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Γιώργος Παπαζαχαρίας , Θάνος Φέσκος | Αθήνα
Herve Restaurant (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Ερβέ Προνζάτο , Γρηγόρης Κίκης | Πετράλωνα
Pelagos (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Luca Piscazzi | Βουλιαγμένη
Squirrel (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Βασίλης Μουρατίδης | Νικήτη Χαλκιδικής
Tree House (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Δημήτρης Παμπόρης | Βουρβουρού, Ν. Χαλκιδικής
Varoulko Seaside (16/20), Ένας Σκούφος | Σεφ: Κομνηνός Μουφλουζέλης, Λευτέρης Λαζάρου | Μικρολίμανο
Πηγή: https://www.ethnos.gr