Αφορμή για την συγγραφή κάποιων σκέψεων από έναν άνθρωπο που ασχολείται για 15 χρόνια περίπου σαν εργαζόμενος στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας ήταν μία δημοσίευση στον τοπικό τύπο για μία εκδήλωση του ΚΚΕ για την Υγεία που έγινε πρόσφατα στην Πτολεμαΐδα. Δεν θα μπω στην ουσία της συζήτησης γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μου, αλλά θα σταθώ σε κάποια στοιχεία που ανακοινώθηκαν και τα οποία δεν έχω κάποιον λόγο να αμφισβητήσω. Παραθέτω λοιπόν τα στοιχεία όπως ανακοινώθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση:
Μαμάτσειο Νοσοκομείο τέλος του 2016:
Από 84 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, υπηρετούν μόνο 41 μόνιμοι ειδικοί γιατροί. Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό από 410 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 267 μόνιμοι εργαζόμενοι. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Κοζάνης από 7.877.506,91 ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 3.280.574,34 ευρώ το 2016. Δηλαδή είναι μειωμένος πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας:
Από 59 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ΕΣΥ και 34 ειδικευόμενων, υπηρετούν: 47 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ, 12 επικουρικοί που καλύπτονται μισθολογικά από έξοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και 15 ειδικευόμενοι. Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας από 15.068.901.,83 € ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 7.065.699,50 € ευρώ το 2017. Μείωση πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Αν προσέξει κάποιος λίγο προσεκτικά τα στοιχεία θα διαπιστώσει ότι εδώ και χρόνια ο προϋπολογισμός του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου είναι υπερδιπλάσιος αυτού του Μαμάτσειου και αυτό δεν προξένησε κάποιο ενδιαφέρον να αναρωτηθεί κάποιος: μα τι συμβαίνει εκεί στο Μποδοσάκειο τι γίνεται και ξοδεύουν τόσα χρήματα. Απλά δεν έγινε αυτό γιατί όλοι ξέρουν ότι η προσφορά του προσωπικού του Νοσοκομείου όλα αυτά τα χρόνια είναι σημαντική παρόλο που υπολείπεται σε προσωπικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό και βοηθητικό. Θα επαναλάβω κάτι που έχω επισημάνει εδώ και χρόνια : Το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο δεν έχει υποστηρικτές. Και για να επιβεβαιώσω αυτό θα θέσω ορισμένα ερωτήματα:
Στις αρχές του 2018 έπρεπε να παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου που προέκυψε από την επέκταση κατά 5000 τετραγωνικών μέτρων. Γιατί δεν έγινε ακόμη; Γιατί δεν προβλέφθηκε να υπάρχει μία αυτόματη γεννήτρια ρεύματος, και όταν διαπιστώθηκε βρέθηκαν τα χρήματα αμέσως από την Περιφέρεια, αλλά ακόμη δεν έγινε η προμήθειά της και το έργο δεν παραδόθηκε.
Που είναι ο Δήμος Πτολεμαϊδας για να λειτουργήσει τον εξαιρετικό και με προδιαγραφές ευρωπαϊκές Παιδικό Σταθμό, όταν οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν λειτουργούν οι δύο τουλάχιστον σε κτίρια υποδεέστερα. Που είναι όλοι αυτοί οι υπερασπιστές του Δημοτικού Συμβουλίου για το Νοσοκομείο να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της παράδοσης της επέκτασης.
Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ο χρωματισμός του παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου, όταν έχει εξαγγελθεί εδώ και έναν χρόνο και υπάρχουν τα χρήματα από παραχώρηση της περιφέρειας;
Υπάρχει απάντηση σε αυτά; Βεβαίως και υπάρχει. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η χορήγηση 13 εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο υγείας για την επέκταση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου και θεωρώ ότι καλώς έγινε. Πρέπει όμως να ανακοινώνονται κάποια έργα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο για να προχωρούν κάποια έργα στο Μποδοσάκειο; Γιατί όμως όλοι αυτοί Βουλευτές, Διοικητές, Υπεάρχες και λοιποί δεν φροντίζουν να παραδοθεί η νέα πτέρυγα; Κάποιοι είπαν μεγαλόφωνα ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει η νέα πτέρυγα αν δεν έλθουν γιατροί. Υπάρχει όμως η αιμοδοσία που λειτουργεί και πρέπει να αναβαθμισθεί, υπάρχει η σχολή μαιών που πρέπει να τακτοποιηθεί και να αποκτήσει τον χώρο της, υπάρχει ο παιδικός σταθμός που πρέπει να λειτουργήσει, υπάρχει γενικότερα η αναβάθμιση του Νοσοκομείου μέσα από τις ανάγκες που θα προκύψουν αφού οι νέοι χώροι θα δώσουν νέα ώθηση στην λειτουργία του Νοσοκομείου.
Δεν ξέρω τι φταίει για όλα αυτά: η αδιαφορία των ιθυνόντων, η καλοκαιρινή ραστώνη, η διατήρηση τεχνηέντως της αντιπαράθεσης Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, όλα μαζί ή κάτι άλλο πιο βαθύ που δεν μπορώ να διανοηθώ. Γνωρίζω όμως ότι οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες και δεν είναι απόφαση του Υπουργείου Υγείας.
Η πρότασή μου αν και δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία. Ο διαχωρισμός των δύο Νοσοκομείων με διαφορετικές Διοικήσεις και το καθένα ας πάρει τον δρόμο του. Έναν δρόμο που θα είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας
Χρήστος Κατσίνας – Νεφρολόγος
Διευθυντής ΕΣΥ