Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Γαστρονομία και διατροφή > Χουνκιάρ μπεγεντί στη γάστρα

Χουνκιάρ μπεγεντί στη γάστρα

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Χουνκιάρ μπεγεντί στη γάστρα  

Χρόνος παρασκευής: 45 λεπτά

Ψήσιμο: 1,5-2 ώρες

Υλικά: για 6 άτομα

Για το κοκκινιστό

  • 1.300 γρ. κρέας από μοσχαρίσιο κότσι άνευ οστού
  • 8 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 γρ κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 κ.τ.σ.  ντομάτα πελτές
  • 6 μεσαίες ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 λίτρο νερό καυτό
  • 3 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 8 μεσαίες μελιτζάνες
  • 3 φλ. γάλα
  • 5 κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 5 κ.τ.σ.  βούτυρο  γάλακτος
  • 2 κ.τ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.τ.γλ. πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη

Παρασκευή

Το κοκκινιστό: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβω το κρέας σε μερίδες ή ζητάω από το χασάπη να μου το κόψει.  Προθερμαίνω στο μάτι φαρδιά κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή τηγάνι ( ή, όταν έρθει η ώρα, μεταφέρω το φαγητό από το τηγάνι σε γάστρα). 

Τσιγαρίζω στο λάδι τα κομμάτια κρέας  περίπου δέκα λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  Αφού ροδίσει το κρέας ρίχνω το κρεμμύδι.  Τσιγαρίζω για 5 επιπλέον λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και ρίχνω και το σκόρδο. Τσιγαρίζω άλλα 3 λεπτά.

Ρίχνω στην κατσαρόλα με το κρέας τον πελτέ και τον ανακατεύω. Προσθέτω την τριμμένη ντομάτα και το νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω.  Μόλις έλθουν σε ελαφρύ βρασμό σκεπάζω το φαγητό και το βάζω στον φούρνο για 1,5 ώρα.  Δοκιμάζω το κρέας, αν έχει μαλακώσει και, αν χρειάζεται, το  αφήνω παραπάνω ώρα στον φούρνο. Ελέγχω το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτω αν χρειαστεί.

Ο πουρές μελιτζάνας: Κάνω αρκετές τρύπες με πιρούνι στις μελιτζάνες, για να μην σκάσουν, κατά το ψήσιμο.

Εάν μπορώ, τις ψήνω απευθείας πάνω στη φωτιά σε μάτι υγραερίου ή στο καμινέτο, μέχρι να καεί  η φλούδα και να μαλακώσουν καλά.  Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν την διεγερτική γεύση του καπνίσματος.  (Η καμένη μελιτζάνα φαίνεται και στη φωτογραφία).

Εναλλακτικά τις βάζω σε ταψί στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν 20 με 30 λεπτά.

Όταν μαγειρευτούν, τις αφήνω να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζω. Αφαιρώ λίγο σπόρο, αν έχουν πολύ. Τις βάζω στο μπλέντερ μαζί με το γάλα, το βούτυρο και το αλεύρι και τις κάνω αλοιφή.

Μεταφέρω το υλικό σε κατσαρόλα και σε ελαφρύ βρασμό  ανακατεύω μέχρι να πήξει ο πουρές.

Αποσύρω από τη φωτιά.

Ανακατεύω το τυρί και ελέγχω το αλατοπίπερο.

Καλή σας όρεξη!

Πηγή: http://www.bostanistas.gr

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – Anni-Frid Lyngstad – Så Synd Du Måste Gå (It Hurts To Say Goodbye) (1969)

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Σημερινή εικόνα της αγοράς της Πτολεμαΐδας εν μέσω click away-Τι ...