Το θέμα του περιβάλλοντος είναι ομολογουμένως πολύ σοβαρό για την περιοχή, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ένα άρτιο δίκτυο σταθμών μέτρησης ρύπανσης, το οποίο να παρακολουθεί την κατάσταση και να λαμβάνονται μέτρα όταν απαιτείται.
Ως γνωστόν στο ενεργειακό λεκανοπέδιο υπάρχει οργανωμένο δίκτυο, το οποίο όμως σύμφωνα τους ειδικούς πρέπει να συμπληρωθεί με κάποιους νέους σταθμούς μέτρησης και με αναδιάταξη – μεταφορά σε διαφορετικά σημεία κάποιων άλλων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε άλλους δύο σταθμούς μέτρησης για τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Φλώρινας, προκειμένου να τοποθετηθούν στις πρωτεύουσες. «Δεν νοείται να μην έχουν ούτε έναν σταθμό μέτρησης ολόκληροι νομοί, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης», δήλωσε αρμόδιος παράγοντας. Βεβαίως, για να τοποθετηθεί ή να μετακινηθεί ένας σταθμός μέτρησης απαιτείται έγκριση και σχετική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται τώρα η διαδικασία, καθώς κατατέθηκε από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχετική αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Επίσης, αναμένονται ορισμένες μεταβολές ακόμη, καθώς η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Κοζάνης ζητά την κάλυψη της περιοχής Σερβίων – Βελβεντού με έναν σταθμό μέτρησης ρύπανσης, τον οποίο θεωρεί άκρως απαραίτητο, αφού σ’ ολόκληρη την περιοχή δεν υπάρχει παρόμοιος. Γι’ αυτό πρότεινε να μεταφερθεί ο σταθμός της Κάτω Κώμης και να μεταφερθεί στα Σέρβια. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο σταθμός της Κάτω Κώμης δεν είναι απαραίτητος, αφού καλύπτεται από τον σταθμό των Πετρανών. Ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχει μία συζήτηση για μεταφορά του σταθμού μέτρησης του οικισμού της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, θέμα που θέτει η ίδια η ΔΕΗ, η οποία προτείνει να μεταφερθεί ο συγκεκριμένος σταθμός στην Ασβεστόπετρα. Ως γνωστόν ο συγκεκριμένος σταθμός μέτρησης του Οικισμού …χτυπάει συνήθως «κόκκινο», αφού βρίσκεται μέσα στο κέντρο των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ και η περιοχή είναι άκρως επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. Ίσως γι’ αυτό η ΔΕΗ επιδιώκει να τον μετακινήσει και να τον βγάλει έξω από το κέντρο των δραστηριοτήτων και να τον πάει σε καθαρότερη περιοχή, προκειμένου να μην έχει έναν σταθμό που την …εκθέτει συνεχώς, με τις υπερβάσεις των ορίων ρύπανσης. Όμως, ο ισχυρός αντίλογος είναι ότι εφ’ όσον στον οικισμό μένει ακόμη αρκετός κόσμος, αλλά και στα ορυχεία εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, δεν μπορεί να μην υπάρχει σταθμός μέτρησης που να παρακολουθεί την κατάσταση του περιβάλλοντος.
Τέλος, συζητιέται η μετακίνηση του σταθμού της Ποντοκώμης στα Κοίλα, αλλά μάλλον αυτό θα γίνει όταν φτάσει το ορυχείο στο χωριό. Γίνεται φανερό ότι για την αναδιάταξη των σταθμών μέτρησης ρύπανσης αναμένονται τελικές αποφάσεις και βεβαίως η έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.