Σαπίζουν τα τριφύλλια στα χωράφια της Δ. Μακεδονίας
Ζημιές σε διάφορες αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι που έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, οι συνεχείς βροχές που δεν λένε να σταματήσουν έχουν ήδη καταστρέψει παραγωγές που είναι προς συγκομιδή, ενώ οι αγρότες φοβούνται ότι τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις.
Το βαρύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι αγρότες του Μεσοβούνου στις δενδροκαλλιέργειες, θέμα για το οποίο ο «e-ptolemeos.gr» είχε εκτενές ρεπορτάζ την προηγούμενη εβδομάδα, γι’ αυτό τώρα θα αναφερθούμε στις ζημιές που προκάλεσαν οι κακές καιρικές συνθήκες σε άλλες περιοχές του νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων η έντονη χαλαζόπτωση της περασμένης Τετάρτης έπληξε δενδροκαλλιέργειες στο Βελβεντό, σε μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων και ειδικότερα σε ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια τα οποία ήταν ώριμα και βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, πλην όμως οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να τα μαζέψουν, καθώς τα «πρόλαβε» το χαλάζι.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ, τα ώριμα κεράσια είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από το χαλάζι όσο και τις συνεχείς βροχές, καθώς, όπως είπε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Βρόντζος «το χαλάζι και η βροχή έσκισαν τα κεράσια, τη στιγμή μάλιστα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή», οπότε ο κόπος των παραγωγών πήγε χαμένος, τη στιγμή ακριβώς που ήταν έτοιμοι να δρέψουν τους καρπούς. Εκτός από τα κεράσια μεγάλη ζημιά προκάλεσε η βροχή στα θερισμένα τριφύλλια που ήταν έτοιμα να μαζευτούν, αλλά σαπίζουν στα χωράφια. Καταστροφές παρατηρούνται σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, αφού οι συνεχείς βροχές δεν επέτρεψαν τους αγρότες να τα μαζέψουν. Επίσης η βροχή δεν επιτρέπει το θέρισμα των σιτηρών, αν και η αλωνιστική περίοδος ξεκίνησε στις πιο νότιες περιοχές, αλλά αν δεν σταματήσει το πρόβλημα θα οξυνθεί.
Το χαλάζι χτύπησε επίσης μια περιοχή των Γρεβενών, όπως την Κυρά Καλή, τον Δοξαρά και άλλα χωριά, προκαλώντας ζημιές σε σιτηρά και αμπέλια. Ζημιές σε σιτηρά έχουν παρατηρηθεί και στην Λεπτοκαριά Φλώρινας, ενώ μία νέα χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ιτέα Φλώρινας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες.
Το μέγεθος των ζημιών δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη, καθώς σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας Γ. Βρόντζο, «οι δηλώσεις των αγροτών για τις αναγγελίες των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν για 15 ημέρες μετά την χαλαζόπτωση». Πρόσθεσε πάντως ότι «ολόκληρος ο μηχανισμός και το προσωπικό του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε επιφυλακή για την καταγραφή των ζημιών», αλλά διευκρίνισε ότι «δίνουμε προτεραιότητα στα ώριμα φρούτα που είναι για συγκομιδή, κυρίως στα κεράσια, αφού άλλες καλλιέργειες όπως τα μήλα, ναι μεν υπέστησαν ζημιές, αλλά μπορούν να περιμένουν». Πάντως, σε κάθε περίπτωση «όλο το προσωπικό του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, 14 μόνιμοι και 8 συμβασιούχοι γεωπόνοι είναι επί ποδός και βρίσκονται στα χωράφια για αυτοψίες», τόνισε ο Γ. Βρόντζος.
Μετά την ολοκλήρωση των αναγγελιών των ζημιών ο ΕΛΓΑ θα ζητήσει το αρχείο των ασφαλισμένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασταυρώσει αν οι πληγέντες αγρότες έχουν ασφαλισμένη την παραγωγή τους. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και εκτιμάται ότι η πληρωμή των αγροτών θα γίνει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Πάντως, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας διαβεβαίωσε ότι «οι αγρότες έχουν πληρωθεί για τις περσινές ζημιές και δεν υπάρχουν παλιές εκκρεμότητες». Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που είχαν υποβάλλει ενστάσεις επειδή διαφωνούσαν με το ποσοστό των ζημιών που είχε βεβαιωθεί. Αυτοί πληρώθηκαν το αρχικό ποσό, αλλά εκκρεμούν οι ενστάσεις για το υπόλοιπο ποσό που διεκδικούν.