Αν οι δανειστές επιμείνουν στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ποσοστό απαγορευτικό για την κυβέρνηση, τότε ναι, μπορεί η συμφωνηθείσα λύση να μην γίνει αποδεκτή από το κόμμα και άρα να μπλοκάρει όλη τη συμφωνία.
Τα λόγια ανήκουν σε πρωτοκλασσάτο υπουργό, με γνώση των εσωτερικών ισορροπιών σε κυβέρνηση και κόμμα, και με αίσθηση των ασφυκτικών, όπως λένε και οι πληροφορίες, πιέσεων που ασκήθηκαν και χθες, τόσο από την Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ στο κεφάλαιο ΔΕΗ, όπου τα πάντα παραμένουν ρευστά.
Όχι, η άποψή του είναι ότι η ΔΕΗ από μόνη της δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει τριγμούς στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Μπορεί, ωστόσο, μια απαίτηση σχετικά με την πώληση των αποδοτικότερων και πλέον σύγχρονων μονάδων της, να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη ισορροπία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.
Ή για να τον παραφράσουμε, εφόσον οι θεσμοί επιμείνουν σε άγριες λύσεις, όπως αυτές που σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν και χθες, για πώληση και σύγχρονων εκτός από γηρασμένων μονάδων – ή σύμφωνα με άλλες πηγές ακόμη και για πολλές “μικρές ΔΕΗ”- τότε μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί από βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας, τέτοια συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή.
Τόσο ο ίδιος ο συνομιλητής μας, όσο και άλλοι, εκφράζουν την προσδοκία ότι τελικά η χρυσή τομή θα βρεθεί, άλλωστε ήδη η διαπραγματευτική ομάδα έχει σπάσει τις κόκκινες γραμμές της, προτείνοντας ήδη από την Τρίτη την πώληση μέρους των μονάδων που τελούν υπό απόσυρση. Αρκετοί ωστόσο βουλευτές, στελέχη και υπουργοί δεν κρύβουν το φόβο τους τι θα συμβεί εφόσον οι 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας βρεθούν αντιμέτωποι με την ανάγκη να υποστηρίξουν μια “συμφωνία άνευ όρων” στα ενεργειακά. Τέτοια θα ήταν μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πώληση όχι μόνο των προς “συνταξιοδότηση” λιγνιτικών μονάδων Αμύνταιο Ι και 2, αλλά και σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα της Μεγαλόπολης που τέθηκε σε λειτουργία το 2015 ή ένα από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, όπως το συγκρότημα του Νέστου.
Ναι, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, και λέγεται πως και χθες η διαπραγματευτική ομάδα δέχτηκε έντονες πιέσεις να κάνει πολύ πίσω από τις κόκκινες γραμμές της στα ενεργειακά, δίχως να γίνουν γνωστές οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Αμφότερες οι πλευρές, κυβέρνηση και θεσμοί μετέδιδαν αργά το βράδυ την εικόνα ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή στο θέμα ΔΕΗ, και ότι η απόσταση επανήλθε, παρά την πρόοδο της Τρίτης, όπου εμείς είχαμε δεχτεί εκποίηση γηρασμένων εργοστασίων, και οι θεσμοί είχαν βάλει νερό στο κρασί τους υποχωρώντας από την θέση “πώληση του 40% του στόλου της”.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…