Το κρασί της Πτολεμαΐδας ακούει πλέον στο όνομα «Ανάσασμα». Οι εκλεκτές ετικέτες του οινοποιείου και αποστακτηρίου «Karakostas Distillery», βρίσκουν το φανατικό κοινό τους, με το κοινό αλλά και τους ειδικούς του χώρου του κρασιού να επαινούν την αξιόλογη προσπάθεια του οινοποιείου που λειτουργεί από τον Νοέμβριο του ’24 και παράγει ετικέτες κρασιού και τσίπουρου (ετικέτα πυρόκοινο), με αγάπη και μεράκι για την τέχνη της απόσταξης.
Ο «Πτολεμαίος» και ο Αντώνης Πουγαρίδης είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του μεγάλου, μοντέρνου και με σύγχρονη τεχνολογία οινοποιείου και να συνομιλήσουν με τον ιδιοκτήτη Στέλιο Καρακώστα.
«Η ενασχόλησή μας με το τσίπουρο και το κρασί ήταν παράδοση στην οικογένειά μας, από την εποχή του παππού μας, που είχε τα αμπέλια με τα οποία ασχολούνταν ερασιτεχνικά, στη συνέχεια ο πατέρας μου και μετά εγώ. Στην πορεία τα αμπέλια εξαφανίστηκαν από την περιοχή, ίσως να επηρέασε και η σχέση μας με τη ΔΕΗ. Σήμερα που η σχέση αυτή έχει αλλάξει, αποφασίσουμε να επαναφέρουμε αυτό που ήταν παράδοση για τον πόλη μας: Το τσίπουρο και το κρασί, με πιο σύγχρονους μεθόδους, σε πιο επιστημονικό επίπεδο», εξηγεί στον «Π» ο κ. Καρακώστας.
Η παράδοση του παππού, έγινε ένα σύγχρονο οινοποιείο στην πόλη της Πτολεμαΐδας και οι προσδοκίες για το μέλλον είναι γεγονός . Όπως τόνισε ο κ. Καρακώστας, η πρώτη χρονιά απόσταξης πήγε πολύ καλά και έπεται συνέχεια. Το οινοποιείο έχει φυσικά την επιστημονική συνδρομή οινολόγου, για την παραγωγή των προϊόντων του.
«Οι εντυπώσεις από τον κόσμο είναι πολύ θετικές, από όσα προϊόντα έχουν δοκιμάσει, ενώ πολύ θετικές είναι και οι εντυπώσεις των ειδικών του χώρου. Ευελπιστούμε να ανακάμψει κάποια στιγμή ο αμπελώνας της Πτολεμαΐδας, για την ώρα παίρνουμε σταφύλια από τον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου», εξήγησε ο ίδιος.
Στόχος της επιχείρησης είναι η σταδιακή αύξηση της παραγωγής, η διανομή του προϊόντος σε όλη την Ελλάδα και σταδιακά το άνοιγμα στο εξωτερικό. «Θέλει αγώνα και κόπο αυτό, αλλά είμαστε αισιόδοξοι, καθώς στο σύντομο διάστημα που λειτουργούμε, μπήκαμε στην αγορά της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, σε γειτονικούς νομούς και αυτό μας δίνει κουράγιο».
Η ετικέτα κρασιού «Ανάσασμα» (στη φιάλη του οποίου φιγουράρει το Άσκιο), όπως εξήγησε ο κ. Καρακώστας, μπορεί να μεταφραστεί σε ανανέωση: «Ανανέωση μετά από μια κόπωση της ημέρας. Μια αναζωογόνηση, μια δεύτερη δύναμη να συνεχίσουμε».
Η απόφαση να εγκατασταθεί πέριξ της Πτολεμαΐδας ήρθε ως συνέχεια της αρχικής απόφασης να γίνει πρώτα ένα αποστακτήριο, το οποίο απαιτεί νερό ελεγμένο από το δίκτυο της πόλης. Η σύγχρονη εγκατάσταση έχει αποστακτήριο και οινοποιείο, με τον κ. Καρακώστα να στέκεται στην προοπτική ανάπτυξης των αμπελώνων στην Πτολεμαΐδα, μιας περιοχής που κλιματικά μπορεί να βγάλει καλής ποιότητας σταφύλια. Σε αυτό θα βοηθήσει ένας αναδασμός, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερης έκτασης διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργεια.
Τέλος, αναφορά έγινε στο σύστημα της υδρονέφωσης, ένα σύστημα ψεκασμού με αισθητήρες που ρυθμίζουν την υγρασία και διαθέτουν τα οινοποιεία, για τις υπόγειες κάβες τους.
Β.Σ.