Αχτίδα φωτός στο δρόμο της αξιοποίησης του άλλοτε εμβληματικού κτιρίου του ΞΕΝΙΑ στην Κοζάνη, είναι οι προθέσεις της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), καθώς πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου.
Πιο συγκεκριμένα, το ΞΕΝΙΑ Κοζάνης όπως και το ΞΕΝΙΑ Δράμας, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση του Υπερταμείου με θέμα «Δημιουργώντας υπεραξία για την Ελλάδα».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας για αναβίωση αδρανών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστικά τόνισε πως τα ΞΕΝΙΑ Κοζάνης και Δράμας είναι πιο ώριμα προς δημοπράτηση και η ΕΤΑΔ προσδοκεί να έρθουν σύντομα κι άλλοι μεγάλοι διαγωνισμοί, ακινήτων προς αξιοποίηση.
Στόχος είναι τα ιστορικά αυτά ξενοδοχεία, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αρχιτεκτονικής και τουριστικής κληρονομιάς, να αποκτήσουν «δεύτερη ζωή» μέσα από σύγχρονες επενδυτικές παρεμβάσεις.
Για πολλούς, το ζητούμενο στην επένδυση δεν είναι το τίμημα, το οποίο άλλωστε έχει μειωθεί αρκετά στο πέρασμα των χρόνων, αλλά το γεγονός ότι το κτήριο είναι παρατημένο και η όποια πιθανή επένδυση για τουριστική υποδομή / υποδομή εστίασης, θα είναι αρκετών εκατομμυρίων, σχολίασε στο True Story Radio και τον Αντ. Πουγαρίδη ο δημοσιογράφος Ζήσης Πιτσιάβας. Ο ίδιος προσέθεσε πως επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι μόνο, προβληματίζονται για το εάν βγαίνει η εξίσωση μιας πιθανής επένδυσης, δεδομένου υπάρχουν και περιορισμοί στο πως διαχειρίζεται κανείς τέτοια κτήρια.
Το ξενοδοχείο σταμάτησε να λειτουργεί τριάντα χρόνια πριν και παραμένει στις μνήμες των Κοζανιτών, λόγω της παλιάς του αίγλης, αλλά και της τοποθεσίας «φιλέτο» στην οποία βρίσκεται.
Που βρίσκεται το ακίνητο
Το Ξενία Κοζάνης βρίσκεται στην περιοχή Σκ’ρκα Κοζάνης, και όπως αναφέρει το https://bizness.gr είναι σε οικόπεδο 5.046 τ.μ. εντός σχεδίου πόλης. Το κτίριο, δυναμικότητας 66 κλινών, αναπτύσσεται σε δύο πτέρυγες: η βόρεια με χώρους υποδοχής και εστίασης και η νότια, διώροφη, με τα υπνοδωμάτια και βοηθητικούς χώρους. Η συνολική επιφάνεια των κύριων χώρων φτάνει τα 1.763 τ.μ., ενώ οι βοηθητικοί χώροι στο υπόγειο αγγίζουν τα 743 τ.μ. Παρά το γεγονός ότι το ακίνητο διαθέτει υπολειπόμενη δόμηση και κάλυψη, οι εγκαταστάσεις του απαιτούν εκτεταμένη ανακαίνιση.