Στις πρωτοφανείς συνθήκες εγκλεισμού που ζούμε αυτή την εποχή, οι έννοιες της άσκησης και της διατροφής, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ όψιν, δεδομένου ότι ο συνδυασμός τους, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία και την αποφυγή των προβλημάτων που προέρχονται από τη παχυσαρκία.
Στις μέρες μας πλέον, καθίσταται επιτακτική η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, με τακτικές που συνδυάζουν διατροφή, άσκηση και αλλαγή συμπεριφοράς, με στόχο τη κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων σε σύγκριση με τις προσλαμβανόμενες.
Πρόσφατες έρευνες , τεκμηριώνουν το γεγονός ότι, η άσκηση πέρα από τη μείωση του σπλαχνικού λίπους, επιδρά θετικά στη βελτίωση της ινσουλινο-ευαισθησίας, στην υγεία των οστών λόγω του πιεζοηλεκρικού φαινομένου, την ενδυνάμωση των μυών, στην επιβράδυνση της άνοιας, στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και σε αρκετά άλλα που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μου.
Κατά την άσκηση, εκκρίνονται ορμόνες που ενεργοποιούν ένζυμα που επιταχύνουν τη διάσπαση του γλυκογόνου στους μυς και στο ήπαρ και προκαλούν την οξείδωση των λιπαρών οξέων στους μυς. Μεταξύ αυτών και η Σεροτονίνη με άμεση σχέση με τη ψυχική κατάσταση.
. Ο τύπος άσκησης, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η σωματική κατάσταση, η κατάσταση υγείας, οι συνθήκες εργασίας, οι στόχοι, η ηλικία κ.λ.π.
Οι αερόβιες ασκήσεις, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την απώλεια βάρους.
Περπάτημα, ελαφρύ τροχάδην, ποδήλατο, σχοινάκι αλλά και κηπουρική και οικιακές εργασίες συμβάλλουν σημαντικά στην υγεία κατά τη περίοδο του lockdown και όχι μόνο.
Προσφάτως εφαρμόζεται νέος τύπος άσκησης, η άσκηση με αντιστάσεις. Με αυτή επιτυγχάνεται η λιπόλυση και η αύξηση της μυικής μάζας αλλά με μικρότερη ενεργειακή δαπάνη λόγω της χρήσης ελαστικών αντιστάσεων ενώ γίνεται χωρίς να βγει κάποιος από το σπίτι.
Πολύ δημοφιλής τελευταία έχει γίνει και η διαλειμματική άσκηση (ΗΙΙΤ). Περιλαμβάνει πολύ έντονη σύντομη άσκηση, εναλλασσόμενη με διαλείμματα. Το πλεονέκτημα αυτής είναι, ότι απαιτεί 40% λιγότερο χρόνο για τα ίδια αποτελέσματα, συγκριτικά με άλλες μορφές άσκησης. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την άσκηση, παίζει η προθέρμανση, η προοδευτική ένταση και η αποθεραπεία και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του προπονητή.
Όσον αφορά τη διάρκεια, μία γενική σύσταση για άσκηση συντήρησης και βελτίωσης είναι διαρκείας 20 λεπτών ημερησίως ενώ για την απώλεια βάρους 5% συνιστάται άσκηση διάρκειας 60 λεπτών ημερησίως, συνδυαζόμενα με ειδική διατροφή.
Η τακτική άσκηση σαν δραστηριότητα είναι απαραίτητο να γίνει τρόπος ζωής και να θεωρείται προληπτική αλλά και θεραπευτική αγωγή.
Οι διάφορες μορφές κολύμβησης επίσης αποτελούν αερόβια άσκηση, για τα οφέλη της οποίας έχω αναφερθεί με λεπτομέρεια σε προηγούμενα άρθρα. Δυστυχώς η κατάσταση του Lockdown απαγορεύει τη χρήση του κολυμβητηρίου. Ελπίζω και εύχομαι με τη λήξη να βρεθούμε όλοι μαζί υγιείς για να συνεχίσουμε τις προπονήσεις και ασκήσεις με τους στόχους ψηλά όπως μας δίνει το δικαίωμα να θέτουμε, η μέχρι τώρα πορεία μας.
* Η Ελένη Μπασέα-Δαβίτη είναι ΠΤΥΧ. ΤΜ. ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Κ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝ / ΜΙΟΥ. ΑΘΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΡΟΠ. AQUA AEROBIC