Η διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους χρηματοδότες συνεχίζεται, σε προσπάθεια αναζήτησης συμφωνίας έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Ωστόσο κανένας δεν είναι πραγματικά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση. Και κυρίως δεν είναι οι Ευρωπαίοι. Η κατάσταση όσον αφορά την διεθνή απομόνωση της χώρας είναι πλέον δραματική και η Ελλάδα έχει μείνει χωρίς απολύτως κανέναν σύμμαχο εντός Ευρώπης (εκτός κάποιων προσωπικοτήτων).
Επειδή η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς τα βράχια και την απόλυτη καταστροφή και επειδή τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα υπόλοιπα μεγαλοστελέχη της κυβέρνησης δεν κάνουν πίσω στις «κόκκινες γραμμές» τους, θα ήθελα να αναρωτηθώ το εξής: Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τις γνωρίζει επ’ ακριβώς; Δεν πρέπει να γνωρίζει τον λόγο που ενδέχεται να καταστραφεί η χώρα και να αποσυνδεθεί για δεκαετίες από τον διεθνή οικονομικό πυρήνα που ονομάζεται «Δύση», υπονομεύοντας μια και καλή το μέλλον των επόμενων γενεών;
Πάω τώρα στις πιθανές «κόκκινες γραμμές». Ξεκινάω με την βασική, σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει. Ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού, πράγμα που δεν δέχονται οι Ευρωπαίοι. Αλήθεια, η επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 στα 751 ευρώ είναι «κόκκινη γραμμή» και θα έπρεπε η Ελλάδα να βγει από το ευρώ για αυτό; Και πριν κάποιος απαντήσει με το γνωστό ποίημα «ναι, γιατί κάποιος δεν μπορεί να ζήσει με 586 ευρώ» να αναφέρω τον εξής αντίλογο: Ποια ελληνική επιχείρηση που αποτελεί ένα μικρό μαγαζάκι που δεν πατάει άνθρωπος, μπορεί σήμερα να πληρώσει 200 επιπλέον ευρώ στον μοναδικό υπάλληλο ή στους ελάχιστους υπαλλήλους που απασχολεί;;; Απάντηση: Ελάχιστες και κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οπότε οι δύο άμεσες συνέπειες αυτής της «κόκκινης γραμμής», θα είναι είτε το κλείσιμο όσων μικρών επιχειρήσεων κατάφεραν να επιβιώσουν, είτε η άμεση απόλυση μερικών χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται σε αυτές. Βέβαια η κυβέρνηση θα έχει ικανοποιηθεί ότι «αύξησε τους μισθούς», κλείνοντας και τα ελάχιστα καταστήματα που έχουν απομείνει και τα οποία είναι και η μόνη πηγή αληθινών εσόδων για το κράτος. Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζουν πως Έλληνες, δεν είναι μόνο οι μισθωτοί. Είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σήμερα η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τις ασφαλιστικές εισφορές τους, για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Σε τελική ανάλυση, ας ρωτήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη των εμπορικών συλλόγων όλης της χώρας, τι γνώμη έχουν για την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Και που αυτή θα οδηγήσει…
Πάω και σε κάποιες άλλες «κόκκινες γραμμές». Η επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ αποτελεί «κόκκινη γραμμή»; Δηλαδή η δημιουργία της ΝΕΡΙΤ, που σήμερα απασχολεί το 1/3 του προσωπικού της παλιάς ΈΡΤ που προσελήφθη εξ’ ολοκλήρου αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ, πρέπει να καταργηθεί για να προσλάβουμε ξανά τα παλιούς κομματικούς εγκάθετους της ΕΡΤ; Δεν μας κάνει η νέα ΝΕΡΙΤ με 1300 εργαζόμενους αξιοκρατικά προσληφθείς, και θέλουμε την παλιά ΕΡΤ με 3500 κομματικά και αναξιοκρατικά προσληφθέντα στελέχη;
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα παραδείγματα «μεταρρυθμίσεων» και «κόκκινων γραμμών». Το ζήτημα είναι η κυβέρνηση να ενημερώσει ξεκάθαρα τον λαό ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για τις οποίες είναι έτοιμη να ρίξει στην χώρα στα βράχια και μετά ας κάνει δημοψήφισμα. Γιατί η άκρως κρατικιστική και ιδεοληπτική συμπεριφορά που έχει δείξει κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, προκαλεί μεγάλες αμφιβολίες για το τι τελικά θωρεί «μεταρρυθμίσεις» αυτή η κυβέρνηση. Να είναι βέβαιοι στην κυβέρνηση, ότι κανένας Έλληνας δεν θα δεχτεί να βγει από το ευρώ επειδή η κυβέρνηση επιμένει σε μεταρρυθμίσεις τύπου «Σοβιέτ», «Μάρξ» ή «Στάλιν»…
Αν πάλι ο πρωθυπουργός όντως διαπραγματεύεται για το τέλος της λιτότητας και την χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους της πραγματικής οικονομίας, καθώς και την υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία, τότε πολύ σωστά πράττει και επιμένει. Όλοι οι Έλληνες θα είναι μαζί του και θα βγει στο τέλος νικητής. Ας μας ενημερώσει κάποιος για «τις κόκκινες γραμμές» λοιπόν…