Η μεταφορά της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στο καινούργιο της σπίτι, ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Απριλίου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας νέας, καθώς συνδέεται με τα Γράμματα, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα της περιοχής.
Επί 33 χρόνια ο τεράστιος αυτός πνευματικός πλούτος στεγαζόταν σε δημοτικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, στο οποίο είχε μεταφερθεί από το υπόγειο του δημαρχείου Κοζάνης. Τώρα ο θησαυρός των περίπου 120.000 τεκμηρίων μεταφέρεται στο νέο σύγχρονο κτήριο της Βιβλιοθήκης, που αναμένεται να γράψει τη δική του ιστορία και να γίνει από τώρα και στο εξής, κυψέλη πνευματικής δημιουργίας. Η μετακόμιση και κυρίως η καταγραφή του υλικού που γίνεται ταυτόχρονα είναι μία επίπονη διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρειά της. Σύμφωνα με τα πλάνα της δημοτικής Αρχής, τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ίσως με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέχρι τότε και από τις αρχές Ιουνίου θα έχει αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία, καθώς θα ξαναλειτουργήσει στις αρχές του καλοκαιριού η δανειστική βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, ενώ θα αρχίσουν στοχευμένες επισκέψεις σχολείων και φορέων. Ποικίλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ τον τόνο θα δώσει ένα μεγάλο φεστιβάλ βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με τα παραπάνω ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης Παναγιώτης Πτωχούλης δήλωσε: «Έχουμε τη χαρά σήμερα να βιώνουμε μία ιστορική μέρα, τη μέρα της μεταφοράς της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της μεταφοράς των συλλογών μας. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ένα τεράστιο έργο με πυρετώδεις διαδικασίες για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, ξεκινώντας ουσιαστικά την μεταφορά στο καινούργιο μας σπίτι. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε στις αρχές Ιουνίου να αρχίσει να λειτουργεί η υπηρεσία, ανοίγοντας το δανειστικό τμήμα και το αναγνωστήριο. Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία. Στο ίδιο διάστημα θα είμαστε ανοιχτοί για το κοινό, θα οργανώσουμε στοχευμένες επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων, όπως επίσης και το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας και δράσεων που θα απευθύνονται κυρίως στα παιδιά, με στόχευση την φιλαναγνωσία».
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και με σημαντικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, ο Π. Πτωχούλης τόνισε: «Ο προγραμματισμός λέει ότι αν όλα πάνε καλά με βάση και τις επαφές που κάνουμε για τις επίσημες εκπροσωπήσεις στο ανώτατο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο, να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τα επίσημα εγκαίνια στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Επίσης, πρόθεσή μας είναι στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου είναι να κάνουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ βιβλίου το οποίο θα αφορά πολλές και ποικίλες δράσεις που σχετίζονται με τη Βιβλιοθήκη και που εμείς αναπτύσσουμε, αλλά και ευρύτερα αναπτύσσονται από τις Βιβλιοθήκες της χώρας. Ουσιαστικά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε και στο κοινό της πόλης τις συνεργασίες μας, αρχής γενομένης από την συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη που έχουμε τη χαρά να υπογράψουμε τη σύμβαση μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα και που θα την παρουσιάσουμε και στο κοινό της πόλης αναφορικά με την πρότυπη τεκμηρίωση για τη Σχολή της Κοζάνης που έρχεται ουσιαστικά να εντάξει τη Σχολή της Κοζάνης και την Βιβλιοθήκη μας στον κατάλογο των εθνικών θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που παίρνουμε από κοινού με την Εθνική Βιβλιοθήκη για να αναδείξουμε το ρόλο και την αξία της Βιβλιοθήκης μας ιστορικά. Έχουμε επίσης σε εξέλιξη λοιπές συνεργασίες, με τελευταία αυτή που δρομολογούμε με το Ίδρυμα Γκαίτε, όλα αυτά θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα, ώστε να λάβουν σάρκα και οστά άμεσα, ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο».
Για το μέγεθος του πλούτου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε: «Παράλληλα με την μεταφορά κάνουμε και απογραφή, δηλαδή ταυτοποιούμε το πραγματικό υλικό μ’ αυτό που υπάρχει στους καταλόγους μας. Αυτό το οποίο φαίνεται είναι ότι έχουμε τουλάχιστον 120.000 τεκμήρια, τα οποία αφορούν συλλογές είτε νεότερες για βιβλία είτε παλιότερες για παλαίτυπα είτε συλλογές πινάκων, την Συλλογή του Διονυσίου Ψαριανού, καθώς και την Αρχαιολογική Συλλογή».