Η εκπομπή ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε στο True Story Radio τον Δαμασκηνό Γκαγκανιάρα, Αρχιεπίσκοπο Ιόππης.
Ο ίδιος ως μέρος της κοινότητας γνωρίζει τόσο το ποίμνιο στη Μέση Ανατολή, περιγράφοντας πως είναι να ζει κανείς στο σταυροδρόμι διαφορετικών λαών και θρησκειών. Ζει 58 χρόνια στην περιοχή, έχοντας ζήσει όλα τα γεγονότα στην καυτή περιοχή και γνωρίζει την ιστορία του τόπου.
Μετά την ίδρυση του κράτους ου Ισραήλ τα πράγματα δυσκόλεψαν σημείωσε, μιλώντας για τους παλαιστίνιους ως μια ελληνική φυλή, περιγράφοντας τον τόπο ως «ευλογημένο» και μιλώντας για τη διένεξη Ιουδαίων και Φιλισταίων που υπήρξε αλλά και την πολύ παλιά διαμάχη που υπήρχε και παραμένει.
«Έγιναν πολύ σημαντικά λάθη και δημιουργήθηκε μια τεράστια πληγή στους δύο λαούς, που είναι πολύ δύσκολη να κλείσει και αν σήμερα δεν γίνει ειρήνη θα γίνει Παγκόσμιος πόλεμος. Η κατάσταση σήμερα δημιουργεί θλίψη και σκοτώνονται άνθρωποι, υποφέρουν. Θα έπρεπε να βρεθεί λύση στο μεσανατολικό», τόνισε.
Η Επιστολή Ιόππη (Γιάφα) βρίσκεται εντός των ορίων του Ισραήλ, ωστόσο στο ποίμνιο υπάρχουν και Παλαιστίνιοι. «Η Γιάφα θεωρείται ως παράδειγμα συνύπαρξης της Χριστιανικής, της Μουσουλμανικής και της Εβραϊκής κοινότητας και το παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή. Στην πόλη είναι πατροπαράδοτα όλοι φίλοι. Αφήνουν τη θρησκεία έξω από το κοινωνικό σύνολο και συνεργάζονται και η θρησκεία δεν υπήρξε αιτία διάσπασης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή της Ιόππης υπάρχουν περί τους 15.000 Ορθόδοξοι, ενώ σε όλο το Ισραήλ είναι γύρω στις 130.000 Ορθόδοξοι Χριστιανοί και γύρω στις 150.000 στα κατεχόμενα και 250.000 στην Ιορδανία.
Επίσης αναφέρθηκε στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγ. Πορφυρίου, όπου τελικά αποδείχθηκε ότι στο στόχαστρο ήταν μια παράπλευρη στρατιωτική εγκατάσταση και επλήγησαν και τα γραφεία της μονής, με τον αρχιεπίσκοπο να σημειώνει πως το οι Εβραίοι αποφεύγουν να πλήξουν το θρησκευτικό συναίσθημα των παναγιών τόπων, αλλά αυτό που τελικά συμβαίνει είναι «λυπηρό και αντιανθρώπινο».
Το να είναι Χριστιανός είναι ζωή, σωτηρία, ύπαρξη, λέει επίσης με νόημα, σημειώνοντας πως η εκκλησία έχει μέριμνα πως θα σώσει τον κόσμο και να αισθάνεται κοντά στον Θεό.
Ο αρχιεπίσκοπος, που μιλάει και Εβραϊκά και Αραβικά, ελπίζει 58 έτη σε ειρήνη, στο να λάμψει το φως της αγάπης, ωστόσο σήμερα είναι απαισιόδοξος για την επίτευξή της στην περιοχή: «Πρέπει να υπάρξει συγκατάβαση, αγάπη και δικαιοσύνη. Η χώρα ανήκει στους δύο λαούς, πρέπει να συνυπάρξουν και με τους σκοτωμούς δουλειά δεν γίνεται. Το Παλαιστινιακό είναι ένα πρόβλημα που αιμορραγεί όλα αυτά τα χρόνια και για το μέλλον των δύο λαών πρέπει να συνυπάρξουν. Οι λαοί συνυπήρχαν όμορφα στην περιοχή από το ’67 ως το ’74. Αν δεν θέλουν να χύνεται το αίμα, να το κάνουν με αγάπη και υπομονή και δικαιοσύνη, όπως το έκαναν και στο παρελθόν», είπε με νόημα, ελπίζοντας να ειρηνεύσει η περιοχή.