Κουτλάρ (Πεντάβρυσος) κάπου, κοντά στο 1923 -1925, στο κύμα αυτό των Ελλήνων προσφύγων που έφτασε στη Μητέρα Πατρίδα και ιδιαίτερα στο όμορφο και παραγωγικό χωριουδάκι της Εορδαίας μας, Κουτλάρ, προέρχονταν, το μεγαλύτερο τμήμα, από τα χωριά, Πορτούζ Μπαϊπούρτ και Τσορμούκ της περιοχής ΟΛΤΙ του Πόντου, μια περιοχή που είχε τάση στα γράμματα, όπως άλλωστε, όλοι οι Πόντιοι, αλλά και γενικότερα η προσφυγιά.
Έτσι, το μέλημα των νέων κατοίκων στράφηκε αμέσως στη λειτουργία σχολείου, που δεν δυσκολεύτηκαν να το εγκαταστήσουν κιόλας σ’ ένα εγκαταλειπόμενο σπίτι που, διαμορφώθηκε, όσο επέτρεπαν οι ανύπαρκτες δυνατότητες τους σε ένα υπέροχο σχολείο της εποχής.
Οσο για το … διδακτικό προσωπικό του, του … ενός δασκάλου, ανακάλυψαν, από το γειτονικό τους χωριό, Ναλπάγκιοϊ (Περδίκκας), του Γιώργου Ανανία Βασιλειάδη που κ’ αυτός πήρε το δρόμο της προσφυγιάς, από τη Ρωσία (Τιφλίδα) το 1922, δεδομένου ότι, αποτάχθηκε από το σώμα των αξιωματικών του Τσαρικού στρατού, όπου υπηρετούσε ως λοχαγός, μετά την Οκτωβριανή επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917.
Στη φώτο μας από αριστερά, οι απόφοιτοι του Δημοτικού σχολείου:
ΣΕΙΡΑ 1η, κάτω ξάπλα: Ο Πολιτίδης Κλήμης, ο Ξανθόπουλος Μιχάλης (Μίσας), ο Στιπνόπουλος Αλέξης και ο Πασαλίδης Παναγιώτης.
ΣΕΙΡΑ 2η, όρθιοι στο μέσον: Η Σωτηριάδου Μαρία, η Πολιτίδου Αλίκη, η μικρή αλεξιπτωτίστρια της ομήγυρης. Πασαλίδου Παρθενίτσα . η Πολιτίδου Ολγα, η Πολιτίδου Ελένη, η μικρούλα ανώνυμη (τώρα που μεγάλωσε θα μας τηλεφωνήσει το ονοματάκι της), η Προβατά Μαρία και η Παπαδοπούλου Ευδοκία.
ΣΕΙΡΑ 3η, στην κορυφή : Ο Γρηγοριάδης Ιεροκλής, ο Πουρσανίδης Θεόφιλος, ο Πολιτίδης Παύλος, ο άγνωστος μας X;, ο Χαριτίδης Παντελής, ο Γεωργιάδης Αριστείδης, ο Παπαδόπουλος Παύλος, ο Πολιτίδης X;, ο Πολιτίδης Γιάννης και ο άγνωστος μας X;.
Την τιμητική θέση κατέχει ο υπέροχος δάσκαλος του γειτονικού χωριού, Περδίκκα. πρόσφυγας του Πόντου-μέσω Ρωσίας-, Βασιλειάδης Γεώργιος του Ανανία. Ευχαριστούμε, την καλή μας φίλη και συνεργάτισσα στο Δήμο, κ. Βαρβάρα Πασαλίδου- Γκέκα, για την ωραία της ιστορική φώτο με τα ονοματεπώνυμα του περιεχομένου της που, δυστυχώς, μετοίκησαν στην ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. Η σημερινή αναφορά μας στα ονόματα τους, ας είναι ένα λιτό κεράκι στην αιώνια μνήμη τους …